mandag 2. november 2015

Baby for første gang - startinnkjøpsliste

Økonomisk sett er det ikke spesielt gunstig å få barn - det skal sies.
Men heldigvis består livet også av viktigere (?) ting enn penger :)

På nettet florerer det av innkjøpslister over hva man bare mååååå ha på på plass før babyen kommer. Disse opplever jeg som unødvendig lange hos mange, og jeg sluttet ganske raskt å lese andres lister. Jeg tror det er en fordel for økonomien å faktisk se an hva vi trenger til vår baby når hun kommer i februar. Så jeg har ikke noe hastverk med innkjøp - men allikevel er det noen ting jeg er enig i at er greit å ha på plass. Dermed ser min foreløpige innkjøpsliste slik ut:

Innkjøpsliste
Barnevogn
Bilstol (isofix)
Vognpose og bilpose (dun)
Sprinkelseng
En kommode
Stellematte
Bæresjal
Babynest
Nøfødtklær ull
Nøfødt lue ull

Ganske kort og grei per nå, og noen av tingene er allerede fikset.
Som nevnt i siste statusoppdatering er barnevogn kjøpt inn, og sammen med den fikk vi med en dunpose på kjøpet. Helt ok. Var 20% rabatt på vognen. I tillegg har mor tittet litt på finn.no, og kom da over en pakke med ullklær i de (nest) minste størrelsene som ble kjøpt. 10 ullplagg av ulike typer og størrelser for 500 kroner virket til å være en grei pris. Så tulla ha sine første klær liggende - og hun bør jammen være ei jente for å si det sånn. Med baby i februar vil jeg tro at ull er gull. Jeg er selv kjempeglad i ull, og ønsker gjerne å kle babyen i ull også. Så flott at det er så mye å få kjøpt brukt, siden plaggene i utgangspunktet er så dyre! Men, først må vi jo vite at hun tåler ull ;) Så det blir ikke noe mer handling av slikt før hun er født.

Ser jo at jeg må utvide lista med de helt vanlige tingene som kluter, bodyer osv også, men det kommer vel på over nyttår en gang. Ingen hast. Vil ikke ha for mye liggende om noe skulle gå galt, så det er mange gode grunner til å begrense seg litt. Jeg ser på finn.no at noe av tingene som gjenstår kan hentes gratis under "gis bort" - så forhåpentligvis blir ikke utgiftene de største etter at vi får kjøpt bilstol, som jo anbefales kjøpt ny. 

Ellers tenker jeg å gjøre mye enkelt i starten, f.eks vet jeg ikke om vi trenger sprinkelseng den første tiden, godt mulig samsoving med baby i babynest vil være en vel så god løsning. Vi har tross alt en stor fin seng med plass (og tenk at den bare kostet oss 1500 kr!). I tillegg blir det ikke noe stellebord, men bare en stellematte på vaskemaskinen. Gidder ikke møblere mer enn nødvendig. Men en ny kommode med plass til babyklær kommer vi nok ikke unna. Dog kan denne skaffes brukt uten problemer. Jeg ser for meg at et elastisk bæresjal er en god ide å ha klart, selv om ikke alle babyer liker det. Men jeg håper (!) hun liker det, slik at mor får armene litt fri innimellom, men baby allikevel tett inntil. Mange jeg kjenner er veldig fornøyd med de, så jeg tror et bestilles så vi har det klart fra starten av.

Det er fortsatt 15 uker, eller rundt 3,5 mnd, til termin.
For de som lurer så står alt tilsynelatende bra til, jeg har en sterkt og utrolig aktiv baby her inne som heldigvis er flink til å minne en nervøs mor på sin tilstedeværelse. Såpass flink er hun at jeg for tiden er 30% sykemeldt fordi jeg sover utrolig dårlig, noe som er tungt å kombinere med 11 timers dager (pga langpendling). Gjett hvem som er veldig aktiv om natta...Nå krysser vi bare fingrene for at alt går bra helt til mål - men tar det absolutt ikke for gitt.

Hvis noen har andre tips om hva som er fornuftig å ha klart før babyen kommer, så kommentér gjerne!

7 kommentarer:

 1. Vi kjøpte brukt sprinkelseng, som dattera vår ikke har sovet en eneste natt i... For som du sier, det funket utmerket å ha babyen i et babyrede i senga vår den første tiden, deretter kasta jeg ut redet, men beholdt babyen i senga. Er gull med tanke på nattamming! Kunne være noen heftige ammenetter i forbindelse med økedøgn, og jeg følte meg uthvilt likevel.

  En nyfødt trenger egentlig veldig lite. Syns dere har plukka ut det viktigste. Et helseteppe eller annen type babyteppe kan sikkert være kjekt å ha, for øvrig, og etter hvert ei matte/tykt teppe å ha på gulvet som babyen kan ligge på. Og så er, som du nevner, babyer helt ulike. Min ville hverken ha smokk eller flaske, så det var bra at vi ikke hadde lagra en haug av det i forkant. Min ville heller ikke ligge i vogn, så vi burde heller investert i bæresjal. (Man kan lett ordne det selv, forresten, men det florerer jo mye pent brukte sjal der ute.) Nummer to i magen skal rett i sjalet, for å si det sånn. Skjønner ikke hvordan jeg skal klare å gjete toåringen samtidig på annet vis...

  Lykke til med innspurten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode råd! Jeg hekler et babyteppe nå, og det er så gøy at jeg tror jeg skal hekle et til også ;)
   Og ja, en matte/teppe til gulvet er smart! Så får vi bare se. Så godt at dere har god erfaring med samsoving, så lenge det gjøres trygt høres det jo ut som den mest naturlige måten å gjøre det på i starten. Og best for både mor og barn vil jeg tro :)

   Slett
 2. Stelleveske? Amme-bh? (Er mye billigere å amme enn å gi mme).

  SvarSlett
  Svar
  1. Sant, stelleveske må på lista.
   Og amme-bh. Har fått tips om å vente lengst mulig med å kjøpe den fordi den man kjøper før fødsel ikke nødvendigvis passer etter - men må jo ha en klar ja, får kjøpe en som er litt for stor kanskje :) Håper inderlig å kunne amme - mme er veldig dyrt, + at amming jo er best uansett. Takk for tipsene - hadde glemt dette :)

   Slett
 3. Vil tipse om gode ammebh på lindex! Selges i 2 pakning til en grei penge! Ellers er det lurt å ha en del bodyer/pysjer i str 56 ellers går vaskemaskinen nonstop :-)

  SvarSlett
 4. Cosyfix ammepute. Den eneste som fungerer. En god ammestilling i begynnelsen kan sørge for å holde ryggen din god, og gjøre ammingen til en drøm.
  Jeg gadd ikke kjøpe inn pute til nummer en for å spare penger, men endte opp med å bruke flere tusen på fysioterapi for å fixe ryggen etterpå etter å ha ammet i timesvis i feil posisjon. Cosyfix er fantastisk, når ungen ligger rett på den har du begger hender fri! Den er dyr, men lett å selge etterpå :)

  SvarSlett
 5. Btw, når melka kommer så lekker du som en sil på natta. Du burde ha flere ammebh'er, og iallefall en uten spiler som du kan sove i :)

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.