søndag 28. april 2013

Statusoppdatering april/mai

Ah, endelig tid til å sette seg ned å titte på økonomien igjen :)
Etter en utrolig travel uke med jobbreise, og etterfølgende travel helg, så ser jeg lyset i tunnelen. Det fine er at lønn kom inn før helga, slik at penger ble fordelt slik de skulle. Dessverre ble det mindre til buffer enn planlagt grunnet impulshandlingen forrige helg. Det føles litt surt nå, det må jeg si.

Inntekt: 28697,-
Utgifter totalt i mai: 15826,-

Sparing totalt: 8800,-
Av dette er langvarig sparing (buffer): 3000,-
Sparing til bryllupsreise:5000,-

Sparing til liten feriekonto (felles): 800,-
Satt av til eget forbruk (inkl klær/sko): 1074,-
Annet: resten går til å dekke kommende kredittkortregning etter shopping :(


Jeg er ikke fornøyd med å spare såpass "lite", dvs det er lite i forhold til hva det kunne vært. Utgiftene er høyere enn forrige måned, da vi skal betale første regning på boliglånet til Statens Pensjonskasse. I motsetning til forrige måned som var hel uten boliglånsbetaling etter bankbytte. Første betaling et litt høyere enn normalen, så neste måned vil utgiftene antagelig bli litt lavere igjen.

Nå ser jeg frem mot en nokså rolig og normal måned. Ingen turer som jeg vet om, ikke noe spesielt som skjer. Mange fridager og korte uker som gjør at tiden går raskere frem til neste lønn :) Også innså jeg plutselig at det bare er 2 måneder til feriepengelønn og sommerferietid! Wow, tiden flyr! For første gang på mange år har jeg ingen tullegjeld å betale med feriepengene. Det vil si at pengene er MINE, johoo!! Det er en herlig følelse! I fjor brukte jeg ca 17 000 kroner på å kvitte meg med gjeld for feriepengene, og sverget og bannet på at det skulle være siste gangen noen sinne jeg hadde forbrukslån som skulle betales tilbake!!! Nå skjønner jeg hvorfor, det føles helt fantastisk å vite at jeg er ferdig med det tullet der, og at pengene nå kan gå til å dekke ferietur og litt til sparing.

Jeg er ofte litt tidlig ute med planleggingen, og hittil er planen å spare alle skattepengene jeg får tilbake, i følge mine beregninger rundt 30 000 kroner (mye grunnet reisefradrag og betalte renter til Lånekassen). Det gir bufferen et betydelig løft, samtidig som det burde sikre at 20 000 kan gå rett inn i BSU i januar 2014. Av feriepengene så tenker jeg å spare som normalt budsjettert av den delen som er vanlig lønn. Alt overskytende vanlig lønn brukes først til å dekke ferietur i Europa i sommer, og litt Ikea-handling. Det som evt er igjen settes også til sparing selvsagt. Men for en gangs skyld skal jeg ikke være for streng med meg selv på den delen, det er gulroten min der framme :) Jeg er dårlig til å belønne meg selv for innsatsen og disiplinen jeg prøver å opprettholde i hverdagen, men akkurat i sommer så skal jeg jammen gjøre det tror jeg!!

Bare å se fremover mot sommeren!

7 kommentarer:

  1. Hvorfor er ikke mat med i budsjettet ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Mat inngår i totale utgifter :)
      2500 kroner hver måned til mat/husholdning/bensin.
      En mer konkret liste finner i dette innlegget: http://pengebingen.blogspot.no/2013/04/mitt-budsjett-april-2013.html

      Slett
  2. Ok, takk for svar :)

    SvarSlett
  3. Posten: "Ekstra nedbetaling av boliglån", ligger den brakk om dagen? Bloggen din er ny for meg, så beklager hvis du har skrevet om dette tidligere. Bloggen din ble jeg kjent med etter et VG nett- oppslag.

    Jeg er forøvrig en tilhenger selv av å betale ned så mye jeg orker og klarer. Lav rente er jo tidenes mulighet spør du meg.



    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, ja, du ser rett, for øyeblikket betaler vi ikke ekstra på boliglånet. Men jeg er som deg, tilhenger av å gjøre det! Min samboer også. Grunnen til at vi ikke gjør det nå er at vi samlet betalte inn ca 52 000 i mars. Planen før det var å fortsette å betale 2000 ekstra (samlet) hver måned i år. Det ville vært 24 000, nå har vi betalt inn 52 000 allerede, over dobbelt av hva planen var. Og bra er det :) Dette for å komme ned i 80% lånegrad og få refinansiert til SPK og beste tilgjengelige rente. For å få det til måtte jeg ta pengene ut av sparekontoen som egentlig skal bli til stor buffer, så nå går min ekstra tusenlapp tilbake til bufferkonto heller enn inn på boliglånet. Vi har også startet intensivsparing for å gifte oss og reise på drømmeferie, innrømmer at litt er satt på vent til etter bryllupet neste vår.

      Ellers så er renta på boliglånet nå effektive 2,336% mens sparerenta på høyrentekonto er 3,55%. Planen etter vi har giftet oss er å spare opp så mye som mulig hver måned på konto vi øremerker boliglån. I bank uten kort osv. Så får vi følge renteutviklingen og spare opp så lenge det er mest lønnsomt å ha de på konto, og deretter cashe inn på lånet i det øyeblikket det er mer lønnsomt. Evt om vi casher ut litt innimellom bare for den psykisk gode følelsen av å ta store jafser av lånet ;)

      Slett
  4. Later til at du har stålkontroll og jeg er helt enig i den psykologiske effekten det faktisk er å se at lånet minsker. Jeg betaler i dag ca 4000,- ekstra på lånet da jeg har null tro på aksjefond og andre spareformer. Buffer må man ha og det har jeg også, men det å betale gjeld- gjøre opp for seg, er noe av det beste som finnes. Hva morgendagen bringer vet man aldri men at Norge vil gå så det suser, med lav rente inn i evigheten er det vel få som tror på. Noe av det jeg frykter, på sikt, og som er en motivasjonsdriver for å "mokke ned" lånet- er en sakte reduksjon av lønn. Da er det viktigere enn noengang å nedbetale gjeld nå! Vi får se. Lykke til med videre med god økonomisk drift av husholdningen og lykke til med giftemålet!! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ganske god kontroll ja, jobber med å være disiplinert hele tiden. Enig også i å betale på gjelden, det er så deilig når den blir mindre! En av tingene jeg har innsett er at vi som er relativt unge ikke skal ta det forgitt at vi har like gode pensjonsordninger helt til vi skal gå av om 35-40 år. Har lest at det matematisk neppe lar seg gjøre om estimatene om befolkningsvekst osv slår til. Noe kommer antagelig til å skje på den fronten, man kan jo mistenke at det blir økt behov for egen sparing om man vil føle seg noenlunde trygg på å ha noe å leve av i aldredommen :)Da kan ikke alle pengene gå til rentebetaling.

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.