torsdag 24. juli 2014

Endringer hos Lånekassen

I forbindelse med at studielånsbetaling nettopp dumpet ned i e-fakturaboksen:

De fleste som har studielån har vel fått det med seg - Lånekassen har innført ny ordning for betaling. Endelig kommer en mindre forhistorisk måte å betale for seg på! Ikke bare kan vi nå betale studielånet hver måned, i stedet for hvert kvartal, men jammen kan vi få betale med avtalegiro også! Revolusjonerende ;)

Det er mange fordeler med den nye ordningen:

  • Du betaler hver måned, beløpet er mindre, og du slipper å være "blakk" hver tredje måned. Eller - for slike som meg - du slipper å ha egen sparekonto der du månedlig setter av studielånsbeløpet, for å ikke være blakk hver tredje måned. Med andre ord trengs ikke lenger den type planlegging.

  • Du kan betale inn ekstra, og det regnes som avdrag på lånet! Det blir nå enklere å legge på litt på beløpet hver måned om du ønsker, for å bli raskere kvitt lånet. Tidligere ble ekstra betaling på denne måten bare trukket fra på neste terminbeløp.Dette er kanskje den viktigste endringen som har reell økonomisk påvirkning. Nå kan du, som med andre lån, betale ned raskere og redusere rentekostnadene, og det på en enkel og grei måte.

    Da studielån er såpass gunstig bør all kredittgjeld betales ned før det utføres ekstra innbetalinger på studielånet, og det er også greit å ha komfortabel belåningsgrad på boligen før studielånet får noe ekstra. Historisk sett har studielånsrenten ligget rundt et prosentpoeng lavere enn boliglånsrenta i Norge. Det er allikevel ikke noe galt i å ønske det nedbetalt noe raskere enn planlagt, så å legge på noen hundrelapper ekstra hver måned er helt greit når alt annet er på stell. Da vil efaktura kanskje være en bedre løsning enn avtalegiro.

  • Sa jeg at vi kan opprette avtalegiro? Ja - du slipper å ofre lånet en tanke! Har du fulgt bloggen min har du helt sikkert en egen regningskonto. Så det eneste vi må gjøre er å regne studielånet inn som en fast regning og sette av pengene på konto. Så kan de forsvinne av seg selv, slik som for andre faste utgifter gjerne gjør. Søk opp "Statens Lånekasse for utdanning" under avtalegirotilbydere i nettbanken, vent på første regning, eller logg inn på Dine Sider hos Lånekassen for å opprette avtalegiro.

  • Du kan endre forfallsdato. Etter 15. august kan du logge inn og velge enten 5., 15., eller 25. hver måned som forfallsdato. Slik kan det passe best mulig med lønnsutbetaling. Dette spiller for vår del ingen rolle, da vi setter av til neste måneds utgifter på forhånd, uavhengig av forfallsdato. 

Det er forsåvidt noen ulemper også, som at du nå må betale forsinkelsesrente fra første dag etter forfall i tillegg til purregebyr om du betaler for sent, du kan ikke lenger betale inn på forskudd (burde ikke være nødvendig når de tilbyr avtalegiro) og papirfaktura koster nå 18,- i gebyr (så velg efaktura eller avtalegiro!).

Men ingen av disse "ulempene" er ukjente ifth andre tilbakebetalingsordrninger, og de kan enkelt unngås. For min del har jeg nettopp opprettet avtalegiro, og inkludert terminbeløp i beløpet som setter på regningskonto i starten av hver måned. Så går det av seg selv. Med unntak av å føre opp nedbetalt beløp i regnearkene mine. Enkelt og greit.

Les mer om endringene her: http://www.lanekassen.no/enklere-nedbetaling


5 kommentarer:

  1. Jeg ble så glad når jeg fikk avtalegiro fra Lånekassen nå og beløpet var så lite! Glede for meg som har rot i økonomien! Jeg har forøvrig hatt avtale giro lenge.
    Flott at man kan endre betalingsdato også, for den 15. er jeg blakk. Det visste jeg faktisk ikke, så nå skal jeg endre det!

    SvarSlett
    Svar
    1. Eller forresten kanskje det er efaktura jeg har? Jaja... får den i allefall elektronisk!

      Slett
    2. Hittil har de bare hatt efaktua ja, nå kommer det endelig avtalegiro også :)
      Har du lest boka the automatic millionaire? Hvis ikke anbefaler jeg den. Sjekk lista over anbefalt lesestoff for mer info.

      Slett
  2. Jeg er blitt indoktrinert i troen på at lånet fra Lånekassa er 'billig'. Det er det beste formet for lån man kan få etc. I tillegg vil det ikke overføres ved dødsfall.

    Spørsmålet mitt blir derfor: Skal man prioritere; bør man betale ekstra ned på boliglånet sitt eller Lånekasselånet sitt? På hvilket lån lønner det seg for eksempel å betale en ekstra tusenlapp på?

    Fortsatt god søndag!

    B

    SvarSlett
    Svar
    1. Det stemmer forsåvidt at studielånet i Norge er omtrent det rimeligste lånet vi kan ha. Og det ar noen andre fordeler også slik du nevner. Men,jeg pleier å sammenlikne det med at Grandiosa er nøkkelhullmerket. Ikke nødvendigvis bra for deg, selv om det finnes verre valg i samme varegruppe. Ulempen med at vi tidlig lærer at det er et bra lån er at mange gjør lite for å begrense låneopptaket. Men selv om det er et relativt rimelig lån blir det en stor kostnad over de lånets løpetid!

      Men, historisk sett har renten hos lånekassen i snitt ligget ca 1 prosentpoeng under boliglånsrenta. Og rent matematisk får du størst avkastning ved å betale ned på de dyreste lånene først. Dermed må kredittgjeld prioriteres først, deretter billån/båtlån, boliglån og tilslutt Lånekassen. Når det gjelder ekstra rask nedbetaling. For de fleste vil det bety at lånekassen aldri få noe ekstra, da det nær sagt ikke er noe du betaler ekstra på før du har nedbetalt din permanente bolig. Og det tar jo for de fleste nesten hele livet.

      Så, jeg kan ikke annet enn å anbefale det samme, vent med studielånet til dyrere gjeld er borte. Men da er det jo bare å kvitte seg med det. Rent matematisk er nok det rett vei å gå. Samtidig er de noen som liker den psykiske effekten av å bli kvitt lånet, og det skal man ikke kjimse av. Så om studielånet en dag er såpass lite at det er fort gjort (eks mindre enn et år) å bli kvitt det om man intensivere innbetalingen, så er det absolutt ikke noe galt i å bli kvitt det heller i mine øyne! Noen kan f.eks føle seg "fanget" i sin nåværende karriere pga stort studielån og derfor ikke se seg om etter andre og potensielt mer lønnsomme muligheter.

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.