mandag 10. mars 2014

Spent på selvangivelsen? For dårlig kontroll?

Er du av de som nå sitter på pinebenken i påvente av selvangivelsen for 2013 som er like rundt hjørnet, fordi du ikke aner om du får baksmell eller blir tilgodesett mange tusenlapper? I såfall kan det være lurt å ta litt bedre kontroll over skatten din, rett og slett følge bedre med og sette deg inn i hvordan ulike ting i din livssituasjon påvirker skatten din. En gylden mulighet er å bruke god tid på å forstå alle postene i selvangivelsen som er rett rundt hjørnet. Sett deg inn i alle fradrag og tenk over hvordan disse kan kompenseres for gjennom året. Er de fortsatt gyldige for 2014? Ja da kan du i prinsippet heller betale mindre i skatt hver måned enn å få det igjen neste år.

Målet bør for alle å gå i +- 0, altså hverken få tilbake eller få restskatt. For skatten må betales, men det er få grunner til å betale inn mer enn nødvendig. Rentene hos staten er elendige i forhold til høyrentekontoene, så å låne staten penger er unødvendig. Da er det i såfall nesten bedre å låne penger av staten, det vil si betale for lite skatt, og heller ha pengene på konto til å cashe ut restskatten da den kommer. Men det må selvsagt gjøres bevisst slik at pengene er satt av, og anbefales kun for de som vet de har selvdisiplinen og motivasjonen på plass. De fleste bør holde seg unna dette, da den verste kreditoren du kan ha er staten. Å skylde skatt du ikke får betalt kan føre til lønnstrekk og mye ubehag. Så betal skatten du skal, men heller ikke mer.

Det er en smal sak å endre på skattekortet for inneværende år, så når likningen kommer kan det være på tide å vurdere om det er behov for å gjøre endringer for å komme mest mulig i 0 for 2014. Får du mye igjen, eller stor restskatt, så bør noe gjøres dersom du ikke utfallet var bevisst fra din side.

Det skal ikke være noen grunn til å være spent på selvangivelsen.
Det finnes relativt gode skatteberegningsverktøy på nett som gjør at du kan følge med gjennom året, og evt justere skattekortet underveis. Selv har jeg fått justert for reisefradraget mitt for dette året, og får derfor heller utbetalt et par tusenlapper ekstra hver måned, enn å få igjen mye neste sommer.

Hvilke fradrag du er berettiget, og hvor mye skatt du skal betale, til avhenger av din livssituasjon og din økonomi. Derfor må dette vurderes årlig, eller ved endringer i livssituasjon. F.eks ved endring av lønn, barn inn/ut av barnehager, endring i skattepliktig formue osv.

Jeg testet Din Sides skattekalkulator for skatt i 2014, og den traff nokså nøyaktig ut i fra mine data. Der kan du se i bunnlinjen hvor mye du omtrentlig bør ha utbetalt hver måned. Jo mer nøyaktig input jo mer nøyaktig er utfallet. Slik er det lett å se om du betaler for mye eller for lite skatt, og om du bør justere på skattekortet, evt be arbeidsgiver trekke mer eller mindre skatt for de som har den muligheten.

Synes du fortsatt at eneste måte å få spart på er å betale inn for mye skatt?
Da bør du se nærmere på sparevanene dine. Et godt tips er å heller opprette høyrentekonto i en annen bank enn dagligbanken, og å sette på automatisk overføring dit på lønningsdag. Slik blir pengene fortsatt automatisk flyttet ut av ditt synsfelt, men de kan stå til mye bedre rente, og du blir faktisk litt rikere enn om du låner pengene til staten. Samme effekt, du får bare mer penger ut av det. Og det er vel ikke feil? Og disiplin til å la pengene stå er en øvelse som kan være uvant, men mangler den bør den jobbes med. Jeg har jobbet med den i flere år nå, og det begynner å komme seg, så det er mulig!

3 kommentarer:

  1. Hei! Jeg vil bare si at jeg synes bloggen din er veldig fin, og jeg henter masse inspirasjon her til å være flink. Vi er ganske nye på dette med langsiktig sparing, før dreide det seg mer om å spare til reiser, og dermed tappe hele kontoen når vi var ute på reise. Nå har vi skjønt at det lønner seg å spare til litt flere ting, da særlig fylle opp BSU og gjerne betale litt ekstra på huslånet som fremdeles er veldig høyt.
    Jeg tenkte jeg skulle skrive til deg og komme med et innleggsønske. Jeg har nemlig tenkt en del den siste tiden, for jeg lurer litt på hva jeg skal spare til. Og jeg synes det er vanskelig å bruke alle sparepengene på nedbetaling av huslån, selv om det strengt tatt er det jeg burde. Jeg har googlet og lest hva andre sparer til, men det går stort sett i det samme; sletting av gjeld, ny bil, reiser og silikonpupper. Og da blir jeg litt sånn... HMM. Vil det gjøre oss lykkeligere da? Vi har bare lån på huset, bilen er nedbetalt og jeg har ikke så veldig lyst på silikonpupper. Er det om å gjøre å ha fine pupper og bedre bil enn naboen? Og jeg merket at lysten til å fortsette å være flink og spare ble litt mindre. Hvis vi alle sammen sparer til å få litt finere hus enn alle andre, litt finere bil og generelt at alt er bare litt bedre enn naboen, slik at man "vinner", hva er da poenget? Jeg tror den som lever i et litt rimeligere hus med en litt eldre bil kan være vel så lykkelig. Jeg vil nemlig spare og til slutt (om lenge) oppnå økonomisk frihet. Men jeg vil ikke ta del i dette kappløpet hvor det er om å gjøre å tjene mest mulig for å være litt bedre enn alle andre. Jeg tenker som så at siden jeg har hus og bil som jeg er fornøyd med, så vil jeg ikke bruke mine sparepenger på å forbedre det jeg allerede har, jeg vil bruke dem på noe nytt, og noe annet.
    Grunnen til at mange snakker mest om at de skal spare, ha buffer og slette gjeld fremfor hvorfor de gjør det er sikkert fordi målet enda er såpass langt frem i tid. Men det er allikevel noe jeg savner å lese om. Jeg har iallfall ikke funnet noe særlig på nett om hva folk har tenkt å gjøre etter at alt er betalt ned, annet enn at de ønsker frihet.
    Jeg ser at innleggsønsket mitt blir noe rotete og med rom for tolkning, men jeg kjenner ingen som er interessert i økonomi og sparing og har derfor ingen andre å spørre. Jeg hadde blitt veldig glad for dine tanker rundt noe av dette og kanskje et eksempel på hva man kan få til når man har nådd sine sparemål en gang i fremtiden, slik at det blir en slags inspirasjon til å fortsette å spare.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ønske mottatt og forstått!
      Et utrolig interessant tema, som jeg selv glemmer i hverdagen jeg også. Hvorfor gjør vi som vi gjør? Hva er det vi vil? Hvorfor ikke bare bruke opp alt som kommer inn og leve i luksus allerede nå? Skriver gjerne om dette om ikke lenge :)

      Nei, jeg tror ikke det er noe vits i å skulle "henge på naboen" for å si det sånn. Keeping up with the Jonses kan bli fryktelig dyrt! Unødvendig :)

      Slett
    2. Tusen takk for svar, gleder meg til å lese. :)

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.