onsdag 17. oktober 2012

Å motstå fristelser

Jeg må bare innrømme at jeg er fryktelig fryktelig dårlig til å motså fristelser og plutselige impulser!! Det er antagelig en del av grunnen til at jeg havnet der jeg gjorde, med mye på kreditt og avbetaling. Fordi jeg ville ha det jeg hadde lyst på med en eneste gang. Ville absolutt ikke vente, samme om jeg hadde penger eller ei.

Litt bedre impulskontroll har jeg fått med tiden, det skal nok sies. Men jeg er på ingen måte kurert, og jeg vet ikke om jeg noen gang blir kurert. Desto viktigere har det vært å for det første være ærlig med meg selv om at dette faktisk er et problem, i hvertfall i økonomisk forstand. Og å finne teknikker og løsninger for å redusere overforbruk.

Først, la meg rippe litt opp i fortiden. Hva er det dyreste jeg har kjøpt på avbetaling fordi fristelsen bare ble for stor? Laptopen min antagelig. Jeg MÅTTE jo bare ha en ny laptop for noen få år siden. 9000 kroner, på avbetaling. Jeg husker jeg ble litt irritert da jeg måtte åpne konto hos komplett.no fordi Skandiabanken faktisk ikke ville innvilge meg mer kontokreditt. Og allikevel kjøpte jeg laptop til 9000 kroner. Snakk om galskap! Men jeg husker fortsatt følelsen av "jeg bare må ha en sånn", nesten som et slags sug, og tanken på hvor herlig det er når jeg kan dra å hente den allerede dagen etter! Behovet for å tilfredsstille den lysten overskygget på alle måter det faktum at jeg visste at jeg ikke hadde råd til den.

Ellers var det jo den bilen da... Jeg hadde bare så lyst på akkurat den bilen. Den var helt perfekt for meg! Og jeg hadde faktisk nok sparepenger til å betale 15% egenkapital og låne resten. Men, det var jo absolutt alt jeg hadde av sparepenger!!! Hver eneste lille krone. I tillegg hadde jeg jo ganske mye kreditter også. Snakk om dårlig valg. Fordi jeg bare hadde så utrolig lyst på.

Heldigvis har noe av dette endret seg etter som jeg har forstått ordentlig hvor utrolig dumt det er å ha gjeld. Jeg har ikke noe mindre lyst på ting nå enn før, men jeg har faktisk enda mindre lyst på å sette meg i gjeld, og mer lyst til å stable på bena en solid sparekonto. Å forstå betydningen av å få dette på plass har gjort at jeg for det meste klarer å styre unna de dyreste impulskjøpene.

Det å ha et budsjett å forholde seg til er ekstremt effektivt for meg. At jeg planlegger pengebruken lenge før jeg faktisk får pengene. Slik får jeg betalt gjeld med og spart over 40% av lønna mi. Hadde jeg ventet med å legge en plan til noen dager etter lønn hadde sjansene vært mye større for at endel av pengene forsvant til "jeg har jo råd til det"-kjøp av ting jeg ikke trenger. Fordi det er mye jeg har lyst på. Men pengene fordeles heller til gitte kontoer, og jeg sitter igjen med et lite beløp som lommepenger. Det er det beløpet jeg har å forholde meg til, og når de er brukt opp, ja, da er det tomt. Mentalt sett er det faktisk det nå, til tross for at jeg har penger i backup andre steder. De teller ikke på en måte.

Mitt aller siste triks er å unngå fristelsene så godt som mulig. Mellom hjem og jobb går jeg direkte til bussen, det er ingen butikker å gå innom på veien. Jeg ser ikke innsiden av et kjøpesenter med unntak av veldig spesielle anledninger, det vil si når jeg/vi faktisk trenger noe i en butikk på et kjøpesenter. Jeg har avmeldt alle reklame-mailer fra online nettbutikker, fordi jeg vet at jeg hver gang får noen ideer og bare må inn og sjekke hva de har. Å aldri få reklamene er det aller beste. Også det at jeg har sendt mail til de nettbutikkene jeg har handlet mest i og sagt opp kontoene har hjulpet. De gangene jeg har vært inne hos f.eks HM på nett og fylt en handlekurv med varer jeg har lyst på (det skjer jo, det innrømmer jeg) så er det så tungvint å handle, og barrieren for å taste inn kortnummeret er STOR, det er da jeg oppdager hvor mye penger det dreier seg om. Dermed blir det ingen handling. Det må vel kalles vindusshopping på nett ;)

Dette har totalt gjort at jeg faktisk klarer å holde meg i skinnet, selv om lystene og fristelsene absolutt er til stede. Men det har blitt slutt på at lyst = handling. Veien mellom de to er nå lang, krunglete og ubehagelig. Såpass at jeg oftest ikke gidder å stå løpet fullt ut.

Så, jeg oppsummerer mine triks for å stå i mot fristelsene:
- Lag budsjett og hold det. Det gir en plan for pengene før pengene kommer på konto.
- Les inspirerende bøker og nettsider, og drøm om hvordan livet ser ut uten gjeld og med penger på bok.
- Styr unna kjøpesentere og butikker, med unntak av den ukentlige dagligvarehandelen.
   Dette har jeg skrevet om tidligere: Tips for å unngå impulsshopping
- Avmeld reklame-epost, sett "ingen reklame" på postkassa.

Dette vil redusere antallet fristelser man utsettes for, og de to øverste punktene gjør det enklere å bekjempe de fristelsene som allikevel dukker opp innimellom.

If I can do it - you can do it!!

1 kommentar:

  1. Jeg har også lest en annen tips - du skal gi deg èn dag for hver 100 dollar den varen koster å tenke på. For vår del blir det 500 kr. Hvis noe du har lyst på koster 3000,- skal du gå og gruble grundig i 6 dager. Og hvis etter 6 dager du fortsatt har lyst til den dingsen, vel... For min del blir det gjerne neste morgenen - hva var det jeg tenkte, liksom?? Det hjelper! Mvh Feeling.

    SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.