tirsdag 8. mars 2016

Avdragsfrihet?

I forbindelse med nytt låneopptak, at vi sitter med to boliger en periode (frivillig) og at vi har behov for å spare opp penger på konto igjen til både ulønnet permisjon ved årsskiftet og med tanke på at vi overtar et nytt hus, så var vi inne på tanken om å ha avdragsfrihet på deler av boliglånet frem til vi selger leiligheten og reduserer lånet betraktelig.

Ved avdragsfrihet er det nettopp avdragene man ikke betaler, man betler kun renteutgifter. Med andre ord synker ikke lånet (evt den delen av lånet man har avdragsfrihet på), hvilket medfører at man betaler mer over tid. Så det koster å ha avdragsfrihet. Samtidig skrek det i meg etter mer trygghet etter å ha tømt kontoen for boligsparepengene! Det å "bare" sitte igjen med 100.000 på konto føles jo rimelig skrapet i forhold til summene vi er vant til å ha stående. Så det fristet veldig å ha avdragsfrihet og bygge opp stor bufferkonto i stedet.

Men, heldigvis tok jeg opp spørsmålet på mitt favorittforum Pengevett.com, og fikk jo som forventet endel pepper for å være fristet av avdragsfrihet. Se innlegget her, fra 02.02.16. Såpass at jeg kom ut av den lille boblen jeg var i og innså at vi selvsagt skal klare oss helt fint uten avdragsfrihet! I stedet ender vi opp med lån med 25 års nedbetaling heller enn 30 år, og en månedskostnad på rundt 17.000 kroner frem til vi får solgt leiligheten og redusert boliglånet. Litt av en overgang fra i dag hvor vi ikke har boliglån i det hele tatt! Samtidig sitter vi jo med et overskudd på ca 25.000 hver måned nå, så å bruke 17.000 på nytt hus er jo bare en måte å bruke dette overskuddet på. Det er fortsatt penger igjen til sparing.

Nytt lån løper fra mai, så frem til da stabler vi penger på konto hver måned, og deretter får vi lage en spareplan for hvor mye vi må sette av hver måned for å ha nok til å dekke ulønnet permisjon og slikt.

Selv om avdragsfrihet kan være veldig fristende av mange årsaker, så anbefaler jeg å la være inntil det viser seg å være helt nødvendig! Det beste er helt opplagt å betale ned på lånet hver måned og gjerne med ekstra avdrag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.