onsdag 7. oktober 2015

Matkasse? Nei takk - for dyrt.

Jeg vil gjerne skrive litt om disse matkassene som blir stadig mer populære. Altså, der du får levert matvarer og oppskrifter på døra hjemme ukentlig. En ny luksustrend i Norge som stadig flere lar seg friste av.

Fordelene med ordningene sies å være: du slipper å planlegge middager, du slipper å handle inn til middager, du sparer tid.

Ulempene er klare: det koster deg fort dobbelt så mye som om du hadde kjøpt inn matvarene selv. Og dette kan være ganske vesentlig, da mat er noe av det vi bruker mest penger på, i tillegg til bo-utgifter. Jeg kom over en artikkel hos nettavisen, hvor vedkommende gjorde forsøket med å bestille seg en matkasse, og deretter gå ut å se på prisene på varene som ble levert. Fasiten: Dobbelt så dyrt. Selvsagt er det billigere å gjøre jobben selv.

Så jeg vil definitivt kalle dette en luksustrend, som jeg rett og slett vil si at vi ikke har råd til. Vi har mange andre ting å prioritere, og har allerede et godt system på både planlegging av middager og handling. Det koster oss nesten ikke mer energi enn om vi hadde fått matkasse levert. Maten må uansett lages!

Så hvordan gjør vi det?

Vi planlegger middager
Hver lørdag morgen, til morgenkaffen, skriver vi handleliste og planlegger middager for kommende uke. For å skape variasjon skal middagene varier mellom rødt kjøtt, kylling, rød fisk. hvit fisk og vegetar. Deretter tenker vi bare over hva vi har fra før som basis og hva vi har lyst på til middag. Vi setter opp en plan over middagene, men fordeler de ikke på ukedager. Vi bestemmer kvelden før hva vi skal ha til middag neste dag, og stryker en etter en av lista. Dette fungerer kjempefint for oss, og vi spiser definitivt ikke det samme hver dag :)

Vi ukeshandler
Etter handlelisten er komplett reiser vi til butikken for å handle. Dette skjer kun én gang i uka normalt sett, vanligvis lørdag formiddag.  Da kjøper vi inn alt vi trenger for en uke. Ja, selv melk klarer vi fint å finne med dato som varer en hel uke. Så det er sjelden behov for ytterligere butikkbesøk. Dermed er det ikke store forskjellen fra å få matvarene levert egentlig, annet enn at vi må plukke de fra hyllene selv.

Tilsammen fungerer dette strålende, og det tar ikke lange tiden å bli vant til å gjøre det slik. Da får vi alle fordelene fra matkassene, og bruker ikke en krone mer enn nødvendig. Vi betaler ikke noe fordyrende mellomledd - og kan bruke pengene på mer fornuftige ting, slik som å bygge formue for fremtiden.

Jeg synes man skal ha veldig god råd for å sette bort denne jobben til andre, siden den er rimelig enkel, og lite tidkrevende, å utføre selv.


Foto: Rafal Swidzinski, freeimages.com

7 kommentarer:

 1. Tiltredes! I tillegg kaster man mindre mat, og med bedre planlegging, er det mindre pes å velge de billigere alternativene. Altså, mat som tar lang tid å forberede og lage er ofte billigere enn mat som er gjort i en fei. Selv har jeg en høne i gryta mens vi snakker. Skamløst billig mat, men det bør planlegges fordi du kan ikke frese høna 10 minutter i en steikepanne og vips er maten klar. Dette skal bli middager i bøtter og spann, så har jeg til en dag jeg ikke har så god tid.

  Med det sagt: vi har ingen god rutine på ukeshandling, så vi kan garantert få ned matforbruket og matbudsjettet uten at det går på bekostning av kvalitet og dyrehelse.

  SvarSlett
 2. Hørte på et seminar i forrige uke at matkasser faktisk sparer familier for penger.
  Når man bruker matkasser går man mindre på butikken, og dermed kjøper man mindre.

  Når det er sagt tror jeg ikke det ville hatt den effekten på deg(eller meg), men kan alikevel forså denne virkningen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men ikke i forhold til om du klarer å være smart nok til å handle en gang i uka uansett. Da er det dobbelt så dyrt. Og det skal endel småhandling til på hver butikktur for å veie opp for dobbel pris også egentlig. Løsningen heter egentlig ikke matkasse men å innføre én ny rutine/vane i familien, noe som da vil spare mye mer enn en matkasse. Hvis det økonomiske er begrunnelsen :)

   Slett
 3. Jeg kunne ikke vært mer enig. Vi hadde matkasse i en måned tidligere i år, og jeg irriterer meg fortsatt over pengene vi tape på det. Avsluttet selvfølgelig abonnementet med en gang jeg hadde regnet på det. Det er ganske rimelig å påstå at det koster dobbelt så mye som å handle selv (godt over kr. 200 per middag). Vi pleier nok å ligge på i overkant av 100 kr per middag. I tillegg var det mange BILLIGE løsninger, som alt for lite krydder (lite smak) og ekstremt billige råvarer. Vi kjøpte pakken for for to vokse og to barn, selv om vi er to voksne og en 4-åring, og likevel var det ikke nok mat. Dette her var Adams Matkasse. En annen ting var at de kjørte på med Polenta i halvparten av oppskriftene (billig måte å få folk mett på), jeg har fortsatt igjen av det. Ikke smakte det noe særlig heller. Så jeg holder meg til å ukeshadle og planlegge middager godt :) Mye bedre. billigere og sunnere.

  SvarSlett
 4. Unntaket er når tiden man sparer på å knote med innkjøp og matlaging benyttes til å tjene mer penger. Overgår den ekstra inntekten kostnadene av å ha matkasse, så er det selvsagt lønnsomt.  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde man enda sluppet unna å lage maten ;) Men ja, omsettes tiden til penger i form av ekstra arbeid så kan det lønne seg. Men er jo snakk om ca 2 timer i uka til planlegging og handleturen, maks. Er heller ikke direkte knotete å gå inn i en butikk, plukke alt på handlelista, betale og dra hjem. Butikk er knotete om man der og da skal tenke ut hva man skal ha. Og da blir det selvsagt også dyrt. Så planlegging er nøkkelen, og dét tar maks en halvtime vil jeg si, når man får taket på det.

   Slett
 5. Hehe, jeg er en av de som benytter meg av disse matkassene innimellom. Men ikke fordi jeg sparer penger, men fordi jeg sparer tid og slipper planlegging. Som tobarnsmor i full jobb er det mer enn nok å henge fingrene i. Og dette er en av de luksusene vi unner oss innimellom. Ja, nettop luksus. En kjip form for luksus, som faktisk blir verdsatt mer og mer ettersom vi har fått flere barn og mye som skal følges opp. Men vi går ikke rundt og tror vi sparer penger på det, for det gjør vi ikke.

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.