mandag 11. februar 2013

Ut på tur aldri sur! Men dyrt da gitt...

Ok, jeg har en synd å bekjenne - igjen.
Jeg vet jeg ikke skulle reise så mye, og jeg vet at bufferkontopenger IKKE er sparepenger som kan brukes på reise. Men - vel - ehm... Det blir en svipptur til Gran Canaria på onsdag.... *rødme*

Det startet så bra, sambo ville på tur, jeg satte foten ned og var svært skeptisk, da det gjør vondt å ta av sparepengene. Samt at jeg da ikke har nubbesjans på å nå 100 000 på kontoen før 1.juli hvis ikke skattepengene skulle finne det for godt å dukke opp. So far so good.

Men så spiller har dame-kortet...Basert på våre gifteplaner og forhåpentligvis naturlige følger deretter så mener han plutselig at "vi må passe på å kose oss sammen mens vi enda er bare oss to"... Jeg har ikke trent på å stå imot det argumentet, det skal sies. Selv om jeg selvsagt nå i etterkant er klar over at det å være enda bedre økonomisk stilt om noen år er mer verdt enn en uke i sol og varme nå. Samtidig har han et poeng. Og turen vil ikke akkurat knekke oss heller.

Men, jeg kan ikke bare skylde på han, jeg innrømmer at jeg har veldig lyst på en tur! Sjokkerende??

Gjort er gjort, og tur blir det.
Og når det først blir tur så var vi veldig heldige og kom over noe til bra pris! Da sambo ba meg komme og se på bildene var det første jeg sa "hvorfor ser vi på dette, dette er jo langt langt laaangt fra vår prisklasse"! Så var det jammen meg et skikkelig bra tilbud og allikevel i vår prisklasse :) Det ble rett og slett litt "løp og kjøp" stemning. ( Vel og merke helt i øvre grense av hva vi hadde satt som maks pris...den grensen strekker vi oss bare til hvis vi får noe ekstra bra for de ekstra pengene)

Reisemålet - Sheraton Salobre Golf Resort & Spa
Noen observasjoner i prosessen:

Tidspunkt - reis før/etter skoleferier (hvis mulig)
Når vi da bestemte oss for å satse på en tur kastet vi oss begge rundt til våre respektive sjefer og kalendere, flyttet om møter, fikk disp fra andre møter og tilslutt klarert at vi kunne reise på ferie denne uka. Uka FØR vinterferien. Det er veldig veldig veldig veldig viktig i pengevettsk forstand. Når man har barn i skolealder er ikke dette en mulighet normalt sett, og det er derfor man kan finne skikkelige kupp i uka før og etter skoleferieukene. Det gjelder både vinterferie og høstferie.Etter å ha sett på priser nå en ukes tid er det rett og slett dobbel pris fra torsdag denne uka. Vi sikret oss billetter med avgang på onsdag. Bokstavelig talt til halv pris. Tidligere gikk ikke pga uflyttbare møter.

Trygt å kjøpe restplassbilletter?
Restplasser er tingen å gå for. Det finnes flere gode sider for dette, f.eks. www.restplass.no og Finn.no/restplasser. Og slik det ser ut per nå får man svinbillige turer f.eks i april via disse sidene. Billigere enn hvis man venter til i siste liten, slik vi har gjort. Men antagelig skyldes det at vi som nevnt er utrolig tett på vinterferien nå. Andre ganger kan "dagen-før" billetter også være veldig billige. Jeg har aldri bestilt sydentur i forveien, utelukkende reist på restplasser. Så er spørsmålet om det egentlig er restplasser når de selges månedsvis i forveien. Antagelig er det ikke det. Men så lenge prisen er god spiller det ingen rolle spør du meg. Vær obs på at prisen på disse sidene styres etter tid på døgnet og etter hvor mange de regner med at ser på. Prisene svinger i løpet av døgnet, hoteller kommer og går. Så å legge litt tid i å vente på et kupp er ikke dumt.

Spesifisert eller uspesifisert?
Vi har reist uspesifisert, men gjør det kun hvis det er betydelige kroner å spare. Da er det verdt risken. Så lenge man er litt utenfor høysesong, eller ikke reiser til de aller mest populære stedene. Da kan man fort få bo til mye bedre standard enn man har betalt for! Men som som nå, til Gran Canaria rett opptil vinterferien var de uspesifiserte turene ikke spesielt mye billigere enn de rimeligste spesifiserte turene, og med tanke på sesongen er risikoen større for å havne på veldig lugubre hoteller. Og ønsker du da å bytte hotell skal de ha betalt for mellomlegget opp til "spesifisert" standard, noe som da fort koster skjorta. Dermed ingen grunn til ikke å velge spesifisert denne gangen.

Rutefly eller charter?
Når vi skal reise sjekker vi alltid både charter, og hva det vil koste med rutefly (evt "bare fly" hos charterselskapene) og så finne hotell utenom via nettet. Hittil har det utelukkende vært billigst å reise charter dit det er mulig. Denne gangen betaler vi like mye for fly og 7 netter på hotell som det koster med rutefly til Las Palmas. Og også mindre enn "bare fly" på charter. Kanskje grunnet restplass-pris. Og da vi sjekket hotellprisen på flere nettsider ser vi at vi totalt ikke en gang har betalt for alle nettene på hotellet. Fly inkl i prisen om man vil se på det sånn. Dermed er charter vinneren. Det betyr ikke at man må oppføre seg som charter-Svein, bo midt i den norske kolonien, eller spise kjøttkaker til middag hver dag.

Hotell for 2
Vi er et par uten barn på tur . Til Gran Canaria. Det høres i utgangspunktet ikke forlokkende ut! Hylende unger som løper over deg ved bassenget er ikke helt det vi er på jakt etter denne gangen. Vi har blitt gode på å finne "voksenvennlige" hoteller, til gode priser. Oftest er det som skiller oss fra ungene en leiebil. Fordi vi styrer unna hotellene med mest praktisk beliggenhet. Se etter de litt oppe i fjellskråningene, i overkant langt fra stranda, eller de uten strandlinje, bading fra brygger eller klipper. Denne gangen har vi funnet et golf-hotell i fjellene, hvor et av bassengene faktisk har 18-års grense. Det er noe med stedet som tilsier et litt annet klientell enn hotellene nede ved stranda. Og det er fint for oss tror jeg. Det blir sikkert nok av år hvor vi overtar rollen som "småbarnsforeldre på tur" på de praktiske hotellene ved stranda etterhvert ;)

Budsjett
Husk at alt koster. Charterprisen inkluderer oftest bare hotell, fly og bagasje. Mat på flyet, transfer til/fra hotellet osv koster ekstra. På hotellet kan det være avgift for safe på rommet, internett og til og med AC. Dette er oppgitt på sidene. Husk å regne inn transport til/fra og parkering på flyplass i Norge også. Utflukter på stedet tar operatørene seg godt betalt for. Lurt å sjekke med de lokale og skippe et mellomledd. Det samme kan gjelde for leiebil. Og selvsagt lurt å ta ut penger i utlandet, ikke veksle før man drar. Gir nesten alltid best kurs. Og absolutt alfa og omega - ikke bruk mer penger enn du har, ikke reis på lånte penger. (også burde man ikke bruke av bufferpenger - men sånn går det når det spares for lite til ferier ellers)

Så, hva koster gleden denne gang?
Tur (fly,hotell): 10330,- for 2 personer, 7 netter
Lommepenger på tur (feirekonto): Ca 4500 kr
Leiebil 5 dager: Ca 1000 kr
T/r Gardermoen + parkering 1 uke: ca 700
(bor et sted hvor bussene til G.moen ikke går tidlig nok til å rekke innsjekk, og på tur midt i uka er det få som vil kjøre oss midt på natta - ellers hadde det vært flybuss/tog for å spare penger!)

Sum: 16530,- eller 8265,- per person.
Sum uten oppsparte lommepenger: 12030,- eller 6015,- per person.
Det vil si at sparekontoen min blir en 6000-7000 kroner fattigere. Det er 60-70% av en måned sparepenger.   Så det koster. Samtidig ser jeg av reisevanene til mine venner at denne summen må være nokså edruelig. Altså kanskje en god mellomting mellom gjerrig-billig og unødvendig dyrt?
*leter etter bedre samvittighet*

Ferietur er dyrt - men opplevelsene er uvurderlige! Skal jo sies at dette selvsagt går på bekostning av f.eks ny sofa eller seng, sparing til ny bil osv. Vi vet godt at vi ikke har råd til alt på en gang og at når ferie prioriteres må noe annet nedprioriteres.

Egentlig håper jeg at ferien gir tilbake litt ro og motivasjon, noe jeg føler at jeg mistet litt de siste ukene. Trenger påfyll av disiplin og pågangsmot - håper litt sol og varme bidrar til det :)

Reisemålet - igjen. Vanskelig å ikke glede seg!!
Og utrolig at vi fikk det til den prisen vi har betalt...!

2 kommentarer:

  1. Couchsurfing = 0 kr. AirBnB = fullt av bra dealer, ofte hele leiligheter langt billigere enn hotell. Buss, tog og tommel isteden for bil = betraktelig billigere. Fly med billigselskaper og la prisen velge destinasjonen = 600 kr per hode t/r maks. Budsjett for langhelg? 5000 kr for to stykker er rikelig, og i tillegg møter man kanskje noen lokale og lærer noe nytt og får virkelig fyrt opp wanderlusten. Uenig?

    SvarSlett
  2. Ja, hvis det å reise gir deg mye glede, er det jo snakk om prioritering. Håper du opplever ro og motivasjon, slik du skriver. Da er det jo virkelig verdt det. Takk for inspirenede blogg! Jeg er er opptatt av å leve et enklere liv og få mer ut av hver krone. Foreløpig har jeg startet et ryddeprosjekt for å se hva jeg faktisk har av ressurser...

    SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.