søndag 18. oktober 2015

Ordning och reda

I tillegg til å være opptatt av økonomi, så er det også et annet tema som fenger meg, nemlig rydding, sortering og fiksing :)

I helga skulle vi til Oslo for å besøke venner, og da passer vi gjerne på å dra innom Ikea samtidig, når vi er der med bil. Denne gangen fikk jeg endelig ordnet med noe jeg har tenkt på i årevis, nemlig er bedre sorteringssystem for skittentøy og klesvask! Så i dag har jeg virkelig kost meg! Mannen var snill og bygget sammen Trofast-systemet som nå har flyttet inn på badet. Egentlig er jo dette for å oppbevare barneleker, men det fungerer strålende til all type sortering, og derunder også klesvask. Så nå har Dymo'en min endelig blitt brukt igjen, og jeg er kjempefornøyd med resultatet :)

Fra denne...

Via denne...

Til dette :)


Ikke akkurat noe nødvendig kjøp, men for min sorterings- og ryddesjel er dette herlig!

I tillegg trener mannen mange ganger i uka nå, så badet hadde behov for nytt system for å henge opp våte håndklær, treningstøy osv. Den siste tiden har det vært litt bombet, og jeg holdet det bare ikke ut.

Noen ganger diskuteres det om det er sammenheng mellom et ryddig hjem og en ryddig økonomi. Jeg tror at svaret er: ikke nødvendig vis. Meg selv som et godt eksempel, jeg har alltid vært ryddig av meg og liker å ha det strøkent og pent rundt meg. Men for noen år siden var jo økonomien langt fra ryddig. Dog vil jeg tro jeg hadde et godt utgangspunkt for å få orden i saker og ting da jeg endelig oppdaget at det var på tide. I tillegg ser vi jo på Luksusfellen at de aller fleste hjem som besøkes er rimelig flotte, strøkne og fulle av interiørdill og -dall. Så for noen kan det trolig også dreie seg om å ha en fasade som sier "her er det orden i sakene", når økonomien er det totale kaos. Det er også mulig å bruke mye penger på smarte løsninger for å ha det ryddig, og det er ikke nødvendigvis så smart.

For vår del har jeg oppdaget en hemmelighet som kanskje ikke alle tenker over, nemlig at jo mindre ting man har, jo lettere er det å ha orden og å få det ryddig. Det trengs også mindre oppbevaringsplass, noe som er deilig. Så vi jobber stadig med å kaste ting vi ikke trenger, og kombinert med at vi sjelden kjøper noe nytt så blir det færre og færre ting å holde orden i. Det smarteste er å kun ha ting vi faktisk har bruk for. Vi er langt fra i mål, men det er betydelig bedre enn det var for få år siden. Og slik sparer man jo penger på flere fronter: Det blir færre innkjøp, færre kvadratmeter nødvendig for oppbevaring og behov for færre oppbevaringsmøbler til alle tingene. Og går man i gang med noe slikt for første gang er det gjerne mye som kan selges unna også, og noen kroner kommer inn i kassa.

Det gir meg ro i sjelen å ha det nogenlunde ryddig hjemme, og det gir definitivt ro i sjelen  vite at det er orden i økonomien! Og jeg føler meg egentlig bedre jo færre ting vi har - det er en overraskende positiv effekt flere burde prøve :)

7 kommentarer:

 1. Likte dette innlegget veldig godt, leser du noen simple living blogger ? I så fall, hvilke ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, har et par stk jeg har lest litt på, Slow Your Home er vel den jeg følger. Hører også noen av podcastene derfra. Ikke lenge siden handlet det om å flytte fra landet til storbyen og fortsatt opprettholde en nøktern levestandard og hvor fint det fungerte, og det var veldig inspirerende synes jeg :) Siden vi sterkt vurderer å gjøre det samme. Ellers har jeg lest litt på Zen Habits og Becoming a Minimalist.

   Har du noen andre gode tips tar jeg gjerne imot :)

   Slett
 2. Man må nesten benytte anledningen til å kjøpe med seg det man trenger i Oslo nå, mens det enn så lenge fortsatt er lov å kjøre dit med bil...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, nå ligger IKEA godt utenfor ring 1 da heldigvis ;)
   Kan ikke huske vi noen gang har hatt behov for å kjøre bil innenfor ring 1. Har gjort det, men kunne fint latt være.
   Synes det er et kjempespennende tiltak og noe jeg personlig har håpet på og snakket om i mange år allerede.
   Vil kunne gjøre sentrum til et mye hyggeligere sted å bevege seg rundt i, og det er uansett en trikk på hvert hjørne nær sagt.

   Slett
 3. wii.. Bli så gla når jeg kommer over sånne tips som det her. :) Har lenge irritert meg over manglende sorteringsmuligheter. Spesielt med en mann som trener masse, unger som har masse ull og mine forskjellige finklær i tillegg til allt det vanlige.. (sort, hvitt + sengtøy osv). M

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, hittil er jeg strålende fornøyd! Mye lettere å se hvilken vask jeg bør sette på snart osv også, enn da alt må sorteres først. Ulempen er kanskje at det tar endel plass om man skal ha mange bokser og har mye tøy. Vi er jo bare to, og de fyller seg jo ganske raskt disse boksene. Men har man eks vaskerom eller andre muligheter er det jo bare å utvide. Systemet finnes i mage former og kan settes sammen til ønsket system. Ikke ulikt trådkurvsystemene, som jeg nok hadde valgt hadde jeg hatt vaskerom. Men da vi må ha det på badet vil jeg ikke ha åpne kurver så vi og gjester må stirre på våre skitne truser, haha :) Skal se hvordan det går mtp at boksene er i plast, viktig å ikke legge vått tøy i selvsagt, og oppstår det problemer driller jeg luftehull i boksene.

   Når det gjaldt håndklær og fuktig treningstøy kjøpte vi håndklehenger på Ikea som nå er skrudd fast på skapet under vasken hos oss, slik med fire stenger som vippes ut etter behov. Der tørker mannen nå treningstøy og håndklær før det havner i rett boks i systemet. Endelig fri for alt hengende rundt overalt :)

   Slett
 4. Good stuff. Tror jammen jeg skal bygge akkurat det samme!

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.