onsdag 19. juni 2019

Få bedre økonomi med feriepenger og skattepenger

Ja så var det den årstiden igjen.
Staten sparer for oss så vi skal ha råd til ferie, og oftest tar de seg litt for mye betalt i skatt også, som vi får tilbake året etter. For mange betyr dette mye penger inn på konto i juni. For oss intet unntak! Det kommer vel sånn rundt 130.000 inn på konto i løpet av juni. Så her gjelder det å være bevisst på prioriteringene.

Det som er så fint er at det byr på gode muligheter for å gjøre noen smarte økonomiske grep!
Her er hva jeg anbefaler å gjøre:


 1. Lag eller øk buffer!
  Dette er en gyllen mulighet til å enten etablere en bufferkonto, eller øke den til rett nivå. Ta en ny sjekk av månedlige utgifter og gang det hele med 3, så har du et bra beløp for bufferkonto. Dette kan justeres litt etter eget ønske og behov selvsagt. Men det er en god tommelfingerregel å kunne klare seg 3 mnd uten lønn.

  Selv har vi på en måte to bufferkontoer. Vi har en krisebufferkonto som nå har 140.000 kroner. Det dekker ca 3 mnd med alle nødvendige utgifter for vår husholdning. I tillegg har vi en egen liten huskonto med tanke på å dekke "plutselige" utgifter forbundet med boligen. Uforutsett er det ikke at det skjer ting i hus og hjem som koster penger, så det blir helt feil å tenke at krisekontoen skal dekke slikt. Derfor prøver vi å ha en huskonto i tillegg. For øyeblikket er den slunken, så hos oss trenger den også påfyll nå.
 2. Betal ned dyr kredittgjeld!
  Denne kommer alltid først, pga de høye rentene. Har du kredittgjeld i form av forbrukslån eller kredittkort så bør dette prioriteres maksimalt. Jeg mener det skal prioriteres foran å reise på familieferie etc. Bruk feriepengene på å redusere dyr gjeld. Er det fortsatt gjeld igjen, fortsett å nedbetale den så kanskje du kan reise på ferie neste år. Staycation er forresten fine saker!
 3. Betal ned på billån - eller spar til forventet bilkjøp.
  Billån er nest dyrest etter forbruksgjeld.
  Det høres kanskje ikke så ille ut, fordi "alle" har jo billån uansett. Men det er fort en 5-6% rente på flere hundre tusen kroner, og det på noe som faller dramatisk i verdi i løpet av de 5 årene mange bruker på å betale det ned. Det er ikke pent rett og slett. Betal ned ekstra!
  Og er bilkjøp forventet - sett av penger til dette for å minimere behovet for billån.
 4. Etter punkt 1, 2 og 3 begynner det å bli litt mer gøy.
  Men er lånegraden på over 60% har boliglånet godt av en ekstra innbetaling i disse dager. Lav lånegrad gir økt sikkerhet i form av toleranse for renteøkninger og endringer i boligmarkedet. Er bytte til dyrere bolig i tankene er det meget fornuftig med en ekstra innbetaling som øker egenkapitalen. Ofte er det nok av feriepenger til både ferietur og noen tusenlapper ekstra ned på boliglånet.
 5. Etter punkt 4 blir det virkelig gøy!
  For da begynner sikkerheten i økonomien å bli såpass god at pengene kan brukes til mer moro. Jeg ville da anbefale et lite innskudd til en aksjesparekonto. Kanskje et globalt indeksfond om du er nybegynner, eller noe med mer spenning om du er av den vågale typen som skjønner hvordan aksjemarkedet fungerer.
 6. Når 1-5 er i boks: da er det tiden for de dyre reisene! Ingenting slår følelsen av å ligge på en strand i sydligere strøk og vite at "dette har jeg råd til!". Jeg tror ganske mange ligger på samme strand og lurer litt på hvordan de egentlig skal få betalt for ferien, og tipser noen euro i strandbaren og tenker at "det får vi ta senere - for dette fortjener jeg!". Det kan være en veldig dyr tankegang... 

Så der er mine anbefalinger om hva feriepenger og skattepenger kan brukes til for å bedre økonomien.

For vår del blir det da påfyll på bufferkonto og huskonto og resten går til å fikse litt nødvendig på huset, og tilslutt ekstra innbetaling på boliglånet som nå tross alt inneholder en bil også. Det blir hjemmeferie i juli med svigermor på besøk. Vi var på grusomt dyr ferie på Gran Canaria i mars, så nå må vi bruke penger på mer fornuftige ting.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.