onsdag 29. august 2012

En vanskelig avgjørelse på forbruksfronten

Huff, nå har jeg gjort noe som føles drastisk i budsjettet mitt! Men det er selvsagt egentlig ikke det altså, det bare føles sånn fordi jeg har holdt fast på en unødvendig utgift alt for lenge, tydeligvis av emosjonelle årsaker. Eller er det bare samleren i meg som kommer frem?

Hver måned har jeg satt av 338 kr i budsjettet til en samling av Donald Duck bøker, eller, faktisk to samlinger. Den ene har jeg hatt i mange år og opparbeidet en fin samling, mens den andre er en kortvarig serie jeg nylig har startet å samle på. Den kostvarige er på en måte ok, det er et gitt antall bøker som produseres, dvs at det har en slutt. Den langvarige derimot... Når og om den noen gang blir komplett er ukjent.

Nå tenker du sikkert at jeg sitter fordypet i en av disse bøkene hver kveld siden jeg holder slik fast ved å bruke penger på de? Men nei, selvsagt gjør jeg ikke det. De står og støver i hylla de! Så 338 kr pr mnd for hyllefyll? 4056 kr per år for støvete hyllefyll? Det henger ikke på greip egentlig. Mine indre argumenter for å ikke si opp samlingen er omtrent disse:
1. De blir fine å gi videre til barn en dag, jeg vil gjerne videreføre Donald-gleden til mine barn den dagen de kommer. Realiteten: Barna vil bare ha Donald-blad med leker i og de nymotens historiene, og synes bøkene er skikkelig teite. Hvis de i det hele tatt har tid til å se bort fra pc'n for å lese et Donaldblad.
2. Jeg lurer på hva mer som kommer - om det er noe spennende. Realiteten: Jeg er egentlig bare spesielt glad i ca 10% av bøkene, visse av tegnerne jeg liker mye bedre enn andre. Det er hardt å si opp uvitende om det er mer av mine favoritter som blir laget.

Problem: 4056 kr per år som bare fyller bokhylla og en emosjonell greie som gjør det ekstremt vanskelig å ta avgjørelsen om å stoppe. Med andre ord er vel problemet at jeg begynner å bli veldig i tvil om det er verdt pengene eller ikke. Tilsvarende beløp tilsvarer jo en fin ferietur!! Som antagelig gir mer glede enn bøkene i hylla.

Løsning: Beløpet kuttes herved ut av budsjettet, enda en utgiftspost borte. Men jeg sier ikke opp enda. Så når bøkene kommer må jeg betale fra mine "bruke-på-meg-selv" penger, som er ca 1000 kr pr mnd, dvs ca 1/3 av tilgjengelige penger. Da vil det nok vise seg om jeg ønsker å prioritere bøkene eller ikke!! Det sparte beløpet overføres til sparing.

Men det føles ikke godt akkurat nå...
Slik kan sikkert mange ha det med helt andre ting, slikt det av helt ukjente årsaker er utrolig vanskelig å gi slipp på, selv om man forstår at utgiften virkelig er ulogisk. Jeg føler med alle sammen!

3 kommentarer:

 1. Well done!
  -Banjosnorkel

  SvarSlett
 2. Til info: Mine 3 gutter på 7, 9 og 11 ELSKER Donald! De leser det, om ikke daglig, meget ofte. Jeg er veldig glad for at jeg har spart på Donald, og har overført det til mine. (Og om vi kjøper Donald i butikken nå, får guttene klar beskjed om at leken forsvinner, for det er bare piss uansett. Vil de ha Donald, må det være for å lese i bladet!)

  Lur måte å teste ut om du virkelig ønsker bøkene, da. :)

  Storfamilie

  SvarSlett
 3. Hehe, Storfamilie, nå gjorde du dette bare enda verre ;) Så godt de elsker Donald! Det er genialt :) Men jeg regner med at mine fremtidige barn ikke vil vite at det kunne vært flere bøker, at de 38 jeg har kanskje er nok for en liten stund, hehe. Og dessuten kan jeg kjøpe flere uten abonnementet senere, koster bare litt mer, men da kan jeg kjøpe det som er av mest interesse.

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.