torsdag 1. mai 2014

Tilbake fra Wien

Sist helg tok vi en tur til Wien, ikke helt som planlagt, da vi egentlig skulle treffe venner som ble syke og ikke kunne bli med. Så vi fikk oss en tur alene, noe som uansett er hyggelig. Kjekt med et lite avbrekk fra hverdagen!

Reiser er jo en av tingene vi fortsatt setter av penger til. Vi er glade i å reise, det gir oss mye. Så hver måned sparer vi 2000 kr på reisekonto. Turen ble i hovedsak dekket av denne sparingen. Jammen går det mye penger på tur, og Wien er ikke akkurat det billigste stedet man kan dra. Litt lavere priser enn hjemme, men allikevel dyrere enn andre steder. Ikke helt stedet for en budsjettur, selv om det sikkert er mulig det også. Da vil jeg mye heller anbefale Polen, Warszawa eller Krakow.

Noen erfaringer generelt om smarte ting å tenke på for storbyturer:

  • Bo litt utenfor sentrum, det er betydelig billigere enn på de mest sentrale hoteller! Sjekk bookingsider og let etter gode priser på hotell. Denne gangen bodde vi for ca 500,- pr natt, 4 u-bahn stopp fra sentrum, mens hotellene i sentrum koster det firedobbelte og oppover per natt.

  • Reis kollektivt! I alle byer som har et velutviklet kollektivsystem bør man benytte seg av dette. Søk litt rundt det på nettet først, finn t-bane og busskart f.eks. I Wien er kollektivnettet fantastisk, inkludert flytog fra flyplassen til sentrum. Totalt betalte vi 68 euro for t/r flyplass og 3 dager kollektivreising for begge. Rundt 550 kr. Trengte ikke ta en eneste taxitur, kom oss overalt, og brukte også trikken til endel sightseeing :)

  • Bruk Tripadvisor for å finne spisesteder, enten du vil ha dyrt eller billig. Enten via appen "Tripadvisor City Guides" som er en offline app, men med begrenset antall byer tilgjengelig, eller via Tripadvisor på pc eller app/mobil hvis det er wifi på hotellet, eller man finner andre gratis hotspots for internet. Starbucks f.eks ;)  På Tripadvisor legger andre reisende inn sine anmeldelser, så der er den faktiske "sannheten" om spisestedene. Med en klype salt selvsagt, endringer kan skje på spisestedene som gjør at scoren de har fremstår som feil, i en eller annen retning. Les de nyeste anmeldelsene for det mest riktige inntrykket. Helt genialt for å skille dårlig fra bra.

    Det er også mulig å filtrere på prisklasse! Det bruker vi ofte. For å finne den beste maten for en rimelig penge. Appene kan også vise "beste i nærheten", og sortere på ulike kjøkken. Vi avsluttet turen med å ha lyst på italiensk mat, midt i sentrum kunne offline appen vise oss veien til den med best rating i nærheten. Så da gikk vi dit og spise god mat :)

    Vi sparer ikke alltid inn på maten, god mat er en viktig del av turen. Men skal vi først bruke penger på mat er det supert å ha en viss sikkerhet for å faktisk få god mat. Unngår bomturene og å betale mye for et skuffende måltid. Har kjempegod erfaring med bruk av Tripadvisor både for å finne restauranter og hoteller. Eks spiste vi nesten gratis spaghetti i en liten sjappe i Venezia i fjor, som faktisk var kåret til byens nest beste "spisested". Kostet seriøst ingenting og maten var helt fantastisk og genuin italiensk. Et supert verktøy for å komme seg unna turistmagnetene og finne "perlene", bare ved hjelp av andre som har vært der før deg :)

  • Offline-kart på mobilen er ganske genialt, jeg bruker gjerne CityMaps2Go (veldig fornøyd!). Mannen har Stay på sin mobil og er visst fornøyd. Her lastes kart ned hjemme før man drar på tur, og så han man kartet i lomma, og ikke bare kartet, men en liten GPS-prikk så du vet hvor du er! Og det koster ikke noe. Man kan lagre steder på kartet, og har man wifi på hotellet kan man f.eks søke i Tripsadvisor og deretter lagre adressen til den gode restauranten i offlinekartet, og så slipper man ofte å betale en taxisjåfør for å ta seg dit. Jeg har nok betalt noen kroner for fullversjon av kartappen, men spart det inn igjen i massevis ved å kunne ta meg dit jeg skal selv, kollektivt, til fots eller på sykkel. Husk å skru av dataroaming på mobilen for å unngå utgifter i utlandet. GPS fungerer allikevel.

Og selvsagt bør man ha reisebudsjett, alltid bruke VISA-kurs (ikke omregnet til norske kr) og ikke gå i fella å handle ting man ikke trenger fordi man tror det er så mye billigere enn hjemme. Gud så mye juggel man kan pådra seg hvis man ikke husker å tenke "hva skal jeg bruke dette til?". Og jammen er det ikke mye som blir med hjem i kofferten bare man stiller seg det spørsmålet ofte nok...hehe.

Begrens innkjøp av suvernirer, de er alltid overpriset og unødvendige i bunn og grunn. En liten ting er alltid  lov. Vi har valgt oss ut magneter, en fra hvert sted vi besøker. Koster ikke skjorta. Og jeg innrømmer at det ble med noen Mozart-kuler hjem fra Wien, i gave til de som har sett til kjæledyrene i helga. Men that's it.

Det har blitt tradisjon på bloggen at jeg deler noen bilder fra turene, så her er Wien, kort oppsummert:

Belvedere i gråvær - perfekt for museumsvanding.

Jepp, meg :)

Tivoli! Gratis å gå inn, men karusellene og annen lek koster penger.
Mye bedre ordning enn inngangspenger! Moro å se på!


Mannen skal alltid bruke penger på å ikek treffe bokser på tivoli :p
Heldigvis gir han seg etter en runde ;)

Schloss Shönbrunn

Lunsj og kake på Cafe Sacher kostet like mye som den gode middagen kvelden før.
Men måtte ha den originale sachertorte da selvsagt :)


Disse turene er alltid dyre, så vi holder oss til å se på andre kjøre rundt i gatene.Ved Donaus bredde

På Gresk taverna langs elvebredden føltes det nesten som å være i Hellas.
Solbrent ble jeg også ;)

Mye artig arkitektur i Wien :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.