torsdag 28. september 2017

Over 100.000 i innskudd

Endelig nådde vi milepælen å ha over 100.000 kroner i innskudd i langsiktig sparing i akjsefond :) Hurra!

Det går jo sakte oppover med denne sparingen siden vi prioriterer "kort" nedbetalingstid på boliglånet (15 år). Vi har bare satt opp fast sparing på 3000 kr pr mnd, hvorav 1000 kroner til hver voksen som pensjonssparing og 1000 kroner til barnesparing i vårt navn. Vurderer sterkt å øke denne til 1500 kr for oss voksne, fordi det er så genialt med den faste sparingen. Den merker jeg ingenting til egentlig. det blir bare mindre igjen til forbruk, og det gjør jo ingenting :)

Etterhvert skal vi flytte pengene over på ny aksjesparekonto også.
For vår del har den nye typen aksjesparekonto en stor fordel, det gir oss muligheten til å bytte ut underpresterende aksjefond uten å skatte av avkastningen der og da. Så det blir å opprette slike kontoer etterhvert. I en overgangsperiode får man nemlig "skatteamnesti", dvs at vi ikke må skatte av utbyttet ved overføring til aksjesparekontoen. I alle fall frem til nyttår, og ryktene sier at ordningen vil forlenges til ut 2018. Men dette får jeg følge med på.

I tillegg grubler vi ang ny IPS ordning, uten at vi hiver oss rundt umiddelbart. Men må vurdere om vi skal ta hver våre 40.000 ut av aksjefond og over i IPS før nyttår for evt å få med oss skatteutsettelsen dette gir. Men jeg er usikker, og det skal jeg si mer om senere. Avgjørelsen for i år må tas før nyttår i alle fall. Det handler i bunn og grunn om jeg syns det er verdt å binde pengene til IPS eller ikke.

3 kommentarer:

 1. Kjempe fin blogg du har her!

  Lurer litt på hvilke tanker som ligger bak den korte nedbetalingen på boliglånet. Vil det ikke være gunstigere, nå som boliglånsrenten er så lav, å ha lave avdrag på lånet og spare resten i fond?

  Skjønner at det kanskje er grunnet ønske om å ta liten risiko. Personlig synes jeg høye avdrag gjør økonomien sårbar med tanke på bortfall av inntekt/kriser. Tror ikke banken er like villig til å hjelpe da, og midler i fond vil da kunne være en mer tilgjengelig.

  Dette ville jeg i alle fall tro er en bedre løsning for folk med god disiplin når det kommer til økonomi, noe det virker du har.

  Mvh
  Jonas

  SvarSlett
  Svar
  1. Fordi det er kjipt å ha høyt boliglån, og hva som vil lønn seg de neste 15 årene blir på en måte spekulasjon. Vi har hatt boliglån på under 1 mill og vi hadde en periode helt uten boliglån og vet hvor godt det føles. Trives godt med å vite at boligen er vår om ikke alt for lang tid. Mulig det ikke lønnser seg maksimalt, men slikt kan man uansett aldri vite sikkert. Ikke noen garanti for at fondene vil gi god avkastning de 15 neste år heller. Men garantert at det vil føles godt å eie egen bolig om 15 år altså. eller at boliglånsrentene forblir så lave i 15 år til. Eller 25... Innimellom syns jeg ikke alt innen økonomi handler om å bli rikest mulig så lenge vi klarer oss mer enn greit nok

   ang sårbar økonomi pga hlye avdrag så har vi såpass god sikkerhet (innenfor 60%) belåning at jeg ikke er veldig bekymret for å kunne øke betalingstiden ved behov for hjelp fra banken. De tilbød oss 25 års nedbetaling, så vil tro det kan endres igjen ved behov. Alternativet for oss hadde vært lengre betalingstid og selv betale inn ekstra avdrag, men føles greiere å ha fast faktura fra banken.

   Slett
 2. Takk for svar, høres meget fornuftig ut!

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.