mandag 1. juni 2015

Bokanmeldelse: Your Money or Your Life, Vicki Robin

Den siste tiden har jeg lest enda en økonomibok, en av de kjente som jeg enda ikke hadde fått lest,
nemlig Your Money or Your Life av Vicki Robin. Boken kom første gang ut i 1993, da skrevet av Joe Dominguez og Vicki Robin.  Paret var kjente som forkjempere for økonomisk frihet og Joe pensjonerte seg som 30-åring i 1969 etter en kort karriere på WallStreet, og levde resten av livet på det han da hadde fått spart opp. Sammen viet paret livet til å lære andre om hvordan å oppnå økonomisk frihet. Med andre ord er boken basert erfaringene som gjør at dette er mulig.

Boken har kommet i revidert versjon i 2008, skrevet av Vicki etter at Joe døde i 1997. Boken hadde behov for en oppdatering da flere av rådene, spesielt angående investering hadde gått ut på dato. Jeg har kun lest nyeste versjon vel og merke. Men dette er en klassiker verdt å få med seg!

Boken leder oss gjennom veien til å oppnå økonomisk frihet, steg for steg. For hvert steg gir boken oppgaver koblet til temaet som setter oss igang med de viktige skrittene i rett retning. I dag er det intet revolusjonerende i denne boka, men allikevel er fremgangsmåten fin for de som ikke kjenner til det fra før. Jeg kom allikevel over flere ting jeg ikke hadde tenkt så nøye over viktigheten av tidligere.

Steg 1: Gjør opp med fortiden
Her snakker hun om at vi må finne vårt "økonomiske kart" og forstå hvor vår innstilling til økonomi kommer fra. Dette er det samme som det skrives om i Secrets of The Millionaire Mind, som absolutt anbefales lest for en grundigere gjennomgang av dette. Ved å forstå hva vi tenker og hvorfor får vi et mektig verktøy, nemlig muligheten til å endre på "kartet" slik at vi kommer dit vi vil. La fortid være fortid, og se fremover.

Steg 2: Få oversikt over hva du virkelig tjener og hvor mye du bruker
Dette er elementært og må være et av de viktigste stegene i starten mot økonomisk frihet. I boka ber hun oss regne ut vår egentlige timelønn. Det vil si, vår timelønn fra jobb etter alle utgifter forbundet med jobben er trukket fra. For min del betyr det helt klart noe at jeg hver måned betaler over 3000 kroner (før skattefradrag) for å reise til og fra jobb. For andre medfører jobben behov for dyrere bil, dyre klær (å se presentabel ut i jobb) osv. Jobb kan helt klart medføre utgifter. Trekk disse fra inntekten og beregn din faktiske netto timelønn etter skatt.

Ved å gjøre dette kan ethvert innkjøp eller enhver kostnad direkte oversettes til antall timer jobb. Denne øvelsen er noe ubehagelig. For hvor mye energi legger vi ned i en time på jobb? Hvor mye ønsker vi at den timen kunne vært brukt til noe mer gøy? Det viser seg raskt at vårt forbruk har en stor kostnad for oss. Eller for vår "livsenergi" som hun kaller det. For hver krone jeg bruker må jeg jobbe tilsvarende lenge for å dekke kostnaden, men andre ord betaler jeg for utgiften med min livsenergi.

Steg 3: Lag månedlige rapporter
Dette leder direkte over til et oppsett over alle kostnader/utgifter. Mange av oss har allerede et budsjett eller et regnskap som viser dette, men det hun legger til i sin oversikt er nemlig "livskostnaden" i antall timer. Slik får vi et enda bedre innblikk i om vi prioriterer rett når det gjelder utgifter. Utgiftene deles i passende kategorier og settes opp med en kolonne for "livskostnad" ved sidenav.

Generelt er det helt essensielt å ha ha oversikt over både inntekter og utgifter fra måned til måned.
For noen kan dette virke skremmende om det er første gangen det skal gjøres. Kanskje er det noen spøkelser som man helst ser at forblir skjult. Men som alle vet er alle spøkelser mye mindre skumle i dagslys, så det å få oversikt over en situasjon er den eneste måten å få mulighet til å endre noe til det bedre.

Steg 4: Tre spørsmål som kan forandre livet ditt
For hver kategori av utgifter identifisert i steg 2, still deg selv følgende spørsmål:
- Fikk jeg tilsvarende glede i forhold til "livsenergi" brukt?
- Er denne utgiften i tråd med mine indre prioriteringer og ønsker?
- Hvordan ville denne utgiften endret seg om jeg ikke måtte jobbe for å tjene penger?

Steg 5: Ha en synlig graf som viser inntekt og utgifter
I boka anbefaler hun å føre inntekter og utgifter på et diagram hver måned. I gode gamle dager skjedde dette på papir, i dag er vel et regneark ypperlig egnet for dette. For hver måned føres det inn inntekter og utgifter, og det lages en graf over begge. Slik følger vi utviklingen, og ikke minst dukker det opp en motivasjon for å få kurvene til å bevege seg i riktig retning. Grafen bør også ha en linje for passive inntekter, det vil si inntekter fra investeringer. Print gjerne ut og heng på kjøleskapet for en daglig påminner!

Steg 6: Beskytt din livsenergi ved å minimere forbruk
Dette er essensen i så mangt om økonomisk frihet. Å lære seg å bruke penger på det som gir virkelig glede og nytte i eget liv, og ikke på alt mulig annet. I boken finner vi 101 gode tips for å redusere forbruket. Mange av tipsene er svært gjenkjennelige og er gjengitt på bloggen her flere ganger.

Steg 7: Øk inntekten
Fokuser på hvordan inntekten kan økes. Gjør en god innsats på jobb, ta ekstra utdanning, finn ut hvordan du kan øke i lønn i jobben du har. Vurder å bytte jobb. Vurder en ekstrajobb eller å tjene penger på en hobby. Gjør det til et mål å stadig øke inntektene. Fokuser også på å øke passive inntekter, ved å forvalte investeringer på en god måte, øke passive inntekter, tjene penger på hobbyer osv.

Steg 8: Vent på krysningspunktet
Dette er punktet på grafen i steg 5 hvor de passive inntektene overgår utgiftene!
Og det endelige målet om økonomisk frihet er nådd.
Det betyr ikke at man må slutte å jobbe, men det betyr at jobb vil være et valg resten av livet, og det er der friheten oppstår. At vi da har et valg om hvordan å bruke gjenværende livsenergi.

Steg 9: Investeringer
Dette er det punktet i boka som hadde størst behov for oppdateringer har jeg forstått. Og selv per i dag er det ikke nødvendigvis at rådene som gis i boka på dette området er de riktige for alle og for all tid. Men poenget om å investere klokt, med fornuftig risiko, og minimere tap er fortsatt viktig. Dette er vesentlig for å opprettholde de passive inntektene. Jeg anbefaler at alle som skal i gang med investeringer selv setter seg inn i hva som passer en selv best. Internett er i dag en fantastisk kilde til all informasjon man trenger, og i tillegg finnes det fortsatt bøker. Å få egen forståelse for investeringer, risiko og avkastning er mye viktigere enn å bare etterfølge konkrete råd om hvordan å investere.

Boka er veldig bra, den dekker alt det vesentlige som skal til for å oppnå økonomisk frihet. Som alltid når jeg leser bøker henter jeg ut de gode rådene jeg føler passer meg/oss, og lar endel annet ligge. Men dette er jo faktisk oppskriften, og jo mer intensivt man går til verks, jo raskere kan økonomisk frihet oppnås.

Om jeg har noen innvendinger til boka så må det være at den i liten grad virker til å ta inn over seg aspektet med parforhold og at man gjerne er to som skal samarbeide om økonomien. Boken er full av eksempler på suksesshistorier, men de fleste omhandler single mennesker, og overraskende ofte starter historiene med en nylig skilsmisse. Personlig synes jeg temaet ang samarbeid om økonomien burde vært mye bedre dekket i boka. For boken forutsetter nesten at man enten har mulighet til å dure frem alene, eller at man har en partner som er like engasjert som en selv. I de fleste forhold er det ikke slik, og det skaper en ekstra "utfordring" selvsagt.

Men ellers, les, lær og finn inspirasjon!

Hva jeg tar med meg fra boken rent praktisk:
Jeg har lyst til å få bedre oversikt over avkastningene våre investeringer gir, slik at vi kan følge utviklingen litt tettere. Jeg har også lyst til å regne litt på hvor mye vi kunne klart oss på om vi ikke jobbet, og se det opp mot hvor store våre investeringer må være for å kunne dekke utgiftene. Samt å regne litt på hvor lang tid det vil ta oss å komme dit. Det hadde vært interessant og ikke en øvelse jeg har gjort enda.







2 kommentarer:

  1. Denne har jeg lest et par ganger, og jeg er helt enig i at det er en god bok.

    Det er et godt poeng at det å jobbe ofte fører med seg en del kostnader. Men man må heller ikke glemme at de fleste av oss ikke bruker noe særlig penger mens vi er på jobb. Det er derfor ikke gitt at kostnadene går ned dersom man slutter å arbeide. Det kommer helt an på hva man bruker den frigjorte tiden til.

    SvarSlett
  2. Takk for at du tok deg tid til å skrive om denne boken for oss. Selv har jeg ikke hørt om den før. Likte godt steg 8. Aldri tenkt på det som grafer den måten før, men jobber på for at de skal krysses! :)

    SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.