onsdag 28. oktober 2015

Status oktober/november

Enda en måned har gått, men oppdateringen er ikke like lystig som vanlig...

Oppsummert i månedsskiftet oktober/november:
Netto inntekt oktober: 57.986


Boligspar oktober:10.000
Fond (pensjon): 0,-
Avdrag gjeld i oktober
: 4261,-
Sum langsiktig sparing** oktober: 14261,-

Sparerate* oktober: 25%
Sparerate hittil i 2015: 42%
Sparerate totalt i 2014: 46%

*Sparerate = Sum langsiktig sparing og avdrag på gjeld delt med netto inntekt
** Langsiktig sparing = langsiktig sparing på konto/i fond pluss avdrag på gjeld


Dessverre ble det bare 10.000 spart denne måneden, det er ca 6000 mindre enn nødvendig for å nå målet til nyttår. Årsaken er enkel, vi har kjøpt barnevogn. Det dyreste innkjøpet i forb med babyen som kommer i februar er dermed utført - da vi kom over et godt tilbud på vognen vi hadde sett oss ut.

Så, jeg er ikke alltid perfekt jeg heller, for joda, jeg vet at markedet florerer av brukte barnevogner til alle slags priser. Men, så forelsket jeg meg i en vogn for lenge siden, og det viser seg at den passer oss veldig bra. Vogn er tross alt noe som vil bli mye brukt, og jeg legger gjerne litt penger i å ha en som er tilpasset vårt behov. Dessverre er dette en ganske ny modell, så de få jeg har sett brukt har vært til latterlig høy bruktpris. Med tilbudet vi benyttet fikk vi helt ny vogn til bare et par tusenlapper mer enn bruktprisene. Så var ikke så mye å spare inn på akkurat den vognen. Men selvsagt, hadde jeg vært kun opptatt av penger hadde jeg kjøpt en eldre modell til en mye bedre pris - brukt. For babyen bryr seg nok ikke så mye for å si det sånn. Uansett, vognen kostet oss 9999,- kr (inkl en dunpose som uansett sto på innkjøpslista vår), og dermed ble det mindre til sparing denne måneden.

Men, halv skatt i desember er fortsatt ikke medrgnet for å nå sparemålet, og det er vel ca 12.000 (?) kroner vi får inn ekstra, med andre ord vil det trolig gå i boks uansett. I tillegg står det jo penger på diverse andre kontoer vi kan bruke litt av dersom det bare mangle bittelitt, og ikke minst må jeg regne med rentene på BSU kontoen som godskriver 1.1.16. Der også er det 5-6000 kroner ekstra jeg ikke har regnet med. Men, dette avhenger også av om barnebutikkene kommer opp med et godt tilbud på bilstol eller ikke i løpet av dette året. For der ryker det også noen tusenlapper dersom et bra tilbud dukker opp.

Nå spiller det naturligvis ingen rolle om vi gjør innkjøpene før eller etter nyttår, økonomisk sett blir det jo akkurat like dyrt. Men, det blir litt leit om vi ikke klarer sparemålet, selv om vi forsåvidt har en god grunn. Så jeg håper i alle fall å komme i mål, og så heller handle det siste til baby over nyttår.

Nå venter en liten jobbreise for meg, til København med DFDS. Har ikke så mye penger å bruke, og heldigvis er det eneste jeg må betale litt egen drikke. Men jeg drikker jo billig for tiden for å si det sånn :)

Det skal jo sies at det er veldig deilig å ha penger til å gjøre disse relativt dyre innkjøpene uten at det er noe problem for økonomien - sånn egentlig. Og også godt å ha sparemålet som hele tiden pusher oss til å i det minste tenke oss godt om før vi handler! Absolutt en av fordelene med å ha et bestemt tallfestet mål.

8 kommentarer:

 1. Kunne du bare spurt kirkerotta hvorfor ikke gjelden går noe ned på den trackingsaken? Jeg orker ikke ordne med en bruker bare for det, men gjelden burde jo ha minket litt nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmmm...tør jeg ? :p
   Eller er det "kritikk"?
   For å være ærlig orker jeg ikke lese så mye på den bloggen mer - det ble bare skuffende tilslutt.
   Ikke overraskende og som jeg forsåvidt mistenkte at ville skje: Refinansiere og oppføre seg som om gjelden er "borte".
   Men, kan vurdere å spørre for deg ;)

   Slett
  2. Ser kirkerotta er skuffet over kommentaren din, tror ihvertfall det er deg hun sikter til i nytt blogginnlegg :/

   Slett
  3. Hehe, i såfall ikke noe jeg bryr meg spesielt mye om :)
   Sikker mange som er skuffet over meg både her og der, ikke alle tåler at det stilles spørsmål, slik er det jo bare.

   Slett
 2. Synes du er flink til å spare, selv om du ikke når målet ditt til jul. Og jeg er enig i at ny vogn til første barnet kan være lurt, spesielt hvis man tenker å få flere. Vi kjøpte brukt til førstemann, men måtte kjøpe ny til nr 2 pga at den første gikk i stykker. Nå har vil lyst på nr 3, og vognen etter nr 2 holder forhåpentligvis til en til. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   Håper på å få brukt den til minst en til ja - om vi er så heldige :)
   Er ikke krise å ikke nå målet - men hadde jo vært gøy da!
   Men i såfall betaler vi jo bare ned så mye vi kan på boliglånet ved jul/nyttår, og tar siste rest på nyåret.
   Har egentlig ingen økonomiske konsekvenser, så går bare på at det er gøy nå mål om mulig :)

   Slett
 3. Tenk så mange timer du skal trille rundt med den vogna da!
  Da jeg var au pair var det med en brukt barnevogn som av seg selv styrte mot høyre hele tiden. Slitsomt!
  Ikke tenk at du ikke er flink med penger selv om dere har unnet dere en dyrere barnevogn. Skjønner godt at dere vil ha noe nytt.

  Lykke til med å nå årenes mål uansett :-)
  ...og kos deg på danskebåten!

  SvarSlett
 4. Jeg synes ikke det er ufornuftig, jeg. Du kan jo også selge vogna videre etter bruk, så er ikke nødvendigvis 10 000 kr dere ender opp med å bruke. Man kan få kjøpt bilstoler brukt, selv om det er en liten risiko ved det hvis selger dekker over at stolen har vært i kollisjon, men som regel er ikke dette et problem, tror jeg. Vi hadde imidlertid planer om flere unger, så vi kjøpte nytt bilsete av den grunn. (Et brukt kunne jo da blitt for gammelt til nestemann og vinninga hadde gått opp i spinninga.)

  Med dét sagt, skal jeg være litt party pooper her og si at ungen vi fikk hata vogn. Virkelig. Full vrælings, så vi fikk ikke bruk for vogna vår. Flaks for oss at vi hadde ei arvevogn vi hadde fått gratis ;) (Jeg fikk etter hvert en bæresele av ei venninne som funka mye bedre, så vi kom oss på tur på det viset.)

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.