søndag 21. april 2013

Au - shoppingsprekk!

Varsko varsko!
Det er lenge siden sist, men igjen må jeg tagge et innlegg med "budsjettsprekker".

Det er vel bare å gå rett i til den ubehagelige sannhet: 2500 kroner brukt på shopping i helga. På kredittkortet. Som egentlig skal ligge hjemme. Ikkje bra, ikkje bra! Og hadde det enda vært slik at klesskapet nå var fylt av årets mote og fine plagg jeg kunne bruke hele vår/sommer og kanskje til og med neste år! Men nei. Hovedutgiften ble en dunkåpe til litt under 50%. Jepp, et plagg som nå lagres forsvarlig på loftet for å hentes fram i november... I tillegg fikk jeg så lyst til å bytte ut skalljakka jeg har til en i finere farge. Er det ikke herlig? Å kjøpe noe for 800 kroner fordi det er feil farge på den hjemme?? Hører dette hjemme i et økonomisk disiplinert hjem? Nei, det gjøre det absolutt ikke.

Vel, siden dette nå er gjort, så må jeg si jeg tenker litt over hvordan det kunne skje. Jeg har jo tidligere laget meg et bulletproof opplegg for å forhindre nettopp dette: Tips for å unngå impulsshopping. Så, hva gikk galt? Jeg må sjekke lista. Her er tipsene som gjør det umulig å impulsshoppe, og hvor det gikk galt denne gangen:
 1. Ikke gå i butikken hvis ikke du trenger noe.
  Fail. Jeg ble med på handletur sammen med min kjære, fordi vi tilfeldigvis var i nærheten av et sted vi ikke har vært på lenge, siden vi bor langt unna. Han skulle "titte" og kanskje kjøpe jeans. Jeg trenger egentlig ingenting, i alle fall ikke som jeg hadde planlagt å kjøpe der og da.
 2. Ikke ha penger tilgjengelig
  Fail. Kredittkortet lå i lommeboka etter å ha vært brukt til utlegg i jobbsammenheng før helga.
  Det MÅ ut av lommeboka!!
 3. Ikke lær deg sms-overføring
  Kun aktuelt når man allerede har failet på nr 2t!!
 4. Erstatt shopping med foto-shopping
  Funker ikke like godt med klær som med ting dessverre.

Det er jo ingen tvil om hvor problemet ligger. Det kalles kredittkort, og for alle som mener at man kan bruke kredittkort når man har penger og kontroll, så er dette nettopp grunnen til at det er feil. Man handler mer enn planlagt! Ja, jeg har jo penger, på sparekontoer, og lønn kommer om en uke. Det blir ikke noe problem å betale regningen. Det som er problematisk er at dette ikke var et planlagt kjøp. Jeg angrer forsåvidt ikke, men skulle heller ønske at jeg hadde planlagt inn en titt på tilbud på vinterklær på denne årstiden. For det er ikke dumt å kjøpe vinterklær om våren, hvis man trenger eller ønsker seg nye. Men i såfall burde det vært planlagt inn.

Jeg vet jo at jeg egentlig ikke burde ha noe kredittkort. Samtidig føles det så greit å ha. Jeg er veldig god på å komme på gode grunner til at jeg har et. Begynte egentlig å skrive en lang forklaring, men så innser jeg at det er bortkastet. I mitt hode er det en viss trygghet i å ha backupen, men man skulle tro det kunne løses på andre måter enn med et kredittkort. Tanken er jo etterhvert, når bufferen blir større, å ha en liten mini-buffer i dagligbanken med noen tusenlapper som er raskt tilgjengelige ved behov. En slik konto vil kunne erstatte kredittkortet. Så at jeg MÅ ha det er bare tull. Jeg klarer bare ikke skille meg fra det akkurat nå. Det har endel praktiske funksjoner, men da må jeg klare å la det ligge hjemme ellers.

*går bort og begraver kredittkortet der det skal ligge*

6 kommentarer:

 1. Det er viktig å være aktiv og kritisk til egen økonomi, hele tiden.

  SvarSlett
 2. Streng, men rettferdig. Forøvrig syns jeg dunkåpekjøpet ditt var sabla smart. Du kommer til å prise deg lykkelig til neste iskalde høstdag at du var så foruseende selv i et ukontrollert øyeblikk ;)

  SvarSlett
 3. Jeg vet faktisk ikke om jeg blir imponert over deg eller provosert av deg? En ting er jo å være flink med økonomien og absolutt flere burde være det, jeg jobber selv i et yrke der jeg ser altfor mange havner i uløkka som dem sier av sitt evigvarende overforbruk med liten eller ingen tanke for mrgendagen... men noen ganger synes jeg du kanskje tar litt vel hardt i.. 2500 må da vær lov å bruke på seg selv uten å ha dårlig samvittighet.. du får ikke alle de pengene du har på konto med deg dit du skal en gang alikvel.. er det ikke deilig å nyte litt samtidig? jeg synes kanskje du har gått fra den ene ytterkanten til den andre og det virker litt ekstremt for meg. Men når alt det er sagt så har jeg fått mange gode tips fra bloggen din og fra mitt ståsted og mitt yrke så står det respekt av at du virkelig har greid å ta deg selv i nakken og skape en bedre økonomisk hverdag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fra en ekstrem til en annen er helt riktig.
   Jeg har funnet ut underveis at det å gjøre ting halvveis ikke fungerer så godt for meg, da er det bare kjedelig. Det er gøy å være litt ekstrem, på den bra måten nå. Er ikke uenig i at det kan være greit å bruke 2500 kroner, og hadde jeg planlagt det inn og det hadde vært gjennomtenkt ville det ikke vært noe å skrive om en gang.

   Saken er også den at jeg ikke er i mål. Greit nok at jeg har fått unna forbruksgjelden, men jeg sitter fortsatt med for lite sparepenger, for mye jeg har lyst til å bruke penger på, og et for stort studielån. Kan ikke legge opp enda for å si det sånn. Og det gjelder å sørge for at det blir færrest mulig små utskeielser for at jeg skal nå de store målene.

   Slett
 4. jeg ELSKER bloggen din og er innom opptil flere ganger daglig på jakt etter nye innlegg!! :) Keep up the good work, og reis deg opp etter shoppingsmeller og fortsett videre,du er FLINK :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :)
   Har hatt en periode med lite tid til bloggen dessverre, men kommer nok sterkere tilbake!
   Og du ser jo hvordan det går når jeg mister fokus...usj...

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.