onsdag 22. april 2015

Ferieuke i Istanbul - tips og erfaringer

Som dere vet har jeg vært borte fra dere en hel uke, på ferie i Istanbul :)

Valg av reisemål var veldig tilfeldig og skjedde på følgende måte:
Vi har et vennepar vi gjerne vil reise på tur med, og tilsammen er vi nokså bereiste. Ingen ønsker å bruke alt for mye penger på turen, så ok pris på flybilletter og overnatting var en forutsetning. I tillegg til at det da skal passe med når alle fire kan ha fri samtidig, og alle ønsker å besøke et sted ingen har vært før. Legg sammen dette og noen timers søking på flybilletter da tidspunkt var avtalt, og vi havnet i Istanbul denne gang. Artig måte å bestemme reise på egentlig. Faktisk samme metode som lå til grunn for fjorårets besøk i Wien.

Vi hadde det topp på tur, selv om den ble dyrere enn planlagt når det kom til lommepenger. Det ble rett og slett for mange (unødvendig) gode middager! Det er fullt mulig å gjøre et besøk i Istanbul veldig billig, så lenge man orker å spise mye kebab og ikke drikke alkohol. Men de har også helt nydelige restauranter med knallgod mat til mye bedre pris enn hjemme. Men selvsagt blir det allikevel dyrt å leve i slik luksus en hel uke ;) Spesielt vin og alkohol utover lokal øl var faktisk ganske dyrt. Nesten som hjemme faktisk. Men det var så hyggelig å kose seg at vi valgte å ikke henge oss for mye opp i om vi brukte litt mer penger enn planlagt. Igjen en fordel med at økonomien er robust og stabil. Så vi har egentlig flottet oss unødvendig mye!

Leiligheten fra Airbnb var knall, veldig sentralt plassert, gangavstand til det meste. Det var allikevel greit med klippekort på kollektivtrafikken, for båtturer og trikketurer i byen. Klippekort (Istanbul Card) lønner seg, blir endel rimeligere enn å kjøpe enkeltbilletter. Å bo midt i et boligstrøk var også herlig, man kommer inn i dagliglivet, noe som er veldig koslig. Mye bedre enn hotell synes jeg!

I Istanbul pusher de gjerne cruise på Bosporos-stredet som en turistgreie. Men det går ferger hele dagen både over til den asiatiske siden og til øyene like utenfor (Princes Islands - anbefales absolutt!), så det er ingen grunn til å betale turistpris for båttur man like gjerne kan ta på ferga. Bruk Istanbul Card og billetten på båten koster rundt 2,50 tyrkiske lira (ca 7-8 kroner) per person. Vi gadd aldri finne ut hva de ville ha for cruise, men ser på nettet her nå at en halv dags tur (som er korteste tur) koster 45 euro per person. Det tilsvarer latterlig mange fergeturer på båtene som uansett går hele dagen. Så om du skal til Istanbul, dropp cruise, ta fergene for noen kroner i stedet.

Ellers er Istanbul passe eksotisk, men gjenkjennelig, for oss nordmenn. Tidligere har nok selgerne i blant annet Grand Bazar vært kjent for å være utrolig slitsomme, men der har de lagt om taktikken helt nå! Fikk for det meste gå i fred uten man før man var interessert i å kjøpe noe. Meget behagelig! Og selv da var de meget hyggelige. Men i Grand Bazar skal det fortsatt prutes! Startprisen virket til å ligge på rundt 3 ganger hva de faktisk var villige til å selge for fant vi ut etter endel pruting. Så der må man aldri betale de de ber om. I mer faktiske butikker (ikke markedene) var prisene gjerne fixed, men så lå de vel omtrent på nivå med nedprutet pris i Grand Bazar også. Undertegnede måtte ha med seg noen lamper hjem nemlig, de ble handlet i en lampebutikk utenfor Grand Bazar, det lønte seg faktisk selv om det da ikke kunne prutes like mye.

Ellers opplevde vi Istanbul som en veldig trygg by! Var aldri bekymret for å bevege oss rundt selv på kveldstid. Så aldri noe trøbbel og må virkelig si at selv om det er vanvittig mye folk, så oppleves byen som trygg og god. Det er veldig positivt!

Har generelt bare gode ting å si om Istanbul, det er en flott by som bør oppleves :)
Vi var en uke, med venner, og det var passende tid til å oppleve mye av byen!
En weekend kan også gjøre nytta bare man er effektiv!

Ting jeg anbefaler å gjøre i Istanbul:

  • Besøke Grand Bazar og markedet i gatene nedenfor.
  • Besøke Suleymaniye Moskeen - den fineste i Istanbul. 
  • Besøke Hagia Sofia og Sultahmet moskeen.
  • Ta fergen ut til Princes Islands, vi besøkte Büyükada. Lei sykler eller ta en runde med hest og vogn rundt øya! Flott utsiktspunkt ved klosteret på øya. Fergeturen ca 1,5 t hver vei, men nydelig utsikt over Istanbul. Ekstra tips er å prøve å time fergen hjem med solnedgang. Å ankomme Istanbul fra sjøen ved solnedgang er spesielt vakkert.
  • Spis fish in bread på kaia. Stekt makrell i brød. Godt og faktisk litt artig. Billig lunsj!
  • Drikk chai og tyrkisk kaffe på en rooftop terrasse med utsikt over byen.
  • Bruk tripadvisor for å finne gode restauranter (dyrt), eller spis kebab på lokale sjapper (billig).
  • Ta fergen til den asiatiske siden (ca 20 minutter) og besøk markedet! Byens beste matmarked! Kjøp med nøtter, Turkish Delight eller honning hjem.

Alt var vel og bra frem til vi skulle hjem...
Men da Turkish Ailines kansellerte flyvningen vår hjem fredag kveld startet kaoset. Det var ikke noe problem for oss å ta fly lørdag morgen, så via Ticket fikk vi fikset booking på flyet lørdag morgen. Leiligheten hadde vi uansett til lørdag, og en ekstra kveld på ferie var egentlig helt greit :)

Mindre moro var det da flyet hjem lørdag morgen var overbooket (selvsagt!), og vi kunne bare glemme å komme hjem. Også ettermiddagens direktefly var fullt. Så etter endel timer, og gjennom hele mølla på Ataturk Airport, så fikk vi da endelig billetter hjem via Zürich. Og kom hjem omtrent et døgn senere enn planlagt, etter en utrolig lang dag. Og for å sette spikeren i kista så har bagasjen vår forsvunnet underveis, så den er nå meldt savnet. Og ja, vi har to av mine etterlengtede lamper i koffertene. Hmf. Og egentlig alt av vårklær også, siden mitt klesskap ikke direkte er fullt av klær etter nærmere 4 år med veldig lite shopping. Men, vel vel, det ordner seg. Enten dukker bagasjen opp, eller så ansees den hos forsikringsselskapet som tapt etter 14 dager på rømmen. Inntil da har vi ikke krav på noe, fordi vi tross alt er hjemme. Så vi får vente å se hva som skjer.

Men av dette har vi lært mye om flyrettigheter på flyvinger i Europa, og det er 800 euro på vei til vår bankkonto fra Turkish Airlines som kompensasjon for alt trøbbelet de laget for oss. Og det bare bladde de opp uten av vi trengte å mase en gang. For takket være EU regler hadde vi rett på 400 euro hver i kompensasjon. Jeg skal skrive et eget innlegg om dette snarest, for dette var ukjent for meg inntil vi nå satt i knipa for første gang (utrolig nok!).

Noen bilder fra turen
Bildene er mine egne og skal ikke brukes uten tillatelse.


Sultanahmet moskeen - "den blå moske"

Hagia Sofia - eller Ayasofya på tyrkisk.

I Hagia Sofia

En tyrkisk kaffe i Grand Bazar.

Sultanahmet moskeen i bakgrunnen - fra et vindu i Hagia Sofia.

Bogazici-broen over Bosporos, her krysser man mellom Europa og Asia.
Fra matmarkedet i Kadiköy.

Fra matmarkedet i Kadiköy.

Grillede kastanjer (kjempegode!) og grillet mais for en billig penge.

Fish in bread - 8 tyrkiske lira (ca 25 kroner).

Tur med hest på Büyükada - det er ikke lov med biler på øya.

Yeni moskeen

Suleymaniye moskeen

Hagia Sofia og Sultanahmet i solnedgang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.