lørdag 14. mai 2016

Utvider forsikringer

Foto: Marcelo Terraza, freeimages.com
Den siste tiden har vi (les: pengebingemannen) ordnet med forsikringene våres. Nå som vi har ei lita
som skal forsørges var det fornuftig å se på om vi er godt nok forsikret.

Når det gjelder forsikringer kan man dele de inn i "må ha", "bør ha", og "dropp disse". Samtidig er det økonomisk fornuftig å bare bruke penger på forsikring mot de store tingene som faktisk vil kunne ruinere deg om uhellet er ute. Som f.eks en husbrann eller sykdom på reise. Hva man trenger avhenger også av livssituasjon, og det er den som har endret seg her.

Hva jeg mener vi "må ha" nå:
 • Innboforsikring
 • Husforsikring (på det nye huset, fra overtagelsesdato)
 • Del-kasko på bilen (vi har råd til ny bil om det verste skulle skje)
 • Ulykkes- og dødsfallforsikring (dekket via arbeidsgivere)
 • Uføreforsikringer

Hva jeg mener vi "bør ha":
 • Reiseforsikring pluss helår (fordi vi gjerne reiser litt og kostnaden for helår familie er lav. Godt med en som gjelder fra vi går ut døra uansett formål og varighet på reisen).
 • Barneforsikring 

Disse dropper vi:
 • Kjæledyrforsikring (dette tar bufferen seg av)
 • Ulike uhellsforsikringer på ting (dette er bare tullete, kjøp ikke ting som er så dyrt at du ikke kan erstatte de om uhellet er ute)

Som dere ser har jeg uthevet et par av disse som jeg vil si litt mer om...

Uføreforsikringer:
Dette er for oss veldig viktig. Vi har per i dag kun vår arbeidsinntekt for å holde oss gående, så å sikre denne virker veldig fornuftig. Ved uførhet får man jo noe fra folketrygden, men inntekten vil bli betydelig redusert. Så i vår situasjon som nybakte foreldre og nykjøpt hus med tilhørende gjeld, vil det å bli ufør gjøre hverdagen betydelig vanskeligere økonomisk. Dermed virker det fornuftig å bruke litt penger på uføreforsikring. Vi har fått oversikt over hva våre forsikringer hos arbeidsgiver dekker, og oppdaget et kjempehull, nemlig dekning av uførhet som følge av sykdom som ikke er arbeidsrelatert. Dermed må privat forsikring til for å dekke dette hullet.

Og - det viser seg at det er lurt å skaffe uføreforsikring mens man enda er frisk...!
For mannen fikk avslag på uføreforsikring hos Gjensidige grunnet at han nylig har vært langtidssykemeldt pga ryggskade. Han må være frisk i TO år før han kan søke på nytt, og gud vet hvilken pris de da vil ta for å forsikre han...! Det er lett å være etterpåklok, han burde naturligvis skaffet seg uføreforsikring for lenge siden... Så det kan være veldig fornuftig å forsikre seg mens man er frisk.

For vår del betyr det at vi nå har uføreforsikring på meg, men ikke på mannen. Men han skal undersøke med flere, selv om jeg mistenker ganske lik praksis rundt om når det gjelder dette. Nå er det jo også jeg som tjener mest, så skulle vi valgt å forsikre bare én av oss ville det jo vært meg for øyeblikket.

For min del har vi kjørt på med en uføreforsikring med uførepensjon, dvs månedlige utbetalinger over lang tid, heller enn kun et engangsbeløp. Den koster mer, men dekker også bedre. Mulig vi endrer på dette i fremtiden, men akkurat nå ble det bare viktig å få på plass forsikringen. Og siden vi trolig ikke får bruke penger på å forsikre mannen enda, så er det kanskje greit at jeg har en god dekning. 

Vi har ikke orket å sammenlikne alt for mye i forsikringsjungelen akkurat nå (det pleier å være min oppgave, men jeg har ikke tid/overskudd akkurat nå), men vi får ta en gjennomgang senere ang priser. Vi har kun sjekket to selskaper og valgt det som klart var billigst for oss. Akademikeravtalen hos Gjensidige er faktisk ganske bra virker det som.

Uføreforsikring på meg koster i underkant av 200 kr pr mnd, det synes jeg er en ok pris for å sikre inntekten best mulig.

Barneforsikring:
Vesla får også forsikring.
Denne er jo diskutabel.
På en måte vil vår gode økonomi være god nok forsikring for henne. Skulle hun bli ufør og måtte leve på minstesats går vi jo inn for å kunne hjelpe henne. Men det fordrer jo at vi er her for å si det sånn... Samtidig er ikke kostnaden den største, og vi ser jo nå av mannens problem at det kan være lurt å forsikre seg mens man enda er frisk. Etter råd fra Dine Penger har vi da valgt en barneforsikring som dekker også i studietiden og som kan videreføres som vanlig uføreforsikring da den opphører. Sistnevnte virker ganske vesentlig, da det skal mye til for at barn erklæres uføre uansett. Helsesituasjon kan jo endre seg mye, så lurt at hun ikke må søke på nytt når forsikringen opphører og mulig få avslag dersom noe har skjedd. Det er vel helst den risikoen som koster.

For øyeblikket har vi valgt barneforsikring med beste utbetaling, og kostnaden er da kr 300 pr mnd. Meget mulig det er unødvendig med så god dekning, dette må jeg se nærmere på senere. Man kan alltids redusere ned dekningen for å betale mindre. Først ville vi bare få på plass en pakke.

Så det blir en ekstra forsikringspost inn i budsjettet fremover.
Faktisk litt usikker på totalen akkurat nå, da noe står på mannen og noe på meg av ulike årsaker (blir billigst slik)... Men jeg kommer tilbake til tallet etterhvert :)

Som sagt er dette nå mest for å få ting på plass, så får jeg shoppe litt mer rundt og få bedre oversikt over priser etterhvert. Spesielt vurdere behovet for så dyr barneforsikring, for jeg har en mistanke om at vi kan velge noe rimeligere mtp at vi vel kan regne med å ha god økonomi selv i fremtiden slik at hun har en viss sikkerhet i oss også.

Det er krevende å holde orden på forsikringer, å ha være godt nok dekket, men ikke overforsikret. En balansegang som kan ta litt tid å finne.

Hvilke forsikringer bruker dere penger på?

4 kommentarer:

 1. Hva med livsforsikring? Altså hvis en av dere - Gud forby - skulle dø, så får den andre gitt sum utbetalt for å kunne beholde felles hjem o.l.

  SvarSlett
  Svar
  1. Er dekket gjennom forsikring hos arbeidsgiver :)
   Grei nok dekning i den mener vi. Nok til at gjenlevende kan beholde bolig, og det er vel hovedpoenget.

   Slett
  2. Hun har jo skrevet ulykkes- og dødsfallforsikring under må ha ?? les innlegget bedre ;)

   Slett
  3. Dette var svar til anonym som skrev kommentar 14 mai.....

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.