mandag 2. februar 2015

Status januar/februar 2015

En oppsummering ved månedsskiftet!
I fjor tok jeg også med kortsiktig sparing i oversikten, men nå utelater jeg dette. Det viktige er jo den langsiktige sparingen, alt annet ender jo på en eller annen måte som forbruk. I stedet oppgir jeg spareraten* vår, enten den er god eller dårlig. Jeg inkluderer da også avdrag på gjeld i langsiktig sparing**.

Boligspar januar: 10.350
Sum langsiktig sparing januar: 14.485
Sparerate januar: 24%
Sparerate hittil i 2015: 24%

Årets sparestart bærer preg av at det ble litt mye utgifter i januar. Egentlig alt for mye, men men.
Blant annet går mannen til privat fysioterapi med sin ødelagte rygg, da ventetiden i det offentlige var måneder. Heldigvis merker han god effekt, men det koster oss. Samtidig er det å ha råd til slikt nesten en av grunnene til å ha god økonomi. Det er luksus å ikke ha problemer med å betale det som trengs. Så både januars utgifter til fysioterapi ble dekket, og vi har satt av det som er forventet brukt til det i februar. Totalt endel tusenlapper, men det får gå.

I tillegg ble det brukt endel på å feire bryllupsdag :)
Etter en tøff start på året tok vi oss en hotellnatt i hovedstaden med god mat og drikke.
Aldri noen sinne har jeg sett en slik restaurantregning! Langt utenfor hva vi vanligvis driver med! Heldigvis. Men jammen var det morsomt og hyggelig! Vi var på Kontrast for de som måtte lure. Spennende spisested med ypperlig service og knallgod mat! Man betaler litt for opplevelsen også for å si det sånn. Kan legge til at en god del av måltidet ble betalt av undertegnede selv, som bursdagsgave til mannen. Så to fluer i en smekk sånn sett.

Og nå har jeg pensjonert kredittkortet mitt!
Har falt tilbake til gamle vaner, og blitt for flink til å bruke kredittkortet igjen. Det medfører at jeg hver måned må bruke en god del av mine "lommepenger" på å dekke forrige måneds kjøp, og dermed sitte igjen med lite. Akkurat som i gamle dager, men nå handler det om mye mindre penger heldigvis. Allikevel, jeg er lei av meg selv! Og det er bare en løsning, kredittkortet ut av lommeboka! Jeg burde vel strengt tatt ikke hatt det i det hele tatt. Nå blir det uansett en februar uten innkjøp, for jeg vil gjerne ha alle lommepengene mine tilgjengelig ved neste lønning. 

Forøvrig fungerer denne lommepengeordningen ganske godt er vi enige om. Vi er enige om at vi ikke eier nåla i veggen 
og at møll flyr ut av lommene (føles slik med slunkne private brukskontoer), men samtidig betyr jo det at pengene i hovedsak finner veien til sparekontoene, og veien til unødvendig forbruk er lenger enn om vi kunne handlet ubegrenset begge to, eller om vi hadde hatt høyere beløp å bruke opp hver måned. Per nå har vi 2000 kroner hver. Mine forsvinner selvsagt som dugg for solen, mannen klarer mystisk nok å spare av de også. Jeg forstår ikke ;)

*Sparerate = Sum langsiktig sparing og avdrag på gjeld delt med netto inntekt
** Langsiktig sparing = langsiktig sparing på konto/i fond pluss avdrag på gjeld

5 kommentarer:

 1. Dere er veldig flinke og strukturerte, jeg er så imponert!

  SvarSlett
 2. Takk for inspirasjon i forrige post til å kalkulere sparerate - jeg og samboeren ligger på 41% for januar, men sikter på minst 60% resten av året, som direkte mot gjeldsfrihet. Som Aksjebloggeren kommenterte på sparerateposten - det er smart å ha et insentiv for både å øke inntekt og redusere forbruk (som om gjeldsfrihet ikke var nok).

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjelder å finne motivasjon. Nesten samme hvilken motivasjon man har, bare man har en :)

   Slett
 3. Jeg synes det er "godt" og lese at selv du kan "sløse" litt av og til, om man kan kalle det for det. Synes det er vel unt dere etter den tøffe starten på året. Man må da leve litt også, og dere er jo rå på sparingen uansett! Er sikker på at det er under 5% av alle nordmenn i deres alder som klarer og legge av 10 000kr til ren sparing i en januar måned. Se positivt på deg selv, du er utrolig flink! Og noe må man unne seg for og holde motet oppe videre :)

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.