fredag 14. desember 2012

Halv skatt - umyndiggjøring av det norske folk?

I desember (for de fleste) får vi halv skatt på lønningen vår.
Hvorfor får vi ikke være sjef over
egne penger?
Vel, nå er det jo ikke slik at vi faktisk slipper unna med å betale bare halvparten av skatten vår i årets siste måned akkurat. Men på lik linje med feriepengene er vi utsatt for tvangssparing. (Les mer i artikkel i Dine Penger)

Det er jo slik at vi bare betaler mer penger de andre månedene, for å slippe å betale full skatt før jul. Skatten skal inn den, dette er ingen julegave fra staten! Det er bare det at du slipper å spare selv.

Halv skatt i desember er en ordning som oppsto på 50-tallet, for å sørge for at folk hadde penger til jul. Allerede den gang hadde staten ingen tro på at den jevne nordmann kunne klare noe selv, og startet å sy puter under ermene til folk. Noe som tas godt imot hos de fleste, det er selvsagt behagelig å bli dullet med. Men om det er hensiktsmessig å la oss nordmenn leve i tro om at vi ikke trenger å ta ansvar for egen økonomi ser ut til å ha uønskede, men kanskje ikke overraskende, konsekvenser. At mange er uansvarlige med sitt pengebruk, og deretter forventer at staten skal rydde opp for dem. Noe staten i mange tilfeller gjør gjennom offentlige gjeldsordninger, gjeldsrådgivning hos NAV, startlån til vanskeligstilte som allerede sliter med økonomien osv. Snillismen gjennomsyrer Norge og oppfostrer stadig flere som mener at de ikke har noe ansvar for hverken eget liv eller egen økonomi. Skummelt skummelt. Og trist - da mange blir sittende uten å noen sinne oppfylle sitt eget potensial fordi de bare venter på at noen andre skal komme inn å oppfylle drømmene. Nå er det selvsagt flest av de som faktisk forstår at man ikke kan fraskrive seg ansvaret, men hos NAV ser de nok urovekkende antall unge (og gamle) som ikke forstår at de selv har et ansvar.

Burde ikke den jevne nordmann klare å spare til jula selv? Ved å betale litt mindre skatt hver måned ville det jo bli et tilsvarende beløp spart opp som det vi nå får utbetalt. Pengene kunne stått på høyrentekonto og faktisk også tjent noen kroner i løpet av året også. Vi har BSU-ordning for unge boligkjøpere som er ment til å "oppmuntre til sparing". Samtidig fratas vi ansvaret for egen sparing på andre områder. Jeg kan ikke annet enn å lure på hva de egentlig vil? Vil de at vi skal lære å spare, eller vil de ikke?

Det ville blitt ramaskrik hvis noen våget å fjerne ordningen, gi lavere jevn skatt året gjennom og si at vi faktisk er voksne, oppegående mennesker man kan forvente noe av. For som sagt, ekstra utbetaling før jul og sommer er ingen stønad, det er ikke ekstra penger staten gir ut, det er tvangssparing. Man ville ikke bli fratatt noe om ordningen forsvant, man ville bare bli pålagt et ansvar for å gjøre sine egne prioriteringer. Det er ikke sikkert at alle ville prioritert slik staten tror. En stadig større andel av det norske folk tilhører for eksempel religioner som ikke feirer jul. Kanskje ville de satt pris på å hatt de ekstra kronene på andre tider av året? Hvorfor kan vi ikke selv får bestemme hva som er viktig i våre liv?

Fordi vi blir ansett som inkompetente av våre egne myndigheter.
De bryr seg lite om å gi grundig opplæring i økonomi i skolen, flere og flere etterlyser privatøkonomi som eget fag. Temaet er så stort at det ikke kan favnes av et år med ukentlige dobbelttimer. Spesielt ikke hvis disse benyttes til å lære å skrive touch! Nå vet ikke jeg om det fortsatt er slik, det begynner å bli noen år siden mine år på videregående. Lærere jeg har snakket med sier at ungdom nå lærer å sette opp et fiktivt budsjett i det minste. Men at det er alt for lite fokus på grunnene til at det er lurt å være smart med penger. Dessuten burde kanskje faget inn allerede fra ungdomsskolen, før man begynner å få stipender på VGS som skal brukes opp.

Så, i stedet for opplæring, rådgivning og fokus på eget ansvar for egen økonomi så synes staten det er like greit å umyndiggjøre oss fra tidlig alder og i klartekst fortelle oss at vi er idioter og at de selvsagt vet hva som er best for oss mye bedre enn vi vet selv.  Og de lykkes med å overbevise endel om dette.

For min egen del setter jeg nå ca 2/3 av disse tvangssparte midlene inn på sparekonto, men er litt irritert over at mesteparten av tilsvarende beløp allerede kunne stått der. Hvis jeg hadde kunnet bestemme selv.

Nå er det nærliggende å si at det er lett for meg å mene dette, som har høy lønn, begynner å få penger på konto og tydeligvis har forutsetningene som skal til for å klare nettopp det å spare selv. At det for lavtlønte, vanskeligstilte og folk med økonomiske problemer er viktig å ha denne tvangssparingen slik at de har penger å bruke i jula. Etter alt jeg har lært og forstått det siste året så må jeg bare stille spørsmål ved om det er riktig at julegaver og en feit julemiddag en dag skal prioriteres foran å ha råd til smør på brødet resten av året. Det er jo spesielt vanskeligstilte som ville satt pris på et par hundrelapper mer utbetalt hver måned, heller enn å få mye midt oppi julas kjøpepress og oppfordres til forbruk. Det er noe galt med det hele. Det sies at vi skal bekjempe fattigdom, men jeg har problemer med at det å la folk tro at de ikke har noe ansvar for sitt eget liv er måten å gjøre det på.

Anyways, det er så mange aspekter ved dette at det kan diskuteres i det uendelige. Det er også er kontroversielt tema som få tør å ta i, så jeg frykter kommentarene som måtte komme. Men noe har gått galt et sted, men ingen tør å si det! Lurer på hva vi vil sitte igjen med den dagen ingen kan styre økonomi og oljefondet er oppbrukt, pensjonsordningene forsvinner, stønader kuttes. Og ingen kan tenke (eller gjøre noe) sjæl.

(Satt på spissen som vanlig)


5 kommentarer:

 1. Med tanke på hvor mange som allerede finansierer julehandelen og ferier med kredittkort så tror jeg ikke det er noen god løsning å heller få en jevn utbetaling over hele året.

  SvarSlett
 2. Til orientering så var LO pådriver for ordningen med halvt skattetrekk før julehelgen. Med andre ord er ikke dette noen staten har funne på for å sikre at vi har nok penger til julehandelen.

  SvarSlett
 3. Jeg er helt enig, pengebingejente! Det er helt på trynet, og nesten komisk, at staten skal tvangsspare for (mot?) oss til julegaver og sommerferie! Samme med pensjon også, spør du meg. Det burde være ens egen oppgave å spare til hva enn man måtte ville bruke pengene på.
  -banjosnorkel

  SvarSlett
 4. Jeg støtter deg jeg, som vanlig.
  Om ikke annet, så bør det være frivillig om staten skal spare for oss eller ikke.

  -Låna-

  SvarSlett
 5. Hvis man ikke vil bli trukket halv skatt så er det bare gi beskjed til arb.giver. Du vil kanskje betale litt mer skatt i løpet av året, men da blir det vel positivt tall når selvangivelsen kommer. Men det er kanskje like fælt det også...?

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.