onsdag 4. mars 2015

Den følelsen

av å sitte ved lunsjbordet på jobben i tykkeste hovedstaden og høre på snakket om hvor mange rundt bordet som vil ha mer i gjeld enn boligen er verdt om boligprisene faller 20%...! Med folk i 30-40 årene som har kjøpt i Oslo de siste årene, og jobber i offentlig sektor, så er det vel opplagt at det blir endel. Ikke at det er spesielt realistisk med et slikt fall i Oslo per i dag i mine øyne, grunnet boligunderskudd, men man vet jo aldri.

Men, det er jo litt morsomt å nevne noe om at den konsekvensen avhenger av hvor man eier bolig, tihi. For en av fordelene med å eie en rimelig bolig er jo at konsekvensene av et eventuelt prisfall blir mye mindre. Og selvsagt også at vi har hatt mulighet til å betale ned mye på leiligheten slik at den snart er gjeldsfri. Humret forsiktig litt inni meg mens jeg hørte på snakken rundt bordet ja. Var kanskje ikke like fornøyd den halvannen timen jeg brukte på å komme meg hjem, men det er jo en annen sak. Og selvsagt har vi ulempen av at verdien på boligen ikke stiger like mye som i Oslo. For risiko og avkastning henger som alltid sammen.

Opplevde også over nyttår panikken i en kollegas øyne da han oppdaget at lønningsavdelingen hadde trukket han for rundt 10 timer som han ikke visste om. Meget mulig en feil, men en feil som da naturligvis ikke rettes opp før på neste lønning igjen. Og av banneordene som kom ut av han og det flakkende blikket kan det virke til at det var rimelig krise.  Igjen en litt god følelse å vite at for vår del kunne de glemt å betale meg lønn i det hele tatt, og jeg ville trukket på skuldrene og sagt "jaja, tar det neste måned da". (Selvsagt ville jeg utad reagert ganske mye kraftigere om slike feil oppsto, men inni meg ville det vært like stor ro som alltid).

Begynner å føle at vi såvidt toucher borti et snev av økonomisk frihet her.
Ikke mye, men såvidt.
Og om jeg ikke har sagt det før, så er det utrolig deilig, og det minner meg om hvorfor vi sparer så mye som vi gjør. Hver eneste måned blir økonomien litt mer robust. Og jeg er fortsatt spent på hvor det vil ta oss etter hvert :)

7 kommentarer:

 1. Du er så inspirerende.... :-) Følger bloggen din...og har hatt samme "snuoperasjon". Det er så herlig å kjenne på kontroll over økonomien og den friheten det gir!! Hilsen Ine

  SvarSlett
 2. Boligunderskudd er bare et grunnlag for oppgang i oppgangstider, med en gang vi går inn i en lavkojuktur begynner folk som eier sekunderærbolig (for utleie) å selge boligene sine for å sikre gevinst og komme seg ut av et risikabelt marked i tilegg har du alle arbeidsinnvandrere og andre som mister jobben i byen som flytter ut og selger. Veldig stor andel av boligene i Oslo er nettopp sekundærboliger. På Frogner er faktisk hele 38,5 % av boligene sekundærboliger, hva skjer om de disse boligene begynner å fosse ut i markedet? I Irland ble også argumentet med mangel på boliger brukt for å trygge befolkningen om at boligprisene ikke kunne kræsje, et år senere hadde boligprisene halvert seg.....

  Så ja, du har all grunn til å grøsse av å høre det du hører rundt lunsjbordet. Selv har jeg vært litt inne i boligjakten de siste månedene og for meg ser det rett og slett ut som folk er blitt klin gale. Alle leiligheter jeg har vært på har gått 3-700 000 kr over taktst (Prisantydninger rundt 2-2,3). De byr etter hvor mye de får lov til å låne av banken (som i disse dager kaster penger etter folk), og synes ikke en bolig lenger er dyr fordi renten er jo så lav. Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er ikke dette bærekraftig på sikt. Veksten har i stor grad kommet av økt gjeldsgrad og ikke økte innteker, noe som er et klassisk tegn på bobler. Jeg har selv satt boligkjøp helt på vent nå. Jeg er inne i det hardest rammede bransjen og ser at vi bare er inne i begynnelsen av nedgangen. I går gikk f. eks alle i selskapet ned 10-15% i lønn og varslet en tredje og større bølge med nedbemanninger. Det er skummelt å skulle kjøpe bolig i det markedet som er nå, men jeg føler meg nesten helt alene om det, alle andre rundt meg virker helt gale etter å ta opp mest mulig lån og by opp mest mulig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet, de fleste er spik spenna gærne etter mitt syn også. Maxe lån, det er jo gratis! Lengst mulig nedbetalingstid... Kjøpe bolig masseover takst. Kan bli spennende for mange en dag. Ikke sikkert, men lang fra umulig.

   Enig med deg i alt :)

   Slett
 3. Hei, jeg er bare nysgjerrig nå.. Leser du fortsatt bloggen til Kirkerotta? Har ikke lest noen kommentarer fra deg der i det siste. Hun har lagt ut et nytt innlegg nå og jeg bare lurer på hva du synes om hennes "redningsaksjon"? Jeg skjønner meg virkelig ikke meg på henne..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg følger bloggen til kirkerotta ja :)
   Er vel begrenset hvor nødvendig det er å kommentere da gode råd uansett avfeies. Er vel også lite nytt man får sagt som ikke er sagt tidligere. Men, jeg håper det går bra for henne, og at det bedrer seg med de små stegene hun har tatt i riktig retning. Skjønner at det antagelig er en depresjon eller annen psykisk sykdom i bildet, da kan man ikke forvente at man orker å ta de kjipe valgene som hadde vært nødvendig i tillegg. Men håper virkelig det går bedre der etterhvert. Hun har i alle fall fått alle de riktige rådene, så kunnskapen har hun, om en dag det psykiske går greiere.

   Slett
 4. Fantastisk å lese din blogg, Pengebingen! Inspirerende!

  Jeg starter også mine første skritt som blogger i dag. Jeg har skrevet mye på pengevett som Snuoperasjon2013, men tenkte å lage en blogg med tanke på økonomisk frihet i framtiden. Fint om du kan ta en kikk på siden (det kommer flere saker etterhvert). Har lagt deg til som anbefalt blogg å lese - deg og Dave Ramsey ;)

  www.penger-og-frihet.blogspot.no

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Snuoperasjon2013!
   Så gøy med blogg!
   Skal følge med på den fremover :)

   Meg og Dave Ramsey, det er jo et enormt kompliment ;)

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.