mandag 24. august 2015

Kredittkortets onde sirkel

Jeg visste det, og jeg har visst det lenge. Mannen trodde vel ikke på meg, men nå har pipen fått en annen lyd. I Pengebingen har vi nemlig eksperimentert noen måneder med å betale for mat og annen husholdning med det fryktede kredittkortet. Bakgrunnen er Yabank som hver mnd tilbyr valgfri rabatt ved kjøp på kredittkort, og mannen ville gjerne ha 4% rabatt på dagligvare.

Så, vi gjorde en avtale, for å unngå det jeg frykter med, å miste oversikten. Avtalen var grei, han betaler, og overfører deretter umiddelbart fra matkonto til sin egen konto (for å betale regningen), slik at vi alltid ser hvor mye som er igjen å handle for. Vel, det gikk jo nesten bra. Men vi (og jeg skylder ikke på han, jeg er like mye skyldig selv) gikk i den sedvanlige og største fellen ved det hele, nemlig å handle selv om matkontoen egentlig var tom. "Vi kan jo bare overføre ekstra når pengene kommer inn". Og vi hoppet rett inn i kredittkortets onde sirkel.

Neste gang penger kom inn på matkonto trakk vi jo samvittighetsfullt fra det vi hadde brukt for mye. Men den konsekvens at det ble enda raskere tomt på konto (døh!) og igjen handlet vi for mer enn vi egentlig hadde. Etter kun noen få mnd med dette lå vi nå så langt bak at da mannen hadde tatt alt han skulle ha så var det knapt penger igjen til mat de neste 14 dagene. Og da sa jeg stopp. Dette finnes ikke verdt de få kronene vi får i rabatt. Nå ligger vi rett og slett bakpå, og selv om det på ingen måte er noen økonomisk krise for oss, så synes jeg ikke noe om å leve på etterskudd. Jeg bare liker det ikke. Jeg vil bruke penger vi har (satt av til det formålet)! Og mannen er enig i at det skled for lett ut.

Men jeg er ikke overrasket, for det vil nesten alltid skje når man handler fra (tilsynelatende) utømmelige kontoer. Selv for meg. Som er en av de opplagte grunnen til at mitt kredittkort ligger godt gjemt og kun brukes til visse spesifikke formål. Og da må det fysisk hentes frem og bli med. For jeg orker ikke ligge på etterskudd hele tiden. Det føles så mye bedre å ligge på forskudd :)

Dere som kanskje aldri har prøvd å ligge på forskudd, gi det en sjanse, for det føles faktisk annerledes. Selv om du alltid betaler kredittkortregningen med en gang og unngår renter, så er det en annen opplevelse å kun bruke pengene du allerede har satt av.

3 kommentarer:

 1. Jeg er til en viss grad uenig med deg. Jeg bruker i all hovedsak Coop Mastercard og Trumf Visa for å dra nytte av en prosent eller to, og ikke nødvendigvis bare til dagligvare. Jeg har opprettet en konto for hvert kort, og overfører fra respektive kontoer til Mastercard/visa konto som igjen blir overført til mastercard-kortet når jeg får regning (overfører da hele beløpet). Er det tomt på matkortet før vi skal handle, så må vi overføre dit før vi drar mastercardet. Å dra mastercardet når vi ikke har dekning er uaktuelt.

  Funker for oss!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det funker hvis det funker :)
   Og hvis ikke, så er det like greit å bare la det være ser det ut til.

   Slett
 2. Helt enig med Pengebingen her.

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.