Vi har bestemt at det er slutt på å kjøpe billig frossen kylling i Sverige, og heller investere i skikkelige råvarer fra gode produsenter. Uten å øke matbudsjettet. Selvsagt.
Bakgrunnen er vel i hovedsak mitt ønske om å spise mindre kjøtt/kylling, og kjøpe mest mulig fra de produsentene som scorer høyest på dyrevelferd om vi først skal ha. For mannens del har vi også oppdaget at det er rimelig stor kvalitetsforskjell på frossen og fersk når det gjelder kjøtt, og også en smaksmessig forskjell som taler for de dyrere valgene.
Så i helga kjøpte vi for første gang en landkylling fra Stange, hos Rema1000. Til den nette sum av 150 kroner. Jammen snakker vi luksus! Og helga før der spiste vi andebryst fra Holte som var helt fantastisk nydelig. Og ja, vi er fortsatt innenfor det helt vanlige matbudsjettet på 5500 kr pr mnd. Skal jo være romslig for to personer det, så da bør det også være mulig å skvise inn gode råvarer.
For å få til dette så sier det seg selv at vi ikke kan spise kylling like ofte som før. Men, ved å kjøpe en hel kylling og dele den selv så får vi minst tre middager ut av den. Til en mye lavere kilopris enn om vi kjøper ferdige ferske kyllingfileter fra samme produsent. Dermed blir ikke prisen så ille allikevel. Men vi må nok ned i max en kyllingmiddag i uka nå, noe som gjør at vi må bli enda mer kreative på vegetarmiddagene.
Poenget er, at mange tror det å kjøpe gode og ferske råvarer forsvarer å bruke mange tusen kroner ekstra på mat hver måned. Det er jeg uenig i. Det handler bare om å se kjøtt som litt hverdagsluksus og at man ikke må spise kjøtt til hver middag for å overleve. Personlig synes jeg det er fornuftig at kjøtt blir litt mer eksklusivt hos oss, da noen faktisk har ofret livet for at jeg skal har kjøtt til middag. Kanskje er det greit å ikke ta det helt for gitt.
Og ellers er det flere bra ting vi skviser inn i det samme budsjettet, som f.eks økologiske varer der vi mener det er fornuftig, enten pga smak eller pga miljø. Og fisk kjøper vi alltid fersk, enten som fileter eller som hel fisk. Alt dette er noen kroner dyrere enn de billigste valgene. Så i teorien kunne vi tydeligvis kuttet matbudsjettet vårt en god del om vi ville. Men det ønsker vi ikke. Vi vil ha mest mulig gode og bra saker innenfor de pengene vi har satt av. Og det kan ikke nektes for at det er gøy å utfordre seg selv litt! Det handler ikke lenger om å få mest mulig ut av pengene, men best mulig.
Og slik holder vi på tross at matvare prisene stiger og stiger: http://e24.no/makro-og-politikk/nytt-kraftig-hopp-i-matprisene/23411797
SvarSlettVi er neppe helt normale ;)
Mitt favorittema!
SvarSlettJeg vil på det varmeste anbefale dere å bli kjente med en bonde eller flere (en orntli en, ikke en som driver industrielt), og å anskaffe en skikkelig fryser (eller to!). Da får du plass til masse kjøtt og kan kjøpe det veldig billig uten å gå på akkord med kvalitet. Fryseren er en investering som gir avkastning over flere tiår i form av innsparte kjøttutgifter.
Bra kjøtt er ikke dyrt. Kjedelig kjøtt er dyrt. Sistnevnte er kyllingfileter, indre-/ytrefilet og koteletter. Bra kjøtt er oksehaler, griseføtter, kyllinghjerter og alt annet som koster en slikk og ingenting og som blir til de mest himmelske måltider med rikelig av både tid og kjærlighet.
Som du selv er inne på - en kylling blir fort til tre middager. Det samme gjelder et lammelår, eller bedre, sauelår. Hele sauer får du kjøpt for 30-40 kr kiloen som hele eller halve slakt hvis du kjenner noen. Får du hengt kjøttet skikkelig har du noe av den beste maten Norge har å by på, til en slikk og ingenting.
Illusjonen om at industrimat er billig har jeg aldri helt forstått, utover at kombinasjonen av markedsføringsbudsjett i U-landklassen, politikere og matbaroner som konkurrerer om å bite hverandre i øreflippen og et ellers 100% unyansert og ikke minst kortsiktig fokus på pris ikke akkurat gjør oss i bedre stand til å ta egne valg.
Boken The River Cottage Meat Book er forøvrig et must! Jeg ser på (gode) bøker som investeringer.
Dyrevelferd er viktig, sier du - da er vel halalslaktede dyr utelukket.
SvarSlettMen hvorfor ikke bare bli vegetarianer? Bedre for helsen, bedre for dyrene, og bedre for lommeboken.
Burde blitt vegetarianer... Men tror ikke det vil skje. Og mannen hadde aldri kunnet bli overtalt til det. Men, da er det greit å prøve å tenke litt rundt det kjøttet man kjøper i alle fall, og ikke minst begrense hvor mye.
SlettKjøper ikke halalkjøtt nei.
Jeg overtalte mannen til å være med på en vegetaruke-utfordring. Etter at vi begge så hvor lett det var, så har vi blitt 100 og 90% vegetarianere. Jeg er 100% og mannen er det hjemme og i helgene, men spiser noe kjøttpålegg på jobb. Det har ikke ført til noe mindre matutgifter riktignok, men utrolig mange andre fordeler som bedre søvn i tillegg til at vi trenger mindre søvn, vi er mer opplagte, magen og fordøyelsen er bedre på oss begge to.
SvarSlettSå godt å høre!
Slett