lørdag 29. februar 2020

Nedenom og hjem?

Vel, det var vel slikt det føltes å oppsummere økonomien ved dette månedsskiftet.

Koronafrykten sender børsene i fritt fall tilsynelatende, og vi ser de største tapene på våre aksjefond siden oppstart. Det vil si at vi snakker nesten 20.000 i tap på en måned. Vi ser jo absolutt effekten av å ha satt mer og mer inn i aksjemarkedet. Men - da er det jo som alltid - salg på aksjefond, så heldigvis har 9000 kroner i innskudd hjulpet på totalen. De blir fine den dagen ting snur. Vi fortsetter bare å kjøpe vi, etter fastsatt spareplan.

Så, vi frykter ikke! For økonomien i alle fall. For selv om vi kan snakke mye om fall i aksjemarkedet så er vi i slutten av 30 åra fortsatt der at boligen vår utgjør svimlende 87% av formuen vår. Men man ser jo også fordelen av å ha en fot i begge markedene, både boligmarkedet i Norge og det globale aksjemarkedet.

Så totalen ble +2000 kroner opp i formue den siste mnd - latterlig lite egentlig. Heldigvis tar de sikre investeringene støyten når de volatile investeringene viser sin bakside. Reduksjonen i gjeld redder oss over i pluss tross alt. Fine saker!

Tilbake til et glass rødvin denne skuddårslørdagen 29. februar 2020.
Fortsatt god helg!

onsdag 12. februar 2020

Ny bil!

Ja, hva tror dere?
Neida, selvsagt ikke.
Vi skal selvsagt ikke kjøpe bil, hverken ny eller brukt - akkurat nå.

Men, jeg kom på at jeg har "uteglemt" en særs viktig post i budsjettet vårt. Nemlig sparing til ny bil. Før forrige bilbytte ble det ikke spart opp, så vi endte med å øke boliglånet for å kjøpe bil. Det er så ikke i tråd med hvordan vi bør gjøre det, hvilket er å spare opp cash. Les mer i : Bil uten billån?

Men det sitter så langt inne. Fordi bil er ikke min greie, det er mannen sin greie, samtidig bruker jeg jo hans greie med ganske stor glede, og hans greie bidrar absolutt i hverdagen på en slik måte at jeg ikke bør klage! Men jeg HATER å spare til bil. Det er de sureste pengene jeg vet om av en eller annen grunn. Har ikke lyst til å spare til bil jeg. Ikke det minste. Men allikevel, så bør vi gjøre det.

Nå har vi hatt forrige bilkjøp i ca 1/2 år, så om 4-4,5 år er mannens karantene ute og han får lov å bytte bil. Så i går spurte jeg han hvor mye han regner med å ville ha om 4 år, så svarte han 200.000. Grrrrr... Og hvor mye tror du vi får for bilen vi har nå? 40.000... HÆH! Vi kjøpte den pent brukt IFJOR for 160.000, hvordan i all verden kan det være bare 40.000 igjen om bare fire år :( Jeg forstår det ikke og håper han tar feil. Eller er det virkelig slik at en bil er null verdt i det den er 10 år gammel? Er det mannen begrunner det med. At om 4,5 år er bilen 10 år og vi får ikke solgt den omtrent. Jeg håper han tar skikkelig feil, bilen er jo knallfin og for meg fremstår den helt strøken.

Men uansett, skal ekteskapet klare seg, hvilket jo er hyggelig, så må dette tas høyde for. Så, 200.000 kroner - 40.000 kroner, da må vi spare 160.000 kroner på 4 år da. Det vil ganske enkelt si: 3300 kroner hver måned. Og dette hadde jeg glemt i budsjettet. Eller - jeg hadde ikke lyst til å tenke på det. Nå har jeg tenkt på det, satt opp spareavtale til skjult sparekonto på 3300 kroner og så får de pengene bare forsvinne ut av syne, ut av sinn, så slipper jeg å tenke på det ;) Reduserte litt ned på feriesparing, kuttet 500 kr fra matbudsjettet som kanskje var litt høyt og reduserte da overføring til bil-konto (uftgifter) med 1000 kroner i den tro at den kontoen da kun skal ta seg av bilen vi har nå.

Så sånn er det, det er i alle fall veldig kjekt med et budsjett som gjør det enkelt å justere når prioriteringene endrer seg. Alfa og omega for økonomisk kontroll.

Sånn - da vil jeg ikke tenke på dette igjen før om 4 år. Takk.

tirsdag 11. februar 2020

Sparerente 2,3%

Som faste lesere vet er vi ikke redd for å flytte på pengene våre ved behov. VI har kundeforhold i endel banker av den grunn. Før nyttår flyttet jeg bufferkontoen på 150.000 kroner til Svea Finans, da de hadde 2,4% rente. Men så satte de den ned til stusslige 2,1% like etter. Så nå har jeg åpnet kontot hos Nordax og flytter pengene til 2,3% rente igjen. Det utgjør en forskjell på 300 kroner i året nå. Tar ikke mange minuttene å ordne med slikt for tiden, nå som alt signeres med bank-id.

Men såpass rente kan (og bør) man ha på sparepengene i bank nå. Det er jo selvsagt endel mindre enn hva som er forventet om man sparer i aksjefond f.eks, men dette er risikofritt, akkurat slik det skal være for bufferkontoen, den økonomiske grunnmuren. Den skal bare være der, men samtidig tar vi jo den avkastningen vi kan. Så, renteinntekter på rundt 3400 kroner i året, det er jo penger det også. Rentene lar vi alltid bare stå på bufferkontoen, så øker den litt hvert år uten innsats. Det gjør jo også prisene, så sånn sett viktig å ha best mulig rente i alle fall, så pengene taper seg minst mulig mot inflasjonen.



onsdag 5. februar 2020

Morsomme tall - veien mot (mer) økonomisk frihet

Da har jeg oppdatert regnearkene mine med et nytt tall som er artig å følge litt med på! Det handler om investeringene våres, og hvordan de i fremtiden er tiltenkt å bidra til økonomisk frihet.

Nå har vi jo innsett at veien frem til full økonomisk frihet er såpass lang, og vil kreve såpass mye offer for familien, at det ikke er noe stort mål i seg selv. Sånn p.t i alle fall. Samtidig vil jo enhver passiv inntekt i fremtiden bidra til mindre behov for lønn inn. Hvilket kan bety mer ferie, mer tid til hobbyer, mer tid til alt, selv om vi ikke nødvendigvis kan (eller vil?) slutte å jobbe. Slo meg på vei til jobb i dag, at jeg tror ikke jeg hadde sluttet å jobbe når ungene flytter ut uansett om jeg kunne gjøre det. Noe må man jo ta seg til for å ha det bra også. Så behovet for "slutte å jobbe"- frihet er ikke så stort nødvendigvis. Men muligheten til å jobbe mindre, den kan være fin.

Så nå har jeg regnet ut hvor mye investeringene våre ville gitt utbetalt pr mnd ved uttak etter 4% regelen.

Den sier omtrent følgende: at så lenge du selger ut 4% eller mindre av aksjefondene hvert år så varer sparepengene i 30 år. Det er egentlig såpass genialt, at dersom verden går sånn omtrentlig som forventet, så er aksjefondene på en måte en (nesten) utømmelig kilde til inntekt. Men det kommer jo an på når man starter om 30 år er nok.

Så derfor har jeg av nysgjerrighet beregnet hva våre investeringer ville generere av passive inntekter i dag, gitt at vi solgte oss ut med 4% i året. Deretter trukket fra skatt (antatt 32%) og delt på 12 mnd per år. Og da har jeg ikke regnet med sparingen til barna, for de har vi jo en plan om å gi fra oss en dag. Så kun vår egen sparing er medregnet.

Eksempel blir da fra status 30.1:
Verdi aksjefond: kr 264371,-

Og regnestykke som følger: 264371 kr x 0,04 x 0,68 / 12 mnd = 599 kr/mnd

Dette tallet skal jeg følge med på, for det er morsomt!
Spent på hva tallet er om 20 år fra nå, og hvordan det da kan bidra til lønn/pensjon. Ekstra motivasjon til å investere penger jo før jo heller.

Hvor mye vi må spare for å kunne leve av det osv det gidder jeg ikke regne på, det er antagelig ganske uaktuelt uansett. Jeg ser for meg at vi har en eller annet inntektsgivende arbeid ganske lenge faktisk, og sannsynligvis (men ingen garanti!) også pensjon en dag.