onsdag 26. desember 2012

Samboeravtale, testament og livsforsikring

Og da har julefreden senket seg....*puh*
Julemiddag inntatt, gaver gitt og fått juletreet drysser som aldri før (førstegangsjuletrehandlere).
På tide å få gjort noe mer fornuftig :)

1. juledag satte vi av en time til å fikse noe som burde vært ordnet for lengst, nemlig samboeravtalen og testament. Etter all informasjonen om hvor dårlige rettigheter man har som samboere uten barn så er det viktig å gjøre de riktige grepene for å sikre hverandre best mulig.

Samboeravtale
Denne er forsåvidt både viktig og uviktig i hverdagen, men kan bli veldig viktig og nyttig ved et brudd. Ja, det er utrolig uromantisk å sette seg ned å diskutere hva som vil skje hvis vi går fra hverandre. Utvilsomt. Men det er samtidig ganske fort gjort. Det viktige er å føre opp eierdel i bolig, fritidsbolig og bil, samt andre verdifulle eiendeler den ene har ervervet alene, selv om det til daglig oppleves som felles. Her hos oss har f.eks min samboer investert en god del i forsterker, projektor og lerret, noe jeg nyter godt av til daglig uten å ha betalt for. Dette er ting vi naturligvis oppfører som hans i samboeravtalen, det samme for meg med noen småting jeg har kjøpt for mine penger. Det vi ikke har ført opp eier vi felles og vil fordeles ved et brudd. Slik vil det ikke egentlig være spesielt mye å krangle om hvis situasjonen skulle oppstå, og det er en fordel. For uansett hvor glade vi er i hverandre nå, og hvor utenkelig det måtte være, så blir tonen en helt annen i det bruddet er et faktum. Det har vi begge erfart tidligere, så vi synes det er fornuftig å ha en slik avtale på plass. Denne oppdateres deretter ved relevante endringer.

I hverdagen har jo ikke denne avtalen noen annen funksjon er å være skuffefyll. Eller? Jo, jeg tror faktisk den kan ha det. For det første fordrer det å sette opp avtalen en viss form for kommunikasjon om samlivet, og det gir begge parter en gjensidig respekt og følelse av å ha ting på stell. Jeg tror faktisk det å ha en slik avtale kan bidra til å redusere risikoen for å behøve den :)

Maler for oppsett av samboeravtaler finnes det mange av på nett.
Avtalen er juridisk bindende når den er undertegnet av begge parter. Den trenger ikke å tinglyses, og krever ikke vitner. 

Hos oss er det veldig enkelt, da vi eier bolig 50/50, deler fellesutgifter 50/50, han eier bilen 100% og tilhørende vedlikehold og forsikring på den. Hadde vi hatt andre fordelinger måtte dette definitivt også vært regulert i en slik avtale. Det er mye som må tenkes over. Spesielt når det gjelder bolig, betaling og eierforhold. Å oppnå enighet om dette er viktig. I noen tilfeller vil det være fornuftig å få bistand fra advokat for å få det riktigst mulig.

Les også: Derfor bør dere skrive samboerkontakt.

Gjensidig testamente
Dette er viktig. Det er nesten viktigere enn samboeravtalen, i hvertfall i vårt tilfelle, da ingen av oss har barn. Som samboere uten barn har vi ingen arverett i forhold til hverandre. Dør en av oss vil avdødes foreldre arve alt, da inkludert eierskapet til 50% av leiligheten. Dør jeg eier plutselig min kjære en leilighet sammen med mine foreldre og må da kjøpe halvdelen av leiligheten fra dem. Men siden vi ikke har barn enda har vi også fordelen av å kunne testamentere alt til hverandre, slik at den gjenlevende arver i stedet for avdødes foreldre. Fra 2006 betaler gjenlevende samboer heller ikke arveavgift på dette så fremt samboerskapet har vart i to år eller mer, noe det nå har. Les mer: samboere må skrive testament

En side med veldig mye nyttig informasjon: www.testament.no

Livsforsikring
I tillegg til samboeravtale og testament er det fornuftig å ha en livsforsikring som begunstiges samboer. Det vil si en forsikring hvor gjenlevende samboer får utbetalt en sum hvis den andre dør. Uten testament bør man sørge for at beløpet er høyt nok til at gjenlevende har råd til å kjøpe ut den halvdelen av leiligheten avdødes arving fikk. Og med testamente vi jo utbetalingen uansett komme godt med.

Her omfattes vi av kommunale og statlige forsikringsordninger gjennom jobb (gruppelivsforsikringer) som vi har dobbeltsjekket at er gyldige (etter to års samboerskap) og at livsforsikringen utbetales til samboer ved død. Ja, vi har faktisk lest forsikringsordningene vi har gjennom jobb for å vite at vi har de forsikringene vi trenger. Mange er omfattet av denne type forsikringer, og det er lurt å sjekke at man ikke er dobbelforsikret (hvis ikke det er et bevisst valg). Men i nye parforhold er det veldig viktig å merke seg at samboer ofte defineres som gyldig etter to år på samme folkeregistrerte adresse i disse forsikringene, hvis det ikke er felles barn i bildet. Så de første to årene bør man ha egen krysstegnet livsforsikring hos sitt eget forsikringsselskap. Jeg innrømmer at vi ikke har hatt dette på plass de første to årene av vårt samboerskap, hverken testament eller forsikring. Men aller viktigst er dette selvsagt når man eier bolig sammen. Mange starter (som oss) med å leie i starten.

Så, da er dette endelig på plass. Vel, nesten. Det gjenstår å signere testamentet, for da må vi ha vitner. Men om ikke lenge så er dette helt i boks. Og da har jeg fått gjort minst en fornuftig ting i jula :)

Her er også en bra artikkel om samboerskap og det juridiske: SV vil ha lov for samboere

Anbefaler alle som har samboer å ta seg tiden til å ordne med dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.