onsdag 11. juni 2014

Lønnsøkning?

De aller fleste har vel fra 1.mai fått en liten lønnsøkning i år også, enten man jobber i privat, stat eller kommune (som undertegnede gjør). Endel har i sin helhet fått et sentralt tillegg, mens det for andre av oss gjenstår også lokale forhandlinger på arbeidsplassen før den totale personlige lønnsøkningen blir kjent.

Uavhengig av når den kommer og hvor stor den er, hva bruker dere lønnsøkningen til? Øke forbruk? Øke sparing? Øke nedbetaling av gjeld? De to sistnevnte er fornuftig. Førstnevnte er det fort gjort å gjøre om man ikke tenker seg om. Med en utbetaling som kanskje et bare et par hundrelapper større enn vanlig så er det fort gjort at de går med i sluket og at man unner seg "litt ekstra". Men sannheten er at 200 kr utbetalt hver måned betyr 2400 kroner ekstra i året.  Og si at du har 25 år igjen i arbeidslivet, så snakker vi jo faktisk om 60.000 kroner. Det er jo litt, om de ikke får gå sine egne veier. Og slik bør man jo tenke hvert år.

Etterhvert vil jo selvsagt prisstigningen føre til et høyere forbruk i kroner og øre, men det viktige er at en lønnsøkning ikke medfører et økt omfang av forbruk, altså at man handler litt mer, bare fordi man får utbetalt litt mer. Det bør unngås. Min oppfordring er derfor å styre de ekstra kronene som følge av lønnsøkning til en sparekonto, eller til å betale ned gjeld, heller enn å øke forbruket. For klarer man å leve styrt mest av behov og mindre av ønsker, så virker det jo merkelig om behovet for forbuk plutselig skulle øke samtidig med lønna. For slik er det jo faktisk ikke. Og for hvert år man klarer å holde forbruket omtrent likt, jo større blir jo overskuddet hver måned.

Dagens tips er derfor: ikke øk forbruket fordi lønna øker! Spar heller litt ekstra.

Her har vi jo egentlig stoppet pensjonssparing i fond midlertidig for å fokusere på sparemålet om å kunne cashe ut boliglånet om ikke lenge. Men, med en liten lønnsøkning kommer det til noen hundrelapper som ikke inngikk i mitt opprinnelige regnestykke for å komme i havn med sparemålet. Dermed blir det trolig noen hundrelapper til fondskontoene allikevel, og det er jo gledelig :) Og alle monner drar!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.