tirsdag 5. mars 2013

Life happens...!

Ja, dere vet, man har alle planene klare og opptegnede, budsjettene ser fine ut og man er generelt fornøyd. Tenker at "nå kan jeg slappe av, la det rusle og gå"... Og så skjer det da - livet. Og som kjent så hender det ting endrer seg i dette berømte livet vårt. Å gå fra samboer til å planlegge for ekteskap gjør at (i hvertfall vi kvinner) kommer inn i en litt spesiell fase i livet, der man plutselig ser annerledes på tidligere prioriteringer. Samt det viktige aspektet at man er i ferd med å bevege seg fra to til en. Ikke på alle fronter selvsagt, man smelter jo ikke fysisk sammen til en person ved å gifte seg (heldigvis, tenk hvordan vi hadde sett ut!), men det innebærer allikevel et ønske om å leve livet sammen i enda større grad enn hittil. Det er vel det alle ønsker for ekteskapet - at det dannes et godt team.

Så, jeg tenker mye for tiden, det skal sies. Det er mange økonomiske aspekter ved å gifte seg, og mange juridiske som i siste rekke har betydning for økonomien. Det er mye å finne ut av og diskutere. Her har vi heldigvis god tid, det blir ikke bryllup før om et års tid. Samtidig er jeg mindre alene i dette enn noen gang, og det medfører at jeg ikke lenger har lyst til å kjøre på med min store plan i full fart uten å se meg til siden. Jeg har noe som må oppleves underveis. Og dette har da ført til at jeg har sett meg nødt til å omprioritere litt på sparingen min. Ja jeg vet, lang innledning før jeg kom til poenget.

Nye sparemål

Bufferkonto
Bufferen er fortsatt veldig veldig viktig. Den er faktisk fortsatt viktigst. Men, det blir litt saktere sparing til den kontoen enn planlagt.Den skal fortsatt fylles, og forhåpentligvis kan jeg få den opp i 100k før bryllupet neste år :) Det er jo en god start, for når vi blir to blir det felles bufferkonto på 3x inntekt, så da må den vokse en god del til. Men et mål må jeg jo sette synes jeg, et konkret et. Så jeg forsøker meg på at jeg skal ha minst 2x min brutto månedslønn i buffer 31.12.2013.

Bryllupsreise
Dette er årsaken til at buffersparingen halvveres.
Når det gjelder bryllup har ingen av oss særlig stort behov for annet enn en helt enkel seremoni. Så selve giftemålet inngås på svært rimelig vis. Det vi begge derimot har veldig lyst til, er en fantastisk bryllupsreise langt av sted over flere uker. I utgangspunktet er drømmen Australia. Once in a lifetime, litt slik som bryllupet (forhåpentligvis og bank i bordet!) . Og dette kommer til å koste skjorta og litt til. Etter hva vi har lest og fått anbefalt av andre bør vi ha minst 100 000 kroner samlet for en 3-4 ukers opphold i Australia. Skal denne drømmen noen sinne gå i oppfyllelse er det bare en ting å gjøre - sette i gang sparingen. Det er jo enkelt, vi har et drøyt år på oss: 100 000/12 = 8333 kr. Vi runder opp og sparer 9000 samlet hver måned.

Det er vel slik man gjør det fornuftig når ønsket mål er identifisert: man lager en plan og iverksetter den!

Dermed blir det mindre til bufferkontoen.
Men er det ikke skummelt med liten bufferkonto?
Jo! Men nå settes også bryllupsreisesparingen på høyrentekonto, de blir faktisk nabo med bufferkontoen min :) Så, de er jo tilgjengelige hele veien skulle det oppstå noe som gjør at vi trenger de. Da må de bare omprioriteres. Går alt etter planen burde bufferkontoen være på nesten samme nivå i det  bryllupsreisekontoen tømmes og vi reiser av sted. Sånn sett mindre risikofylt.

Det viktigste av absolutt alt er selvsagt at vi finansierer drømmene våre med sparte penger, uten at det er uforsvarlig lite igjen i buffer...!

2 kommentarer:

 1. ..men skal dere ikke sette av noen kr til selve bryllupet? Regner med selv om dere skal ha et enkelt bryllup at dere skal ha ringer, pent tøy, en liten feiring med god mat og drikke..og sikkert spandere på noen andre enn dere selv eller er dere så heldig at foreldre vil betale kanskje? Tenker litt det samme som dere, men her blir det prioritering av å bygge drømmehuset. Så nå går alle sparepengen til å spare til nok egenkapital for å komme innforbi 15% grensa. Så når det er gjort forhåpentligvis i løpet av sommeren vil det bli prioritert megabuffer og et enkelt bryllup. Er ikke så dum ide med bryllupsreisekonto og faktisk spandere litt på seg selv. Man lever jo tross alt(dette livet) bare en gang ;) Må fortsatt skryte av bloggen din og må si at jeg nesten er innpå daglig for å sjekke den! "Stalker" hehe på en positiv måte. Fekk en aha opplevelse i juli i fjor og fant ut jeg måtte "rydd" opp økonomisk, og har siden den gang blitt helt hekta også kom jeg over den fantastiske bloggen din, som har virkelig vært til inspirasjon!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Pengebinfan! Flott nick!
   Det er veldig hyggelig med kommentar fra en ekte fan, hehe!

   På et eller annet tidspunkt må vi vel sette av litt til selve bryllupet også, men det burde ikke dreie seg om slike store beløp. Kjole må jeg nok ha, kjøpes sikkert i løpet av året frem til bryllupet, og så må vi ha noen tusenlapper til å spandere middag på forlovere. Og kanskje koste på oss en hotellnatt? ;) Joda, kanskje plusser vi på noen tusenlapper til selve dagen. Bryllupsmiddag delvis spandert av sparesmart.no kanskje? Får se hvor mye renter vi har skrapt sammen på kontoen frem til da.

   Det viktige er å få nok til den store utgiften (reisen), så kan vi også cashflowe endel andre utgifter, som kjolekjøp og sånn. Men jeg skal være forsiktig med å garantere at vi klarer det så enkelt som vi i utgangspunktet har tenkt også, hender jeg underestimerer litt.

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.