torsdag 7. mars 2013

Skal barn ha bankkort?

I nyhetene har vi de siste dagene kunnet lese om at banker nå tilbyr bankkort til barn. Det vekker reaksjoner fra flere hold, om ikke det er for tidlig for barn å få bankkort og om det vil stå i veien for læring om penger og økonomi? Lite er sagt om bankenes motiver.

Hvorfor vil bankene tilby bankkort til barna?
Man kan jo spørre seg hva det er som gjør at bankene nå tilsynelatende vil gjøre hverdagen enklere for lommepengegivende foreldre, ja, for det er det store argumentet selvsagt. Det er enklere å overføre til bankkonto enn å ha kontanter. Banker må jo tjene penger, hvordan kan de tjene penger på å utstede bankkort til barn?

I USA ble det sterke reaksjoner i 1997, da vår alles kjære Barbie kunne gå på shopping med kredittkort. Nå er det selvsagt ikke kredittkort bankene tilbyr barna, men så var heller ikke Barbies kort et ekte kort. Mange av reaksjonene gikk på at det ikke var et hvilket som helst kort Barbie hadde, hun hadde Mastercard. Det vil si at Mastercard kjøpe seg "rettighetene" til å få sin reklame (ja, det er jo det det er) inn i pakkene med Barbiedukker. Jeg vet ikke hva det kostet dem, men det var antagelig langt fra gratis. Og hvorfor gjorde de det? Jo, de hadde tilgang på forskning som viser hvor utrolig lojale mennesker er mot sin første bank. Og så sitt snitt til å introdusere sitt varemerke hos småjenter lenge før de forsto hva merket på kortet betød. I den alderen lærer jentene at kort med slik merke er det Barbie bruker for å handle seg det hun har lyst på. Og i følge forskningen skulle det øke sannsynligheten for at de vil velge Mastercard som sitt første kredittkort til sin egen shopping årevis etter. Fordi de har gode minner knyttet til varemerket.

Og jeg tror det er dette bankene er ute etter når de tilbyr 7-åringene bankkort. De vil ha den lojaliteten som statistisk følger med den som gir deg ditt første bankkort. At det naturlig også er banken foreldrene bruker vil jeg tro forsterker denne lojaliteten også i fremtiden. Kanskje er dette bankenes svar på det nye fokuset på at det er enkelt å bytte bank og at folk oppfordres til bankillojalitet. Det blir derfor enda viktigere for foreldre å være klar over at deres bankvaner automatisk overføres til barna, som så mange andre gode eller dårlige vaner.

Fordelen med kontanter er at de lar barna tro at pengene er nøytrale til de er store nok til å forstå konseptet bak banker på både godt og vondt.

Er bankkort til barn en dårlig ide?
Det er ingen tvil om at bankkort tar over for kontanter, og at dette selvsagt er noe barna får med seg uansett om de får lommepenger i kontanter eller ei. Det sies også at selv voksne har lettere for å bruke penger når vi drar kortet enn hvis vi har kontanter. Pedagogisk ser jeg for meg at det vil være vanskelig å lære barn om penger uten bruk av kontanter. Lære å veklse, lære å regne, lære å dele, plusse, ja, mye viktig essensiell matte er knyttet til bruk av kontanter. Samtidig vil det å tidlig forstå at et bankkort er knyttet til en konto, å se kontoen i nettbanken, at tallene i banken tilsvarer papirlappene og kronestykkene, og at når det er tomt på konto så virker ikke kortet. At et bankkort ikke er utømmelig slik mange barn selvsagt tror, er jo viktig lærdom i dagens kredittsamfunn. Jeg er for at barn skal få lære dette tidlig. Men jeg tror det er kjempeviktig at læringen starter i tidlig alder med kontanter, og at læringen deretter fortsetter med bruk av bankkort. Om 7 år er rett alder? Jeg vet ikke, jeg tror det vil avhenge veldig av barnet. Og selvsagt kreves det enda mer av foreldre for å lære barna de riktige tingene om bruk av bankkort.

Jeg tror at det er bra at barna introduseres for bankkort relativt tidlig, og at de slik lærer å styre kortbruken sin ved at de får lommepenger i banken heller enn i hånda. Men kortet bør ikke erstatte kontantene helt, sammenhengen mellom de må være tydelig. Kanskje av typen du får kontanter (faktisk, fysiske penger i hånda) ved å jobbe hjemme. Disse setter vi inn i banken, da står de på kontoen. Barnet vet hvor mye det fikk, det får et forhold til pengene (han/hun har tatt på de og sett de) når det ser tallene i nettbanken. Og deretter lære seg f.eks å skrive ned ved kortbruk, holde oversikt over forbruk, sjekke nettbank for saldo osv. Det er mange muligheter for mye god læring!

Hvordan løse lojalitetsproblemet?
Ja, det er jo nokså opplest og vedtatt at det ikke er økonomisk lønnsomt å være lojal mot banken. Selv har jeg flere: En bank for ethvert bruk. Det er selvsagt en utfordring at barnet tidlig knyttes til et varemerke, men igjen er det opp til foreldre å motvirke skadene, ved å lære opp i bankvett. Kanskje får barna være med på flere bankbytter, kanskje blir det perioder uten bankkort til barna fordi det er viktig for familiens økonomi å bruke den billigste banken, som kanskje ikke har barnekort. Slik vil jo også barnet lære gode bankvaner, samtidig som det lærer tidlig om god og fornuftig kortbruk.

12 kommentarer:

 1. Hei!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

  SvarSlett
 2. Syns det blir altfor tidlig å gi barn bankkort. Barn kan fint lære om økonomi uten å ha kort eller penger mellom hendene.

  SvarSlett
 3. Det som er smart er å gi barn og unge en god forståelse av hva penger er. Hva verdien
  av penger kan brukes til og hvorfor det er viktig å spare. Å gi barn bankkort er bare tull.

  Barn allerede fra 2. klasse bør gjøre et eller annet som de får penger for, og som de kan spare
  på en børse, slik at de ser pengene, da er det langt lettere å forstå enn å prøve å forklare hva
  som skjer på en bankkonto.

  http://www.vargas12.com/2011/11/laer-de-unge-om-gode-okonomiske-vaner/

  SvarSlett
 4. Forundrer meg ikke i hele tatt over at denne diskusjonen kommer på banen etter siste tids reklame.
  Da jeg hadde små barn var det ikke mulig for dem å ha egne kort så jeg måtte finne diverse kreative løsninger for at de skulle få bruke kort.

  Hvorfor jeg mener små barn skal få kort? Fordi dette er dagens betalingsløsning og det gir en nyttig erfaring i å måtte forholde seg til penger på en mer abstrakt måte enn hva vi kunne i "gamle dager" da vi fysisk hadde pengene i hånden.

  Dette er uansett en sak for den enkelte barnefamilie. Det vil alltid være noen som absolutt skal være imot at barn skal lære elementære ting jeg mener naturlig tilhører det å bli sosialisert. Dessverre har mange et syn på at barn er hjelpeløse og i behov av all mulig skjerming fra det som faktisk skjer rundt dem.
  Anyway...mine barn fikk penger de "tjente" på ulike oppgaver overført til sine kort mens de gikk i barnehagen. Ingen av dem har til dags dato fått en eneste betalingsanmerkning. Seier'n er min! ;-)

  SvarSlett
 5. Og hvor store er barna i dag (siden seierene allerede er innkassert)?

  SvarSlett
 6. Skal barn ha penger ? Ukelønn helst for en liten jobb + holde ryddig på rommet.
  Bankkort er en betalingsløsning akkurat som vanlige fysiske penger kan du gi ungen en femtilapp i hånda så kan du vel overføre dem til konton hans ....jeg ser ikke problemet penger er penger lite og diskutere utenom fortjener de små svina no spenn eller er mat og hus nok.

  SvarSlett
 7. Jeg jobber i bank og har selv to barn. Jeg synes personlig at det er bare tull å gi barn barnkort. Hvorfor lære barn å bruke penger istedenfor å spare og lære seg verdien av pengene? En undersøkelse har vist at den største prosenten av kredittkortmisbrukere er ungdommer. Og hvorfor det? Jo, fordi de ikke har lært seg økonomi, hva penger er verdt og hvordan de skal bruke dem.
  Hvorfor skal små barn bruke kort? Hvorfor skal de i det hele tatt få penger? Det er greit at de rydder og vasker og støvsuger, men hvorfor skal dem ha betalt for det? Hvem betaler meg ukelønn for at jeg lager mat og vasker klær? Alle må bidra med husarbeid for da får vi mer tid sammen og kan gjøre hyggelige ting sammen istedenfor at mor eller far skal gjøre alt alene. Det er veldig fint at barn lærer seg husarbeid og å holde orden på tingene sine fra de er små. Det vil de få stor nytte av senere i livet. Hva skal barn bruke ukelønn på? Godteri? Er det så lurt? Klær og leker - det får foreldrene vurdere om og når barna trenger det. Hva ellers har små barn behov for?
  Den siste reklamen til Sparebank1 med jenta med kaniner er enda et godt bevis på at barn ikke skal ha kort, til tross for at man kan sette en beløpsgrense.
  Og hva med sikkerhet? Tror dere virkelig at en liten unge klarer å holde pin-koden sin hemmelig? Klarer alle unger å passe på kortene sine? Jeg ser at det alltid ligger en haug med gjenglemte klær på skolen, fine klær, som blir kastet fordi ingen savner dem. Foreldrene har jo ikke peiling på hva ungene deres har. Hvis foreldrene ikke klarer å holde oversikt over noe som enkelt som klær, hvordan skal de klare å holde oversikt over kortet til ungen?
  Start heller sparing til bolig til barna istedenfor å gi dem ukelønn. Fortell gjerne barna om det. Dette trenger barna mye mer enn penger til godteri og slikt. Det vil de takke deg for senere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Er delvis enig med deg ja. Men samtidig tenker jeg at kredittkortbruker hos unge kan ha sammenheng med at barn har en tendens til å tro at bankkort skal være en utømmelig kilde for penger. Jeg tror det kan være nyttig å lære kortvett også ganske tidlig. men selvsagt må kontanter være hele grunnpilaren i opplæringen, utvilsomt. Om 7 år er uansett for ungt tror jeg, for bankkort. Men kanskje fra 12-13 års alderen?

   Sikkerhet ja, men hvor mye penger har barna egentlig på kortet? Er ikke tanken at lommepengene skal stå der? Ikke sparepengene, det ville jo vært helt crazy! Om man mister et kort med pinkode kan jo være bedre enn å miste en fysisk hundrelapp? Og igjen så kan det jo læres opp til kortvett og viktigheten av at pinkoder faktisk skal skjules.

   Jeg tror (har ingen barn enda selv, men gleder meg veldig til dagen jeg kan begynne å lære de om penger, haha) at barn har godt av å lære at penger kommer fra arbeid. Latskap blant unge i dag er ikke noe uvanlig fenomen, urovekkende mange har skjønt at penger uansett kommer fra NAV. Jeg vil at våre barn aldri skal tro at penger kommer fra annet enn faktisk arbeid. For det er jo sånn det fungerer/burde fungert. Finnes jo mange måter å gjøre dette på. Og så virker det lurt å sette retningslinjer for bruken av ukelønna, litt kan f.eks brukes og en del skal spares langsiktig.

   Å starte boligsparing er nok lurt, og å involvere barna i det kan også være lurt! Men jeg tror ikke det er nok med bare ukelønna da gitt ;) Tror dessuten barn har godt av å spare mot litt mer kortsiktige mål enn bolig, for å skape motivasjon for sparingen.

   Slett
 8. Vel, det er forskjellig måter å lære økonomi på. Og med riktig oppfølging er det ikke sikkert bankkort er en så dum idé. Det er ingen tvil om at kort utkonkurerer kontanter. Likevel ville jeg foretrukket å lære barna verdien av kontanter først, da det er mer visuelt. En positiv ting med bankkort er imidlertid at foreldre kan ha mer oversikt over bruken til barna.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig i at kontanter uansett må komme først!
   Noen har også påpekt at det er et problem med sikkerthet, siden ungene kan miste kortene sine ganske lett. Men pengene er vel sikrere på et kort med pinkode enn om man mister en hundrelapp på gata. Lurer på om bankene tar gebyr for å erstatte mistede kort? Skulle ikke forundre meg. Det er liten tvil om at dette bare er en ny måte for bankene å tjene penger på.

   Slett
 9. Jeg fikk bankkort ganske sent. Jeg vil si at dette var en stor fordel for min utvikling av god pengefølelse. Mine penger i banken er ikke bare penger, jeg skiller mellom hvem som har gitt de og hva de skal brukes på.

  Jeg tror jeg aldri hadde utviklet min gode kontroll over penger viss jeg ikke hadde sett de og følt eierskap til de i papirform.

  Det er bare noe med ekte penger. Jeg tror ikke bankkort i så lav alder er veien å gå.

  Er enig med det Bankansatt skriver!

  SvarSlett
 10. Om barn får et kort istedenfor selder og mynter, har ingenting å si på hvordan deres økonomiske framtid utarter seg. Hva med å se på det kredittkorthelvetet foreldrene har klart å rote seg borti; hvor mange milliarder i slik gjeld har norske foreldre per dags dato?

  Når det er slike forbilder, kombinert med et rottent penge-/banksystem, som styrer skuta, går det til helvete uansett. Hvis dette ikke gjelder deg, kan du le sammen med dine barn, mens du lærer dem opp til å bli et par av unntakene :-).

  Spare, var det noen som sa. Lykke til med den strategien.

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.