mandag 15. desember 2014

Som å vinne i lotto - hvert år!

Foto: yokayo  - freeimages.com
Jeg har nå lagt inn de siste tallene i årets budsjettregneark etter at begge desemberlønningene har tikket inn. Min er som alltid 14 dager for tidlig ute, men det spiller ingen rolle annet enn for mine egne lommepenger, som jeg må passe på en god stund lenger.

Når jeg ser tallene summert opp er det første som slår meg nettopp grunnen til at vi ønsker å ha kontroll på pengene våre hver eneste måned. Det er nemlig litt av en sum vi får utbetalt hvert år og som vi da kan gjøre akkurat hva vi vil med!

I 2014 har vi sammenlagt i husholdningen fått utbetalt snaue 800.000 kroner!
Da inkludert feriepenger, ekstra utbetalinger etter lønnsoppgjør, halv skatt osv.

Det er første gangen jeg summerer det slik, og det er av en grunn. Det sier litt om hvor viktig det er å bruke disse pengene fornuftig, og at om vi lykkes med nettopp det kan vi oppfylle drømmer og leve et godt liv slik vi ønsker det!

Når lønna kommer inn hver måned virker det ikke så mye egentlig, særlig siden vi får lønninger to ganger i måneden. Summene som tikker inn er jo milevis unna de 800.000 kronene det summerer seg opp til! Og det ville sikkert vært lett å rote vekk en god del nettopp fordi det ikke virker som noen big deal hver måned. Men om noen i dag ga oss 800.000 kroner ville vi blitt hysterisk glade, men samtidig ville det blitt enormt mye grubling for å finne ut hvordan de skulle brukes på en bra måte. Det ville vært som å vinne en stor premie i pengespill. Men i realiteten så vinner vi faktisk hvert eneste år!  Derfor bør det ikke ligge noe mindre tankevirksomhet bak hvordan vi bruker penger hver måned enn om pengene åpenbarte seg på et flaxlodd. Faktisk så er den store forskjellen at så lenge vi er i jobb er gevinsten garantert, i motsetning til pengespill.

Oppfordrer alle til å se på netto inntekt gjennom året og ta inn over seg at det for den jevne nordmann dreier seg om flerfoldige hundretusener man får til egen disposisjon. Det hjelper mye på forståelsen av hvorfor det er lurt å etablere gode økonomiske vaner, og ikke minst å komme seg ut av gjeld slik at mest mulig av inntekten kan beholdes i egen lomme, heller enn å fore bankene med renter og tilbakebetaling av allerede brukte penger.


2 kommentarer:

 1. Hei, lurer på om jeg kan få tips fra deg for et "problem" jeg har. Kjøpte bil i sommer, halvparten kontant/halvparten lån for å ikke tømme sparekontoen helt i tilfelle det skulle skje noe. Nå viser det seg at banken vi har tatt opp lån i, Santander, har forferdelig kundeservice og jeg ønsker da ikke å gi mine rentepenger til denne. Men hva vil lønne seg sånn rente/skattemessig? Tømme store deler av sparekontoen nå før årsskifte eller vente til 2015 har begynt? Blir det noe forskjell rente/skattemessig? Takk for svar hvis du gidder:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg beklager for sent svar, men skal svare allikevel. Nå sier du ingenting om hvor mye penger det dreier seg om, det kan jo være avgjørende for et regnestykke. Men, sånn generelt så kommer jeg aldri til ha billån igjen noen gang, og vil ikke anbefale deg å betale renter for en bil uansett bank. Men, jeg ville heller ikke tømt sparekontoen helt. Det bør alltid stå 3-6 måneders utgifter på en sparekonto man har i bakhånd. Så jeg ville betalt ned billån med alt som var overskytende et komfortabelt nivå på sparekontoen, og deretter fokusert alt på å bli kvitt resten av lånet raskest mulig. Billån er unødvendig.

   Tror ikke det påvirker skatt uansett, verdien på bilen er jo den samme uansett, og om du har noe gjeld utliknes jo uansett av å ha beløp på konto når det kommer til formueberegning. Så jeg tror ikke det vil påvirke. Rentemessig vil det være et regnestykke mellom renten på lånet og lånebeløp, og hvor mye innskuddsrente du har på kontoen med sparepengene. Er lånerenta lavere enn sparerenta tjener man jo bittelitt på å ha pengene på konto, det er er riktig, Men for min del ville det ikke vært verdt å faktisk ha et billån uansett om det lønte seg bittelitt. Spesielt om banken var kranglete! Mye bedre uten lån :)

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.