torsdag 31. juli 2014

Gjesteinnlegg: Dyrk grønnsaker på terrassen

Innlegg fra www.levbilligere.com
Selv har jeg halve verandaen full av spislige vekster nå, så dette er noe jeg går god for!


farmer at work in a greenhouse
Stadig flere oppdager gleden ved å dyrke grønnsaker selv. En liten uteplass, terrasse eller hageflekk er nok til å komme i gang. Selv for en nybegynner, er det lett å lykkes med mange av de grønnsakene vi elsker. Sukkererter, reddiker, plukksalat eller ruccula, – det er bare å finne fram bøtter og spann å så. Da får du rene varer rett utenfor døra, et lite prosjekt som gleder små og store, og ikke minst opplevelsen av å se at det vokser og gror.
Hvor begynner du? God jord er viktig, nå har sentrene gode tilbud. Kjøp 4 sekker for en hundrelapp, og du har nok jord til å starte. Mangler du en hageflekk, gå til innkjøp av en murerbalje eller noen store fargerikeplastkurver. En god ide er å sørge for et selvvanningssystem; Legg først noen plankebiter på kryss og tvers, så plast over, deretter et lite stykke gammelt laken eller lignende som puttes ned langs sidene, så jord over. Når du vanner, eller det regner mye, har du ekstra vann i bunnen som plantene kan drikke av. Der det regner mye, stikk eller borr noen hull langs kanten hele veien rundt slik at overflatevann kan renne ut.P1030217
Så er det bare å så i vei. Kjøp gjerne frø på hagesenteret, eller bestill på nett. På frøpakken står det beskrevet hvor dypt frøene skal sås og hvilken avstand det skal være mellom dem. Bare vent, snart kan du hente salaten din før frokost !
Ønsker du drivhus for å dyrke tomater, paprika og agurk, kan det være aktuelt med et billig plastdrivhus. Her ser du tomat-, paprika- og agurkplanter som akkurat er satt ut etter å ha blitt plantet inne i bøtter i februar. Her har vi bundet hamptau fra takstengene og festet i bøttas håndtak. Da kan plantene klatre oppover.  Vil du gjerne ha tomatplanter, er det for sent å så nå, men hagesentrene har små planter som du kan kjøpe. Pass på å legge noe tungt over stengene slik at drivhuset ikke blåser bort.
P1030214Tomater er enkle å få til og vokser seg store. Jeg er igang med to sorter, små, søte cherrytomater og bifftomater. Tomater har god spireevne, så du trenger ikke så flere enn to frø i hver potte. Hvis begge spirer, ta bort den svakeste planten når du skal over i stor bøtte. Jeg sår først i små potter, og så over  i vanlige plastbøtter når de har vokst litt.  Vann godt, og sett dem til spiring, først mørkt, så  i en lys vinduskarm.  Blir det for tett, kan jorda begynne å mugne, så pass heller på å vanne ofte slik at du  ikke drukner plantene. Når tomatplantene er cirka 10-15 centimeter høye, tas de forsiktig ut av potten over i bøtta. Tenk på at du skal binde dem opp og bære dem ut senere, så plant litt til sides i bøtta slik at håndtaket ikke kolliderer med stengelen. Tomaten trenger støtte, bruk bambuspinner i første fase inne, så hamptråd eller annet tau du har ute. Blir tomatplantene dine lange og skrantne, må de enten få mer lys, eller plasseres litt kaldere. Husk å gjødsle jevnlig.
Tomatene må stå inne på en lys plass til all fare for frost er over. Våre ble satt ut etter 17.mai.  Blir sommeren varm, vil tomatene ha godt med vann, og så er det bare å vente på det velsmakende resultatet.


Link til innlegget: http://www.levbilligere.com/a-dyrke-gronnsaker-selv/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.