mandag 15. juni 2015

Tømme sparekontoen?

En av forrige ukes økonomisnakkiser var helt klart da sjef i Nordea Norge gikk ut i mediene og ba folk tømme sparekontoene sine. Hun anbefaler å heller satse på aksjefond. Leser man  hele artikkelen går det forsåvidt frem at hun antagelig sikter til de over 200.000 nordmenn som har mer enn 1 million kroner på konto, og at rådet grunner i de lave innskuddsrentene som nå taper seg mot inflasjonen. Men er dette et godt råd?

Selv har vi per nå rundt 600.000 kroner på sparekonto. Så selv om vi ikke er i millionærklassen, så er det godt med penger som står i banken nå. Men jeg mister ikke nattesøvn over at disse "taper seg i verdi" når inflasjonen tas i betraktning. Hvorfor ikke?

Slik jeg ser det handler spørsmålet om hvor man skal plassere sparepenger aller mest om tidshorisont. Det fremgår ikke av artiklene om noen har spurt de 200.000 nordmenn om hvorfor de har over 1 million på konto. Det kan være mange gode grunner til å ha større beløp på konto  - for en kortere periode. For vår del handler det selvsagt om at sparepengene i banken består av 1) buffer: Penger som må være tilgjengelige når de av en eller annen grunn trengs. Disse kan ikke investeres i aksjer og utsettes for risiko for å selge med betydelige tap i det vi plutselig trenger pengene. Og 2) sparepenger til boligkjøp som er forventet innen kort tid (1 år?). Disse vil jeg på ingen måte utsette for risikoen for svingninger i aksjemarkedet. Jeg er ikke villig til å risikere større tap på disse pengene.

Det finnes også mange andre ting man kan spare opp til, fordi det ikke nødvendigvis lønner seg å ta opp lån. Bil, båt, utleiebolig osv. Så det kan være mange grunner til å ha større summer på sparekonto en stund.

Investeringer i aksjefond er anbefalt for penger som skal spares med en horisont på minst 5 år. Nylig ble det også rettet kritikk mot at den horisonten kanskje er for kort som en generell anbefaling, og at man bør se mot minst 6-7 års horisont for å redusere risikoen for tap i aksjemarkedet.

Slik jeg ser det er det tre ting man bør tenke på om man vurderer å flytte sparepenger fra bankkonto til aksjer eller aksjefond:

  1. Kan jeg nok om aksjemarkedet? Er jeg komfortabel med svingningene og risikoen som må til for å få avkastning? Forstår jeg hva dette går ut på? Hvis ikke, les og lær MYE før betydelige summer investeres. Ikke ta bankers eller andres "gode råd" for god fisk, lær selv og forstå hva du driver med. I alle fall på et grunnlegende nivå.
  2. Når skal pengene brukes? Er sparehorisonten med sikkerhet mer enn 5 år? Eller kanskje til og med mer enn 6-7 år? Dette må du vite med sikkerhet. Er du i tvil bør pengene stå i banken til dette er avklart.
  3. Om planlagt brukstidspunkt sammenfaller med nedadgående trend og tap på investeringen, kan planene endres slik at pengene kan stå til markedet tar seg opp igjen? Denne type fleksibilitet er fornuftig å ha, selv om sparehorisonten i teorien er lang nok.
Dette er spørsmål som er viktig å stille seg.
For selv om pengene tapper seg litt ved å stå i banken nå, kan de tape seg mye ved en dårlig planlagt investering i aksjemarkedet! Og handler det om penger som er tiltenkt et spesifikt formål innenfor f.eks de neste 10 årene kan et lite men kontrollert tap lønne seg fremfor risikoen for større tap. Slik tenker jeg, og derfor gir det meg fortsatt god nattesøvn at pengene våre står i banken nå.

Men - når det gjelder sparing med lang horisont, for de fleste vil dette handle om pensjonssparing, eller annen type fremtidig formuebygging, så er det fornuftig å sette seg inn i aksjemarkedet for å plassere pengene fornuftig i f.eks aksjefond. Dette er antatt å gi en avkastning betydelig høyere enn inflasjonen, og med lang tidshorisont reduseres risikoen for tap. Denne typen sparing bør ikke skje i banken i disse tider. For de som er nær pensjonsalder, eller allerede er pensjonister, og fortsatt har sparepengene i banken kan det være fornuftig å finne gode kilder for råd om en trygg investering for det som da blir en noe kortere tidshorisont. Vi setter også litt penger i aksjefond øremerket pensjonssparing. Denne andelen vil øke etterhvert som mer permanent boligsituasjon er oppnådd.

8 kommentarer:

  1. Og så ble visst renten satt ned... igjen... Får håpe vi ikke får negativ rente på sparekontoen snart.

    SvarSlett
    Svar
    1. Netto sparrente (dvs etter formueskatt, skatt på renter og justert for inflasjon) er allerede negativ for banksparing. Det kan fremdeles være gode grunner for å la sparepengene bli stående på bok, men da betaler du en årlig premie for det (i form av et netto verditap på de samme sparepengene).

      Slett
  2. Er ikke helt klar for å ha buffer pengene i madrassen, og ikke akkurat de pengene vi vil plassere i aksjer heller i tilfelle vi plutselig må ha de ut, så de får nok bare stå i banken inntil videre. Men det blir ivrig nedbetaling på gjeld fremover! Føler at det er en god investering dersom man ikke helt vet hvor man skal "gjøre av" pengene sine. Hvem vet når det plutselig sprekker og renta fyker til værs! ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, betale lån kan være veldig lurt nå!
      Er jo i praksis nesten det vi gjør også, siden pengene vi nå sparer er for å redusere fremtidig boliglån :)
      Kunne betalt inn på lånet, men er så kjedelig å være avhengig av salg av leiligheten (og mellomfinansiering) for å kunne kjøpe ny bolig etterhvert.

      Slett
  3. Jeg har veldig lyst å sette penger i aksjefond - men vi har fortsatt høy belåningsgrad på boligen. Nesten 4/5 av kjøpssum belånt, en del mindre om man regner pengene på begges BSU som betalt lån, som det før eller siden skal gå til. Men jeg vil at vi skal betale ned mye mer av boliglånet først, målet er jo å bli gjeldsfri. Når jeg leser disse eksemplene som du har lagt ut, og som jeg har lest andre steder også, dette med hvor uhorvelig stor forskjell det utgjør å starte tidlig med sparingen, så blir jeg litt svett. For jeg vil jo være med, og ha det slik som de smarte eksemplene som ligger flere hundre tusen og millioner også, foran sin 'konkurrent' som startet senere med sparingen. Men jo mer man sparer andre steder, jo mindre går jo til bolig, og jeg vet ikke hva som lønner seg. Men jeg har meldt meg inn i hegnar bokklubben nå da, og bestilt meg en del bøker om aksjer. Så får vi se om jeg skjønner noe av det ;D

    SvarSlett
    Svar
    1. Vet du, jeg synes det er en vanskelig avveining selv. Vi har løst det med å sette litt småpenger i fond, mens hovedfokus er på boliglånet. Høy belåningsgrad medfører risiko, og det er den man gjerne ønske å redusere, før man påtar seg enda mer risiko i aksjemarkedet. Er overskuddet stort hver mnd kan man jo sette litt (500-1000 kr?) i aksjefond for fremtiden og betale resten (10.000+?) ned ekstra på boliglån. Har man lite overskudd bør fokus kun være på å redusere boliglånet ned til komfortabelt nivå, da det reduserer risiko for å ikke ha råd til boligen ved eks arbeidsløshet, aap, uførhet, stort verdifall osv.

      Skjønner at aksjemarkedet frister, men det er veldig greit å sikre boligen først. For aksjemarkedet innebærer også usikkerhet, så selv om pengene kan likvideres så er det dumt om de har tapt halvparten av verdien sin akkurat i det dere må redde boligen. Det er økonomisk ikke lurt. Derfor vil jeg faktisk anbefale å ha hovedfokus på boligen.

      Flere burde tenke over dette ved kjøp av bolig og om man virkelig ønsker å kun være investert i boligmarkedet i Norge, eller om det kunne være en ide å bruke mindre penger på bolig og heller også ha råd til andre investeringer. Å låne maks til bolig begrenser helt klart muligheten for å investere i annet, og således sier man jo da at det er ønsket å prioritere boligen så høyt. Men mange har ingen bevisste tanker rundt dette, og det er kanskje litt skummelt. En ting er om det er en bevisst prioritering du kan stå for i 10-15-20 år, noe annet om det "bare skjedde" og noen år senere oppdager man at kanskje det hadde vært lurt å ha penger til andre ting også. Ikke som en kommentar til deg anonym, men som en generell kommentar til temaet.

      Slett
    2. Takk for svar! Jeg skal vurdere å starte i det bittesmå med fond, må bare lære meg litt mer først. :-) Har faktisk ikke tenkt på det slik, at å låne maks til bolig begrenser en på andre investeringsmuligheter (vi ville ha enebolig med hage ettersom vi har 3 hunder) så valget måtte nesten blitt sånn uansett. Men det er som du nevner i eksempelet ditt, ikke en bevisst prioritering.

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.