torsdag 1. november 2012

Strømpriser og strømavtaler

Det er høst, det går mot vinter, og vi overlesses av smarte kampanjer fra strømselskapene som er ute etter å tjene penger på oss. Her gjelder det å være våken og ikke la seg lure, for noen av tilbudene kan virke både smarte og lure, mens de i bunn og grunn ikke tilbyr noe du ikke kan gjøre selv, helt gratis!

La meg ta den viktige oppsummeringen av fakta først: Spotpris og den leverandøren med minst mulig påslag, betalt etterskuddsvis, vil lønne seg over tid. Fastprisavtaler, standard variabel og "vi gjør regnejobben for deg"-avtaler er fordyrende og i utgangspunktet unødvendige. Les videre.

Som eksempel på en kampanje går Fjordkraft nå ut med at de tilbyr deg å betale strømregning med samme beløp hver måned, Jevn strømregning. Dette skal være basert på et estimat av årsforbruk, som fordeles på tolv måneder. Eventuell feil-estimering legges til/trekkes fra ved ny beregning for neste år, hvis jeg forstår det riktig. Dette koster deg 39 kroner pr mnd, altså 468 kroner per år.

For det første, dette kan du fint gjøre selv, hvis du har oversikt over strømregningene et år tilbake i tid (noe du ofte får fra strømselskapet, kanskje på "min side" på nettet). Legg sammen og del på 12. Det er barneskolematematikk  som de vil ha 468 kroner i året av deg for å utføre! Beløpet du kommer frem til kan du sette av på enten regningskonto eller egen strømkonto om du vil. Så har du antagelig litt overskudd i sommermånedene som dekker litt underskudd i vintermånedene. Enkelt og greit, og ingen penger tapt.

Samtidig kan du da velge strømleverandør selv. Det er ikke gitt at Fjordkraft er billigst for deg, og det å da binde seg til dem bare for å få et fast beløp å betale hver måned vil fort koste mer enn bare de 468 kronene du lønner dem for å summere og dividere. Det går ikke frem av reklamen hvilken pris de legger til grunn for beregningene sine, det bekymrer meg litt. Her mister man fort kontrollen og muligheten til å sammenlikne med andre strømavtaler. Jeg ville lest avtalevilkårene svært nøye før jeg inngikk en slik avtale, spesielt med tanke på hvilken pris som legges til grunn, og med hvilket påslag. Men nå ville ikke jeg betalt dem for å gjøre en jobb jeg fint kan gjøre selv uansett. Les under.

Slik sparer du 468 kroner i året og lager din egen jevne strømregning:

For de som er livredde de kjempehøye strømregningene, eller som ikke har et helt år for å regne på strømregningene:

 1. Krisemaksimer strømregningen
  Finn fjorårets dyreste strømregning og bruk den som utgangspunkt.
 2. Betal det beløpet inn på regningskonto/strømkonto hver måned
  Vips - har du sett - samme strømregning hver måned, uten å betale andre for det.
 3. Betalt strømregningene fra den kontoen.
  Overskuddet i de billige månedene vil dekke et evt underskudd om vinteren.

For de som har litt buffer, er litt mindre redde for de kjempehøye strømregningene, og har bodd samme sted en stund:


 1. Beregn gjennomsnitts strømregning
  Beregn snittet for fjoråret, eller for flere år tilbake om mulig.
 2. Betal det beløpet inn på regningskonto/strømkonto hver måned
  Vips - har du sett - samme strømregning hver måned, uten å betale andre for det.
 3. Betalt strømregningene fra den kontoen.
  Overskudd noen måneder dekker antagelig underskudd andre måneder.
  I unormalt kalde år kan bufferen behøves innimellom, i normalt varme år kan det blir litt til overs.
De aller fleste strømleverandørene har typ "Min side" på nett eller på mobilapp hvor det skal være tilgang på historiske fakturaer, for å gjøre beregningene. Eventuelt kan du lete i nettbanken hvor du har betalt strømregninger. Og ja, beløpet du ender på blir det samme hver måned og er dermed superenkelt å sette inn i budsjettet.

Vi har hittil fulgt første oppskrift fordi vi flyttet til ny leilighet i februar, nytt fylke, og nær sagt nytt klima. Det er vanskelig å si nøyaktig hva som venter oss nå som vinteren kommer. Vi håper å ha et dekkende overskudd nå. Til våren må jeg vurdere om vi skal kjøre oppskrift nr to.

Ellers virker det til å gå mot enda en nokså rimelig vinter, strømmessig: Superbillig strøm i vinter!
Hurra!

Et annet aspekt ved Fjordkraft sin nye løsning:
Det står så fint at man kan få utbetalt eventuell overskuddsbetaling, heller enn å jevne ut neste års regning. La meg anta at man får 0% rente på det beløpet man har betalt inn for mye. Lager man seg en "strømkonto" hos f.eks. Sparesmart.no og betaler for mye til seg selv, slik oppskriftene over legger opp til, så renter overskuddet seg med 3,7%. Pengene dine formerer seg når du holder på de selv og setter de på riktig sted.

Og ender det med at du har betalt inn for mye, så har du litt ekstra du kan bruke på noe kos eller noe fornuftig til våren igjen.

Betal til deg selv, ikke til andre!

Besøk Konkurransetilsynet/kraftpriser for å lese mer om gunstige strømavtaler.

2 kommentarer:

 1. Fantastisk bra innlegg :)

  Matematikk er en klart undervurdert og lønnsom hverdagsinteresse.

  SvarSlett
 2. Jevn strømregning er en tilleggstjeneste, man kan for eksempel ha innkjøpsprisavtale med jevn strømregning. Da vil man ha en billig og god avtale samtidig som man betaler det samme hver måned.Dette knuser jo de dyre fastprisavtalene der man binder seg i ett eller flere år med en høy strømpris.

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.