torsdag 28. april 2016

Status april/mai

Herregud, enda en måned unnagjort?!
Synes virkelig ikke det er lenge siden sist jeg skrev statusoppdatering...  Tiden flyr virkelig her!

Inntektsmessig kom det to ekstra inntekter i april, mannen har dømt litt fotball, og barnetrygden har kommet på konto. Tilsammen utbetalt 59.000 kroner. Så er vi spente på om det blir noe lønnsøkning i år. Trolig blir det noe, men det er vel bare å regne med et fall i reallønna nå. Desto viktigere å passe på fornuftig forvaltning av det man får inn.

Barnetrygden går rett til fondssparing øremerket snuppa vår. Jeg runder av til 1000 kroner. Les om hvordan vi sparer til barn her: Barnesparing - hvordan og hvorfor.

Ellers gikk det 25.000 kroner til vår midlertidige buffer, som da inneholder 129.000 kroner nå. Mye mer enn forventet grunnet mannens utbetaling av feriepenger forrige måned. Litt må jo brukes i juni da han ikke får feriepenger, resten spares som sagt tidligere til avvikling av ulønnet permisjoner etterhvert, og backup i forbindelse med husovertagelse om under en måned. Dette er nest siste måned uten betaling av boliglån, så bare en måned igjen å få spart mye... Men deretter skal vi heller nedbetale mye, det blir jo også litt artig ;)

Tilslutt gikk 1800 kroner til pensjonssparing i fond, overskuddet etter den øvrige sparingen.

Dermed ser sparingen slik ut:

Spareraten er ikke mye å skryte av fortsatt om man ser bort i fra buffersparingen. Den kommer sterkere tilbake når vi begynner å betale ned på huset vårt, og etter barnehagestart er avklart.


Må legge til at som man ser av formuegrafen på høyre siden, så stiger ikke formuen spesielt mye for tiden. Dette fordi vi nå prioriterer oppsparing av buffer pga plan om ulønnet permisjon, samt overtagelse av hus. Dette er jo da penger som vil bli brukt en dag, og blir det overskudd går det til formueøking når vi har kontroll på situasjonen etterhvert. Føles så rart å ikke fokusere på å bygge formue akkurat nå, men sikkerhet først, og så bygger vi jo videre om ikke lenge! Det blir et år med relativt lite formuebygging (med unntak av at vi jo sitter på to boliger som trolig øker i verdi...), men i det store bilde er ikke ett år så mye heller. Viktigere at økonomien er trygg og stabil slik at de kommende årene da kan brukes til å aktivt øke formue igjen!

Viser ellers til Status og grafer, for andre oppdaterte tall!

5 kommentarer:

 1. Du har helt sikkert skrevet det før, men hva skal midlertidig buffer være til? Den er ganske mye større enn anbefalt beløp?

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er til to ting: avvikle ulønnet permisjon, både planlagt og hvis vi ikke får barnehageplass før i august neste år. Samt at vi overtar nykjøpt hus, og da er det kjekt å ha litt ekstra stående i tilfelle et eller annet. Man vet jo aldri! I tillegg står nå mannens feriepenger der, så i juni må vi kanskje bruke litt, evt om han vil ta ut litt ulønnet ferie i år siden vi er en nybakt familie :) Så den kontoen er til litt av hvert, men i hovedsak for å sikre at vi i verste fall kan være hjemme med vesla om barnehageplass lar vente på seg neste år.

   Slett
  2. Høres veldig fornuftig ut! :) Så for en vanlig familie (uten barn) så er det ikke alltid nødvendig med så stor buffer?

   Slett
  3. Haha, ser jeg så fint har skrevet "for en vanlig familie" her, som om dere ikke er en vanlig familie. Men mente altså for en familie/par uten barn og uten barnehagedilemmaet. ;)

   Slett
  4. Vanligvis anbefales det å ha inntil 3 måneders kostnader stående, altså at du kan drifte husholdningen i tre mnd uten inntekt. Da har man en grei sikkerhet i bakhånd. Ved spesielle tilfeller, når man tror det kan bli behov for mer penger en periode, så kan man spare opp mer slik vi gjør nå. Vi har jo en krisebuffer på 100.000 kroner bare stående som ikke skal brukes før vi må. Så al vi kan planlegge for så gjør vi det, selv om vi teoretisk kunne brukt av krisebufferen. Men i mitt hode er ikke ting vi kan planlegge for noen krise :) Derfor to buffere nå, krisebufferen står som vanlig, og vi sparer opp en midlertidig buffer som vi ikke vet helt hvor mye vi kommer til å bruke av. Overskudd blir til nedbetaling av boliglån antagelig.

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.