torsdag 5. februar 2015

Seks tips for å spare penger på restaurant

Normalt sett er min klare anbefaling å lage middag hjemme! Dette blir både utrolig mye billigere, og oftest også sunnere enn å spise ute. Fordelene er mange. Men, noen ganger er det hyggelig å gå ut, og få deilig mat servert og deretter dra fra oppvasken. Og noen ganger er man på reise/tur og er avhengig av å spise ute. Hvordan unngå å ruinere seg helt, eller ha råd til et godt måltid med slunken lommebok? Her kommer noen gode tips:

Kjøp kuponger
I alle fall i de største byene har både Groupon og Let's Deal mange gode tilbud på måltider på restaurant. Gjerne til rundt halv pris. Disse brukte vi mye av da vi bodde i Oslo. Det vil si, vi spiste vel knapt ute om ikke vi hadde en kupong. Og våre erfaringer er utelukkende gode. Obs. Drikke er sjelden inkludert.

Drikk vann
Er alkohol til maten nødvendig? Kan dere i såfall klare dere med et vinglass til maten, heller enn vinpakke? Selv om kelneren gjerne ønsker at dere drikker så mye som mulig, så er det fullt akseptabelt å ta egne valg på den fronten. Husets vin er ofte helt grei. Be om vann ved sidenav og drikk mest vann og minst vin/øl. I Norge er alkoholen ute en stor kostnad som gjør et måltid mye dyrere enn nødvendig.

Budsjetter
Om dere er glade i å spise ute, legg dette inn i budsjettet. Slik vil det bli en prioritering på lik linje med ferieturer og annen kos. Bli bevisst på hvor mye som brukes hver måned til å spise ute. Hvordan passer det inn med økonomien generelt?

Del mat
Dette gjør vi stadig vekk. Litt avhengig av spisested naturligvis, men endel steder serverer så mye mat at en rett fint kan deles mellom to normale personer. Særlig gjelder dette typiske kina, thai og indiske restauranter. Og pizza og tapas! Mye av dette kan deles. Spør pent om det er mulig å dele en rett, oftest er svaret ja, selv om de sikkert ikke liker det så godt. Men vår lommebok liker det veldig godt. Og vi trenger på ingen måte overspise selv om vi skal kose oss med god mat.

Bestill forrett
Dette gjelder kanskje mest for oss damer, eller i situasjoner hvor man egentlig ikke er kjemepsulten men bare vil kose seg allikevel. Se over forrettene og vurder om noe av det kan være nok i stedet for en hovedrett. Ofte er forrettene overraskende store, og spesielt om stedet serverer brød ved sidenav uansett. Forrettene koster normalt sett mindre enn hovedrettene. Dette krever kanskje at man kjenner litt til et sted og har en anelse om størrelsen på forrettene. Man kan også se seg litt rundt på hva andre får servert.

Dropp dessert
Søtsakene er uansett ikke godt for kroppen, og alternativt kan dessert i alle fall inntas hjemme i stedet, med noe hjemmebakt eller butikkjøpt. Kaffe kan også lages hjemme. Det er vel i hovedsak hovedretten som, er å trakte etter om man først går ut?

Så noen ganger kan en middag ute for oss bestå av å dele en kinarett og en karaffel med vann. Koser oss allikevel masse! Er vi ute på tur finnes det alltid en italiensk restaurant i nærheten, og så lenge man ikke er helt alene på stedet ser man kjapt størrelsen på pizzaen. Ofte er de dobbelt så store som hva vi orker å spise, og da kan de faktisk deles. Så prosjonskontroll er nyttig på så mange måter.

Det trenger ikke koste skjorta å gå ut å spise om man tenker litt på hvor man kan spare inn :)
Regningene må sjelden opp i summer slik den jeg la ut bilde av i forrige innlegg. Faktisk bør det være veldig langt mellom restaurantregninger av den størrelsen om man skal spare penger.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.