søndag 3. august 2014

Vegetartips #01

Jeg har tidligere nevnt at vi kjøper og bruker mye grønnsaker, og at det har en positiv effekt på lommeboka, og antagelig også på helsa. Å utelate kjøtt fra middagene - og samtidig bli mett - er perfekt om man vil spare penger! Selv om vi har mulighet til å kjøpe kjøtt i Sverige, så er det enda billigere å lage vegetarmat. Linser, bønner og kikerter er gode proteinerstattere og kan brukes til så mangt. Det florerer med spennende oppskrifter på nettet, og noen er bedre enn andre synes jeg. Så jeg tenkte at jeg kan dele oppskriftene som faktisk er ganske vellykket!

I dag ble søndagsmiddagen kikertkarbonader servert sammen med salat og tomater fra "hagen". "Hagen" er en smal del av verandaen vår hvor det virkelig er frodig i år! Cherrytomatene er klare, og jeg er i gang med runde to av salat.

Oppskriften jeg brukte i dag fant jeg hos Veganeren, og linken er følgende: http://www.veganeren.com/2011/09/kikert-karbonader.html

Disse karbonadene ble veldig gode, og disse skal garantert gjentas her i heimen. Kan serveres som i dag, med salat etter eget ønske, med tilbehøret som er anbefalt i oppskriften, eller hva enn vegetarisk du har lyst til å servere til.

Vi lagde 1/2 porsjon, fire karbonader, som sammen med salat var nok for oss. Men hadde vi vært veldig sultne kunne vi nok hatt 1-2 til hver.  Og tilfeldigvis hadde vi alt av ingredienser tilgjengelig allerede, så vi trengte ikke kjøpe inn noe spesielt for å lage disse. Unntatt at jeg brukte potetmel i stedet for maisenna, noe som fungerte helt fint. Vi har et velfylt hermetikklager som blant annet inneholder mange bokser kikerter, kjøpt på tilbud selvsagt.

Kikertkarbonader anbefales!

3 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig i det positive ved å spise grønnsaker og mer av dette, og å ha et bevisst forhold til når man spiser kjøtt og ikke. Derimot går jeg ikke med på at det trenger å være dyrt å spise kjøtt, men det er et veivalg - det er klart. Utfra bloggen din virker det som om du er klar for å tenke på dette med et åpent sinn.

  For meg er følgende prinsipper helt ufravikelige når det kommer til kjøttkonsum:
  Kjøttet skal være av beste kvalitet. Som konsekvens skal dyrene ha hatt gode liv (langt bedre enn noen retningslinjer i konvensjonelt landbruk kan gi), spist gode ting (som hovedregel ikke noe kraftfôr) og ha levd lenge (bra for utviklingen av kjøtt- og fettstrukturen).
  Alt på dyret skal spises. Når du dreper et dyr kaster du ikke deler av det.
  Prisen skal være riktig. Kjøper du et helt eller halvt dyr, vil det vise seg å ikke være så kostbart med tanke på hva du kan få ut av dette. Tenk - stek, rester, suppe på beina.

  Derfor, allier deg med en bonde du kan stole på og kjøp deg en skikkelig kistefryser. Kjøp større kvanta av gangen og ta finparteringen selv - det er lett hvis du vil. Lær deg å lage mat av de mindre prestisjefylte delene av dyret - skank, tunge, hale, lever, hjerte, rygg og så videre. Ikke kast noe som fortsatt har potensiale til smak og næringsstoffer.

  Dette sikrer deg topp kvalitet, riktig pris, god samvittighet og ikke minst null saltlakekjøtt fra svenske industrigårder (eller norske!). Dessuten er det lærerikt og gir en mestringsfølelse av en annen dimensjon. Har du ikke tid, fryser eller noe annet? Gå sammen med venner og familie, og la skjæredagen kulminere i et festmåltid.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig med deg i at om man først skal spise kjøtt bør det være slik du beskriver :)
   Kan legge til og anbefale gårder med gårdsslakteri for dyrenes beste. Transporten til slakteri er det også mye galt med.

   Slett
  2. Ja, eller hva? Har du tips til slike kilder til bra mat prater jeg gjerne mer om det! Helt enig med deg om transport, vi driver selv et bittelite småbruk og har hatt enorm glede av å ha full kontroll fra dyras første skritt til de blir middag - en kvalitet på livet og det ferdige produktet få kan konkurrere med.

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.