tirsdag 26. mai 2015

Hva jeg hadde gjort hvis jeg fikk 200.000 kroner

Tydeligvis har Ola Nordmann vært spurt om hva han ville gjort om han plutselig fikk 200.000 kroner helt overraskende. Les artikkel f.eks i Aftenposten her.

Dette er jo et spennende spørsmål, og det høres unektelig ut som en hyggelig overraskelse!

Undersøkelsen fra TNS Gallup for Nordea viser at nordmenn ville gjort følgende:

En kategori synes ikke her, nemlig å gi pengene til veldedighet. Fordi 0% ville valgt dette.

Det er godt å se at de fleste ville gjort relativt fornuftige ting med pengene de mottok, ved å betale ned lån. Jeg antar at det er lettere å ta valget i et spørreskjema enn når pengene står på konto vel og merke ;) Jeg må også si det er spørsmål om det å sette penger på konto er fornuftig, fordi det avhenger av videre bruk.

Men hva ville JEG gjort om det ramlet 200.000 ned fra himmelen?
Vel, det er noe urealistisk at det i undersøkelsen kanskje ikke er gitt valg om å fordele på ulike poster, for det ville jeg nok gjort. Det er antagelig derfor ingen vil gi pengene til veldedighet også, for jeg heller ville ikke gitt bort hele summen. Men kanskje litt.

Jeg ville fordelt det ca 50/50 mellom investering i fond og investering i bolig (betale lån eller inngå i vår sparing til egenkapital til neste boligkjøp). Det vil si, jeg tror det ville blitt 35/50/10/5, hvor 35% ville bli satt på konto med månedlig spareavtale i fond for å kjøpe meg inn over litt tid, 50% ville gått inn i boligen, 10% hadde trolig blitt en ferietur og 5% kunne gått til veldedige formål. Det er den ærlige fordelingen jeg hadde valgt.

Nå tenker sikkert mange at det ikke akkurat er veldig sannsynlig at det plutselig står 200.000 ekstra på konto en dag. Noe som forsåvidt er sant nok, i alle fall når man ikke liker å spille bort pengene sine og avstår fra Lotto og andre pengespill. Samtidig glemmer mange å tenke over at årlig netto inntekt egentlig er et beløp som kommer inn, om ikke overraskende direkte, men som også bør forvaltes med en plan. Og beløpene er gjerne flere ganger høyere! Les for eksempel at det egentlig er som å vinne i lotto - hvert år!

Egentlig burde alle i starten av hvert år se for seg at inntekten er nettopp en slik sum penger man får tildelt, og hva man har lyst til å gjøre med pengene. Med andre ord legge en plan! Selvsagt må da "kjedelige" ting som faste utgifter, mat osv også inngå, men ellers er jo arket faktisk ganske blankt om man tenker over det. Allikevel blir gjerne pengene brukt mindre i tråd med hva man egentlig kunne ønsket, fordi de færreste tenker på inntekten sin på denne måten og heller handler impulsivt uten plan og retning. Og det verste er hvor lett det er å drømme seg bort i om man skulle vinne en større pengesum, mens man uten å tenke over det får store summer mellom hendene hvert år, nesten garantert så lenge man er i jobb! I tillegg er disse pengene jobbet hardt for, gjerne 8 timer 230 dager i året, så de pengene bør i alle fall behandles som gull!

Dagens moral: Det er lett å fantasere om hvordan 200.000 ekstra kroner kunne vært fordelt, men desto mer effektivt for økonomien å ha en plan for bruk av inntekten man har hvert år!

7 kommentarer:

  1. Jeg reagerte på akkurat det samme når det kom til veldedighet. Når eneste alternativet for veldedighet i undersøkelsen var å gi ALT til veldedighet så kan man ikke automatisk konkludere med at nordmenn ikke ønsker å gi til veldedighet. Jeg tror de aller fleste ville ha fordelt disse pengene utover flere kategorier.

    Selv hadde jeg gjort det veldig likt som deg. Grovt sett halvparten til boligkapital/nedbetaling og andre halvparten til investering, men kanskje en liten slant til ferie/hygge og veldedighet.

    SvarSlett
  2. Hei Pengebingen! :) Først og fremst, takk for en hyggelig og inspirerende blogg! Lurte på om jeg kunne spørre deg om råd? Samboeren og jeg sparer i form av ekstra nedbetaling på lånet (vi har en utleiedel, hvis inntekt går uavkortet til ekstra nedbetaling på lånet). I tillegg sparer jeg til ferie, og (større) buffer. Men jeg har litt lyst til å fordele sparingen min utover. Jeg vurderer å sette av 500-1000 kr i mnd i fond, med tanke på langsiktig pensjonssparing. Og da lurer jeg på om du (eller andre som kommenterer her), har noen tips til hvilket fond jeg bør velge? Indeksfond? Aksjefond? Hjelp mottas med takk :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er ingen ekspert på investeringer enda, får ta det når vi kommer dit at det blir mer aktuelt. Allikevel setter vi litt småpenger i fond som start på pensjonssparing. Jeg setter mine penger i indeksfond etter å ha lest gode råd fra de som kan mer at det er et billig og godt alternativ når man ikke har masse kunnskap. For tiden går det i DNB Global Index, men andre globale indeksfond gjør det også greit. Det kan være greit å ta en titt på Dine Pengers anbefaling, den er ikke så dum. Jeg bruker Nordnet for handelen og kan anbefale det.

      Ta en titt på artikkelseriene hos Aksjebloggen f.eks som et utgangspunkt for å lære mer.
      Men mens du lærer er globale indeksfond et greit start sted vil jeg si :)
      Og også der er det som i markedet generelt, lurt å kjøpe seg inn over tid, med en fast spareavtale slik du tenker. Da vil noe bli kjøpt på topp, mens annet på bunn, og det jevner seg ut, fremfor å kjøpe for store beløp på en gang. Å prøve å time markedet er noe jeg i hvertfall aldri skal begi meg ut på ;)

      Slett
  3. Fornuftige tanker Pengebingen :)

    Ellers er nok denne undersøkelsen, som Aksjebloggeren er inne på nok et eksempel på hvordan utformingen av spørsmål sannsynligvis er laget for å gi en viss type svar. For ikke å nevne at de som faktisk gidder å svare på slike TNS undersøkelser sjelden er representative for det segmentet man hevder å ha sourcet. Hvis man ikke aktivt søker svarene til "folk som alltid svarer på TNS undersøkelser" da. Bare min erfaring, hehe.

    Resultatene ser jeg som tegn på at folk begynner å bli stresset av det skyhøye gjeldsnivået. Kanskje et tegn på at boligprisene snart vil begynne å flate ut? Blir spennende å se fremover.

    SvarSlett
  4. Jeg synes du godt kunne ha brukt 5-10 % av beløpet på å kjøpe øl.

    SvarSlett
  5. Jeg ville gjort som deg, sette dem tilside for så å kjøpe meg inn i fond over en periode. Jeg ville ikke gjort noe med boliglånet, men ville nok øremerket noe til ferie, ja. Om pengene bare datt ned fra himmelen liksom :) :)

    SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.