mandag 21. mai 2012

Hvordan takle periodiske utgifter

Noen regninger kommer sjeldnere enn en gang hver måned. Det gjør at de er en utfordring i budsjettet og definitivt en utfordring når de dukker opp hvis de ikke er med i budsjettet! Skrekkeksemplene er f.eks årsavgiften på bilen (jøss, kommer den i mars???), tv-lisens og lånekassen (hva, allerede??). Her kjenner nok flere seg igjen. Så hva gjør man?

Her er igjen budsjettet et svært nyttig verktøy!
Del beløpet du vet venter en gang i horisonten på antall måneder til forfall og legg det inn i budsjettet.
Eks årsavgift bil = 2885 kroner. Forfall i mars 2013. De fleste vil i skrivende stund ha ca 10 lønninger igjen før den forfaller:
2885/10 = 288,50 per måned.
Og f.o.m april 2013: 2885/12 = 240,50 pr mnd

Dette kan gjøres for alle periodiske utgifter, for sparemål mot en gitt dato osv. Jeg har for eksempel en julegavekonto, for ja, jula kommer alltid som julekvelden på kjerringa for meg. Setter av ønsket julegavebeløp og deler det på antall måneder frem til jul. Bakt inn i budsjettet.

Så, hvordan unngå at pengene brukes opp, hvis de bare står der og frister?

  1.  Før det inn som fast utgift i budsjettet.
  2.  Opprett egen konto for slike regninger, en "ikke røre"-konto. Kan også ha en konto for hvert formål. Mange nettbanker lar deg ha så mange kontoer du bare vil. Da snakker vi selvsagt konto uten kort til. For de om er ekstra impulsive (som meg selv) er gull-tipset å opprette disse kontoene i en annen bank! Da ser du ikke pengene uten å logge inn i en ekstra bank, og uten kort eller mulighet for en rask overføring. 
  3. Opprett autotrekk på lønningsdato, fra lønningskonto til bestemte navngitte konto. Du rekker ikke se at pengene er borte og blir ikke fristet til å bruke de opp.
  4. Når regningen forfaller bør kontoen da ha omtrent gitte beløp. Betal regningen fra den kontoen, og har den fast beløp kan du legge inn e-faktura eller avtalegiro på den samme kontoen. Så rusler og går det av seg selv og du kan tenke på andre ting.
  5. Nyt følelsen av å ikke være bekymret for de store regningene, fordi du har allerede har satt av til de!
Jeg kan selv skrive under på at det føles ganske fantastisk når man hører andre klage på at "det er litt trangt denne måneden, du vet, studielånet forfalt", mens du selv ikke har ofret det særlig mye tanke. Veldig enkelt hvis man har fastrente på lånet = fast kvartalsbeløp. Har man flytende rente og noe ulikt trekk hver måned ville jeg satt inn 1-200 kroner mer enn nødvendig, og da må man selvsagt også sjekke at de er dekning før forfall. Men uansett mye mer behagelig enn at den kommer overraskende på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.