onsdag 2. mars 2016

Status februar/mars

Her kommer en kjapp og litt forsinket statusoppdatering.
Har liksom ikke like mye tid til å kose meg med tallene mine for tiden, det er helt sikkert!
Derfor skjedde det også noe rart med tallene denne gangen...


Av en eller annen grunn var det mindre penger til sparing enn det skulle vært i slutten av måneden. Jeg tror hodet mitt surrer med hvilke tall jeg pleier å bruke, da det var mange autotrekk som ble trukket før jeg kom så langt å få satt meg ned å se på denne denne gangen. Og jeg tror derfor at det er årsaken til at vi tilsynelatende "mangler" en god del penger. For det som er sikkert er at pengene ikke er brukt, så dermed er det nok bare litt tallrot ved månedsskiftet som er grunnen til at det kun ble 9800 kroner til buffersparing denne gangen. Men om jeg har rett i at jeg bare roter litt nå, så rydder det seg opp i slutten av denne måneden uansett, så jeg tar det rolig frem til da.

Ingen ekstra penger til aksjefond for tiden, men fra mars kommer kanskje barnetrygden som gir en tusenlapp som skal rett i aksjefond øremerket vesla.Spareraten er lav nå, direkte stusslig. Selv om vi inkluderer buffersparingen. Men forhåpentligvis blir den på normalnivå igjen i slutten av mars! Langsiktig sparing må vi utsette litt frem til overtagelse hus er i orden og vi har satt av nok penger til ulønnet permisjon. Så får vi fortsette langsiktig sparing etter det!

Ellers er den gode nyheten at siden vesla var så grei å melde sin ankomst en uke for tidlig, så rakk vi akkurat å søke barnehageplass innen fristen 1. mars. Hadde hun kommet til termin hadde vi akkurat ikke rukket det! Så dette kalles litt flaks. Vi har søkt barnehageplass fra slutten av april neste år, men har strengt tatt ikke rett på plass før fra august 2017. Men godt å vite av worst case økonomisk er at vi må løse tiden frem til august nesten år. Så blir det spennende å se om vi får plass fra da vi ønsker. Vi har jo også søkt plass i vår nye kommune, heldigvis en kommune som åpner for å gi barnehageplass basert på at vi skal flytte dit. Jeg vet ikke når vi kan forvente svar på når vi får plass, men da vil det bli enklere å planlegge økonomisk fremover. Da er det lett å regne ut hvor mye vi må sette av til evt ekstra permisjon uten lønn osv. Og heldigvis har vi relativt god tid til å spare opp det vi trenger innen tiden kommer. Nesten halvannet år i verste fall.

Boliglånspapirer er nå signert, vi endte med lån fra Landkreditt Bank. Nominell rente på 2,1% frem til vi selger leiligheten (til høsten tenker jeg) og deretter er vi lovet deres beste rente (ja, det har jeg fått skriftlig, hehe), som p.t er 1,99% nominell og 2,01% effektiv. Med løpetid på 25 år, og helt uavhengig av både alder og evt fagforeningstilknytning. Frem til salg av leilighet har vi da lån på 4 millioner kroner - usj og fysj! Blir svett av sånt...En måndeskostnad fra juni på drøye 17.000 kroner. Denne vil jo reduseres betraktelig når vi får solgt leiligheten og betalt ut en god del av lånet. Kan vel regne med å betale ned rundt 1,3 millioner, avhengig av salgssum på leiligheten. Men inntil da velger vi å bare kjøre på med nedbetaling! Godt vi har slik glede av å se gjeld synke :) Og viktigst av alt - det går rundt, så skulle salg av en eller annen grunn være vanskelig osv, så går det allikevel opp økonomisk med en viss margin. Det er godt å vite,

Edit: Må legge til at som man ser av formuegrafen på høyre siden, så stiger ikke formuen spesielt mye for tiden. Kun med det lille vi betaler ned på studielån. Dette fordi vi nå prioriterer oppsparing av buffer pga plan om ulønnet permisjon, samt overtagelse av hus. Dette er jo da penger som vil bli brukt en dag, og blir det overskudd går det til formueøking når vi har kontroll på situasjonen etterhvert. Føles så rart å ikke fokusere på å bygge formue akkurat nå, men sikkerhet først, og så bygger vi jo videre om ikke lenge! Det blir et år med relativt lite formuebygging (med unntak av at vi jo sitter på to boliger som trolig øker i verdi...), men i det store bilde er ikke ett år så mye heller. Viktigere at økonomien er trygg og stabil slik at de kommende årene da kan brukes til å aktivt øke formue igjen!

Viser ellers til Status og grafer, for andre oppdaterte tall!

7 kommentarer:

 1. Har dere vurdert å beholde leiligheten som utleieleilighet?
  Jeg synes det er kjempefint (for min egen del) at dere kjøper hus, for nå blir det litt mer likt våre utgifter. Selv om man ikke skal sammenligne seg med andre, så gjør jeg jo det allikevel til en viss grad, særlig når dere er så flinke! :) Det blir spennende å se fremover, jeg tror dere vil ha ca like stort lån som oss, og da er det gøy å sammenligne. Dere tjener en del mer enn oss, så vi vil ikke kunne betale tilbake like mye som dere, men allikevel blir det mer likt vår situasjon og det blir spennende å følge med på. Takk for at du deler! :) Setter stor pris på bloggen din.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har vurdert utleie, både av leilighet og midlertidig av huset.
   Leiligheten er dessverre i borettslag og det er maks to års utleiemulighet. I teorien kunne vi leid ut i ca et år. Samtidig er det kjempeviktig at vi har bodd i leiligheten ett av de to siste årene før salg, og de grensene er visst nokså rigide. Så iom at det vil bli endel styr med å leie ut og passe på alle tidsfrister osv, så virker det ikke verdt det siden det uansett blir for en så kort tidsperiode. Vi vurderte å leie ut huset i de månedene før vi flytter inn der før jul en gang, men vet ikke om vi gidder styre med kortidsutleie - og ikke minst så er vi bare enige om at vi egentlig ikke liker tanken på å slippe fremmede til huset vårt før vi flytter inn selv. Gudene vet hva som kan skje... Dermed blir det nok ikke noe utleie for nå. Hadde leiligheten vært selveier og vi kunne leid den ut over lengre tid tror jeg faktisk vi ville gjort det nå.

   Så fint at du liker huskjøpet, haha! Ja, økonomien vår blir jo litt mer "vanlig" igjen, det er helt sikkert. I perioden mellom juni og salg av leilighet blir det jo urovekkende trangt økonomisk her pga kjempelån i en periode, så da blir det interessant å følge med her ja ;)

   Takk for fin tilbakemelding! Jeg skriver jo mye for min egen del og egen motivasjon, men synes det er så hyggelig at andre også finner inspirasjon i at jeg deler :)

   Slett
  2. Da skjønner jeg veldig godt at dere ikke leier ut. Blir surt å måtte skatte av salget etter bare et år med utleie. Takk for utfyllende svar! Riktig god helg til deg og familien.

   Slett
 2. Så glad jeg fant bloggen din! Har lett etter flere gode spareblogger på norsk, og dennn er jo så etablert og utfyllende.
  Jeg har nystartet blogg om sparing, frugal living og det å leve mer minimalistisk.
  Er også superfan av dave Ramseys babysteps , selv om jeg helst vil hoppe rett til avdrag på boliglån, så skjønner jeg at det er viktig å bygge opp en solid sikkerhet før det.
  Kan jeg legge til link til siden din på din side?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding!
   Ja, link gjerne :)

   Slett
 3. Gratulerer med familieforøkelsen.
  Bare et lite tips hvis dere ikke får barnehageplass før i august 2017. Det er vanlig praksis i mange barnehager å ta inn noen nye barn hver uke gjennom august sånn at tilvenningen går enklest mulig. Dermed kan det hende at dere ikke får oppstart i barnehagen før i slutten av august.
  Vi hadde ikke fått med oss denne praksisen, så vi fikk plutselig en ekstra måned med bare en inntekt. Heldigvis var ikke det noe problem økonomisk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for godt tips! Da får vi ta høyde for at det i verste fall blir ut august med en inntekt. Skal ordne seg økonomisk her også så lenge vi sparer litt til det :)

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.