søndag 13. juli 2014

Siste feriedag på ny laptop

14 dagers deilig ferie er straks overstått.
Føler jeg meg motivert og klar for en lang høst? Nja... kunne gjerne hatt litt lenger ferie ;) Men, sånn blir det nok ikke. Neste mål er nok å få tatt en litt lenger juleferie enn vanlig i år. Grunnet et prosjekt jeg avslutter i slutten av november er det uansett det mest fornuftige i år.

I og med det ikke ble noen ferietur i sommer, kun hjemmeferie, så ble det ny laptop på meg :) Et beist av en laptop for å kunne kjøre favorittspillet mitt raskt og på topp grafikk, uten varmeproblemer. Herlige saker! Mannen har fått penger til å kjøpe seg Playstation 4 og et zoom-objektiv til speilreflekskameraet. Så har vi belønnet oss selv litt for at vi til vanlig er veldig flinke med pengene som kommer inn.

Det beste er at vi faktisk føler at vi hadde råd til alt dette! Etter å ha satt nesten 60% av utbetalingen i juni til sparing, så var det fortsatt en god del igjen i tillegg til å dekke de vanlige utgiftene selvsagt. Så på en måte ble ferietur byttet ut med dingser denne sommeren.

Sist jeg kjøpte laptop var ståa en annen. For fire år siden, da jeg bare "måtte" ha en laptop fordi jeg var lei av den stasjonære som ikke tok seg særlig godt ut i stua (hvilken fantastisk grunn!). Hadde ikke en krone spart og kjøpte laptop for 9000,- på kontokreditt! Skrekk og gru. Og det tross at jeg hadde jobb, inntekt og et egentlig stort sparepotensiale. Det er rart å tenke på nå, at jeg var så tankeløs. Så dette kjøpet føles mye bedre, selv om laptopen var dyrere nå! Allikevel utgjør kjøpet egentlig liten forskjell for økonomien vår nå. Vi er godt på vei dit vi skal og ingen mål må lide selv om vi bruke litt penger på unødvendige ting. Og det er jo et vesentlig poeng - vi satte av til all sparingen vi ville først, deretter så vi på hva som var igjen! Og da satte vi enda litt mer til sparing, og enda litt til sparing, før vi fant ut at det burde være ok å kose oss litt med resten :)

Så oppsummert for sommerens store utbetalinger:
Inntekter (feriepenger+skattepenger): 127 000
Vanlige utgifter: 25 500
Kortsiktig sparing (feriekonto+gavekonto): 8000 (6%)
Langsiktig sparing (boligspar + fond): 67 000 (53%)

Så ble det rundt 26 000 igjen som vi da bruker på gøy uten å egentlig ha dårlig samvittighet. Sant skal sies så liker jeg bedre å kose meg med en stor sum en gang i året, enn å kose meg litt hver måned.  Og en ferietur ville vel fort kostet oss en stor del av den potten uansett, noe vi droppet denne sommeren.

Da er det bare å gjøre seg klar for VM-finale, og tilbake på jobb i morgen.
Og bare 14 dager til lønn igjen :)

Forøvrig er gamle-laptopen levert til servicesenter for å se om det er noe galt som medfører at den overoppheter hele tiden. I tilfelle de finner noe som kan repareres gratis som reklamasjon. Men dessverre har jeg en mistanke om at den bare har samlet mye støv og pels (ulempe med kjæledyr). Og dessverre er visst ikke det at man må ta fra hverandre hele laptopen for å få rengjort viftene reklamasjonsårsak. Da må jeg betale i dyre dommer for den servicen. Frykter at det er beskjeden jeg får. Og, etter mye googling virker det til å være slik produsentene av laptoper klarer å skape et marked. For det er ikke det at laptopene blir for dårlige spesifikasjonsmessig over 4 år, for de fleste, så for at vi skal måtte kjøpe ny sørger de for at det er nær umulig å komme til for rengjøring. Jeg har googlet mange merker og modelller og sett diverse demonterings-vidoer på youtube, for å konkludere med at det er nettopp dette de vil. For det er knapt modeller hvor man kommer til viftene uten å plukke fra hverandre det meste av maskinen. Forbannet. Bra for dem, dårlig for oss forbrukere. Spent på å høre "dommen" for gamle-maskinen etterhvert. Hadde håpet på å kunne selge den rimelig videre etterhvert, men det forutsetter selvsagt at den er brukbar, om ikke til spill, så i alle fall til vanlige oppgaver. Dagens spillkrav sliter den uansett med, noe som er bakgrunnen for mitt ønske om ny laptop uansett.Mitt nye leketøy!

2 kommentarer:

 1. Et lite tips: invester i en boks med luft!

  Ja, jeg vet rådet høres helt bak mål ut på en blogg som handler om pengevett og økonomisk nøysomhet, men jeg tenker altså på en boks med trykkluft, som du kan bruke til å blåse ut støvet i den gamle laptopen din, det som gjør at den overoppheter. Koster kanskje en hundrelapp eller noe, hvis det gir den gamle laptopen din et nytt liv er det kanskje verdt det :).

  SvarSlett
  Svar
  1. Tro meg, har blitt blåst den som kan blåses med trykkluft på den gamle laptopen.
   Dessverre kommer man ikke til annet enn utenfra, så det hadde begrenset effekt.
   Men, nå har gamle-laptopen vært hos pc-doktor som reklamasjon i håp om å finne ut om noe er galt og kan fikses. Egentlig bare med et mål om å kunne selge den videre for en billig penge. Nettopp fått beskjed om at den er ferdig, mannen skal hente den i dag. Spent på om de har fikset noe.

   Men, gledelig nok så merker jeg også stor forskjell på ytelsen på grafikkortet og generelt fra gammel til ny pc, så det var ikke dumt å bytte den ut nå uansett føler jeg. Når jeg ser hvor greit ting kan flyte, så innser jeg hvor dårlig det fløt på den gamle. Så det var ikke helt forgjeves å bytte selv om de kanskje har klart å gjøre noe med den gamle.

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.