tirsdag 5. februar 2013

Må ha - vil ha

Nå hadde jeg tenkt å skrive et kort innlegg om hvordan man ser forskjell på hva man ha og hva man VIL ha, fordi forståelsen for denne forskjellen er skrantende i Norges land. Og slik jeg ser det en av årsakene til stadig økende kredittgjeld i befolkningen. Meg selv som et eksempel, jeg har kjent mye på følelsen av ting jeg bare måååå ha. Det førte til kredittgjeld, billån og mangel på sparepenger. For å kjøpe tingene jeg bare måtte ha. Skjønner nå at det var nær sagt som en transe, en avhengighet. Veldig skummelt!

Men, her er hva jeg har funnet ut.

Må ha
Tak over hodet - være seg leieleilighet, egen bolig, husbåt, telt, lavvo eller gapahuk. Et sted å holde seg tørr og også helst varm. Husleie eller huslån må være noe av det første som betales hver måned.

Mat - av opplagte årsaker bør alle ha minst et par tusenlapper i måneden til mat. Men ingen trenger 5000 per person til mat hver måned!

Strøm (eller annen oppvarming) - veldig kjekt å ha for å holde varmen. Latterlig når folk får stengt strømmen fordi de har kjøpt for mye stæsj på avbetaling og nedprioriterer strømregningen.

Transport - hvis det er for langt å gå/sykle til jobb. Busskort eller bil med 4 hjul, ratt, bremser og som starter når du vrir om nøkkelen. For du må komme deg til jobb for å tjene penger. Er det under 3 km en vei kan du gå.

Klær på kroppen - tilpasset temperatur og vær. Men utseende, alder eller om noen har hatt plagget før eller ikke er ikke vesentlig rent funksjonsmessig. Handling av merkevarer og nyeste mote er absolutt noe man vil, ikke noe man må.

That's it!

Bør ha
Forsikringer - innbo/hus og bilforsikring hvis man har en kasse på hjul. Uføreforsikring kan lønne seg, faktisk viktigere jo dårligere råd man har.

Sparepenger - bufferkonto for uforutsette hendelser og pensjonssparing.

Vil ha
Alt annet.

Det er dette folk har glemt. At nyeste smart-telefon, klesskapet fullt av ubrukte klær, duppedingser her og der, pynteting og nips (damer, skjerp dere! Jeg vet ikke hvor mange stivpyntede hjem jeg har sett i Luksusfellen...Og alle har disse flotte HOME eller LOVE bokstavene), nyeste modell av sofa og vitrineskap, dyre feriereiser osv osv på ingen måte er ting vi må ha. Det er ting vi vil ha. Med andre ord er det ting vi kan kjøpe, hvis det er penger til overs etter må-ha og bør-ha utgiftene er betalt.

I Norge synes jeg vi legger alt for mye av identiteten og stoltheten vår i ting og hva vi eier. Vi har et brennende ønske om å være minst like gode som naboen, målt i størst mulig gressklipper. Vi tror vi må ha nyeste iphone, hvis ikke vil folk tenke at vi er mindre verdt. Så folk låner opp etter veggene, fordi de glemmer å ta hensyn til at vi ikke tjener det samme som naboen. Eller at naboen kanskje har arvet en slump, eller av andre grunner har mer til overs til vil-ha ting. Men mest sannsynlig har han også gjeld som nesten tyter ut av pipa, fordi han måtte ha en nyere gressklipper enn den du kjøpte, fordi du måtte han en nyere enn han! Gjelden er det ingen som snakker om. Gjeld er tabu, inntekt er tabu, generelt er det å snakke om penger ikke noe man gjør. Til tross for at vi sammenlikner oss med hverandre basert på ting kjøpt for penger. Hvordan i all verden kan vi sammenlikne oss med noe vi ikke egentlig aner hvordan ser ut??

På bussen på vei hjem sitter jeg og ser på biler. "Der kommer det er billån, oi der kommer et skikkelig stort billån! Men se der, den der kan faktisk hende at han selv eier. Bra for han!" Billånene kappkjører på motorveien. Nå er det selvsagt en og annen som har råd til å eie biler i million-klassen uten lån. Men sammenliknet med antallet av disse bilene på en helt vanlig hverdag ut av Oslo så kan det umulig være alle. Kanskje har noen av disse sjåførene ligget våkne den natta og vridd og vendt seg med tanke på hvordan de skal få betalt neste avdrag, og hvilke andre regninger som må vike. DET er det ingen andre som ser...

Vi må slutte å hige etter ting vi ikke trenger for å imponere folk vi ikke kjenner!
Det er ingenting imponerende med å ligge etter med husleia eller få stengt av strømmen. Seriøst.

Apropos... Angående dyre biler på motorveien, det morsomste er digre porscher som står i kø og snegler seg av sted i 15 km/t. Hahaha, velbrukte penger. Velger å anta at de har så mye penger at de ikke aner hva annet de skal bruke de på, selv om noe sier meg at det neppe er sannheten i de fleste tilfellene.

Edit: Lagt til sparepenger under "bør ha". Kommer i alle fall før "vil ha".
Edit: Klær på kroppen må gå under "må ha".

3 kommentarer:

 1. Veldig bra post, mange poenger jeg kjenner igjen fra boken Early Retirement Extreme av Jakob Lund Fisker. Spesielt betraktningene rundt billån er ubetalelige!

  SvarSlett
 2. Hear hear!
  Som vanlig stemmer jeg i, og er helt enig med deg.
  Jeg kjøper meg stadig vekk tilng jeg har lyst på, men det er først etter at det jeg trenger er betalt.

  viktig å bruke pengene sine i riktig rekkefølge, for det blir jaggu fort tomt dersom man ikke passer på :)

  -Låna-

  SvarSlett
 3. Supert innlegg, pengebingen!
  Enig i alt :)

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.