fredag 27. desember 2013

Bokanmeldelse: "Automatic millionaire", David Bach

Bok: "Automatic millionaire", David Bach

Jeg har fått sansen for å hente inspirasjon i bøker, og dette er en av de jeg har kommet over som har gode
tips. Og boka er bra! Deler av den, som andre anmeldere har nevnt før, er ikke relevant for norsk forhold direkte, så boka er raskt lest, det skal sies. Samtidig er resten av det som er skrevet så utrolig relevant og viktig at den uansett bør leses!

Jeg kan oppsummere kort, veldig kort faktisk: betal deg selv først. Betal deg selv først! Betal deg selv først!!! Og gjør det automatisk.

For eksempel: autrotrekk på ønsket sparebeløp til sparekonto med en gang lønna kommer inn. Det må være det første som skjer, at de pengene forsvinner ut av syne og ut av sinn. Da har du spart. Resten gjør du som vanlig med, betaler regninger, kjøper mat, kjøper ting... Men da har du allerede satt til side det du hadde tenkt.

Det er egentlig alt som skal til. Forfatteren skriver litt om hvordan dette kan gjøres i praksis, og ikke minst viser han eksempler på hva man kan oppnå ved å gjøre dette lille enkle trikset. Veldig inspirerende!

Nå skal det sies da - at jeg allerede gjør dette. Og det var vel en av de første tingene jeg tok fatt på, nemlig å gjøre økonomien mest mulig automatisk, og å betale meg selv først. Den vesle starter-bufferkontoen som holdt hjulene i gang mens jeg betalte ned kredittgjelden min, den var så viktig! Så jeg betalte meg selv først, og alle andre etterpå. Det virket bra!

Boka passer nok fortsatt best for de i startfasen, som trenger inspirasjon og praktiske tips om hvordan man kan sette seg selv opp for suksess!

Men på et punkt er jeg uenig med forfatteren. Han virker til å mene at budsjett ikke fungerer. At det omtrent er uforenlig med teknikkene han snakker om i boka. Hvis du spør meg tar han helt feil. Altså, greit at man skal betale seg selv først, men man må jo ha en viss anelse om hvor mye av lønna som en gitt måned KAN spares. Det nytter ikke å tenke at "jeg vil spare 60% av lønna min!" og sette på atuotrekk på 60% til sparekonto, hvis det medfører at regninger ikke blir betalt. Altså, sparingen har en øvre grense hver måned, og den kan til og med endre seg fra en måned til en annen. Så budsjettet er jo nær sagt bare en oversikt over forventede utgifter, og en av hovedoppgavene til, i alle fall mitt, budsjett er å fortelle meg hvor mye som skal autotrekkes til sparekonto. Oftest det samme hver måned, det er sant, men på et tidspunkt må i alle fall oversikten utarbeides. Og den oversikten vil jeg kalle et budsjett. Så jeg synes at "betal deg selv først" og autotrekk er fullt forenelig med å ha et budsjett. Jeg synes nesten budsjettet er en forutsetning for å få det til å fungere i praksis.  Men som alltid finnes det mange veier til Rom - og dette er vel bare noe som fungerer for meg.

4 kommentarer:

  1. Her har jeg brukt svimlende 9500 kr på nedbetalinger av delbetalinger (uten rente) og gammel kredittgjeld i DESEMBER! Samtidig har jeg klart å sette av penger til julegaver til barn, mine søsken og foreldre i tillegg til faste utgifter. Så hjelper det klart med halv skatt i desember, men det å faktisk kunne stenge en konto i YNAB fordi det er nedbetalt er bare herlig!! Tilogmed fått tatt noen små ekstra nedbetalinger på boliglånet OG spart over 600 kr til sommerferien. Nesten som en rus å spare så mye penger og betale ned gjeld, samtidig klare det uten å overføre gjelda til noe annet :) Så her går jeg utvilsomt etter "betal deg selv først" rådet :) Så fort penger kommer inn, så går det først til faste utgifter, deretter nedbetaling og sparing, og til slutt forbruk. Og jeg er utrolig gla i YNAB budsjettet mitt! Da jeg får lønn den 20ende i måneden, som skal vare til den 20ende neste måned, så budsjettet gir meg en super oversikt over hva som venter, og som MÅ betales :)

    SvarSlett
  2. Når tenker du å sprette BSU-kontoen din?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det får vi se på. Tidligst i 2016. Deretter kommer det an på renteutviklingen, og evt fremtidig nytt boligkjøp. Enda et par år til jeg skal ta stilling til det :) Så lenge renta på kontoen er høyere enn boliglånet så kan de like gjerne bare stå.

      Slett
  3. Regnskap kan erstatte budsjett. Ser man nøyaktig hvor mye man har brukt på hver kategori de siste X mnd så vet man hva man har å forholde seg til fremover. Da slipper man også å friste seg til å bruke opp budsjettet. Det med å betale seg selv blir heller ikke nødvendig da siden man hele tiden blir påminnet hva man _faktisk_ forbruker. Alt som ikke blir brukt er spart.

    SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.